-2.8 C
Alajärvi
tiistai 16.4.2024
MAINOS

Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija esittäytyy Nelimarkka-museolla

Kuvataiteilija Katri Yli-Erkkilä – Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija, esittäytyy teoksillaan Nelimarkka-museolla 10.12.– 19.2.

Katri Yli-Erkkilä työskentelee pääasiassa lavastetun valokuvan parissa. Lavastettu valokuva mahdollistaa todellisen ja epätodellisen yhdistämisen. Hetken kestävästä tulee pysyvää.

MAINOS

Yli-Erkkilä rakentaa lavastuksia käyttäen valmiita esineitä ja muokkaamalla jo olemassa olevaa tai rakentamalla uutta. Yli-Erkkilä työskentelee sarjoissa. Viime vuosina hän on työstänyt kahta eri teossarjaa limittäin. Teosten lähtökohtana on sosiaalinen vieraantuminen, vieraantuminen luonnosta ja elämän kunni-oituksesta, sekä mieltämme ohjaavat ja rajoittavat tekijät.

Teosten valmistusprosessi on keräilypainotteinen. Yli-Erkkilä käyttää paljon kierrätysmateriaaleja kuten nukkeja, koriste-esineitä ja turkiksia. Hän muokkaa esineet tarpeisiinsa sopiviksi esimerkiksi ompelemalla ja maalaamalla tai tekee tarvittaessa kokonaan uutta.

Lavasteet taiteilija rakentaa muun muassa askartelumateriaaleista ja erilaisista massoista. Vieraantumista käsittelevissä teoksissa taiteilija kuvaa kaupunkiasumista, kaupunkien kasvua, sosiaalista vieraantumista yhteisöjen sisällä, vieraantumista luonnosta ja eläimistä sekä ihmisluonnon raadollisuutta.

Kuvissa ihminen ja eläin esiintyvät totutusta poikkeavalla tavalla. Kerrostalot ovat kuin yhteisöjä. Yhteisöistä rakentuu kaupunki. Kaupungit kasvavat, rajat liikkuvat ja ihmiset kokevat juurettomuutta.

Kaupunkien kasvaessa luonto väistyy yhä kauemmas. Kun ihminen ei ymmärrä olevansa osa luontoa, jää luonto kaukaiseksi ja elottomaksi. Luonnosta vieraantunut ihminen ei kunnioita sitä. Ääripäänä, ihminen ei kunnioita elämää.

Toisessa teossarjassaan Yli-Erkkilä kuvaa mieltämme ohjaavia ja rajoittavia tekijöitä, mielentiloja. Hän lähestyy aihetta muotinuken kautta. Nukke kiinnostaa taiteilijaa esineenä ja ihmisen kuvana. Se on riittävän lähellä, mutta tarpeeksi kaukana.

Yli-Erkkilä peilaa nukkejen kautta ympärillä olevaa. Teokset ovat ikään kuin psyyken muotokuvia. Kuvien muovisuuden ja keinotekoisuuden luo-ma tunnelma on taiteilijalle kiinnostavaa. Pysähtyneisyydessä on hänelle jotain elävää.

Toista kertaa järjestetyn Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija -kilpailun voittaja Katri Yli-Erkkilä on Oravaisissa 1981 syntynyt kuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee Seinäjoella.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät