0.4 C
Alajärvi
perjantai 29.3.2024
MAINOS
MAINOS

Allergiaviikko 17.–23.4.: Pesetkö uuden vaatteen ennen käyttöä?

Ihomme on kosketuksissa tekstiilien kanssa valtaosan vuorokaudesta. Allergiaviikon teema painottuukin tänä keväänä tekstiilikemikaaleihin. Aihe, jota harva tulee ajatelleeksi, ennen kuin iho kutisee uuden vaatteen alla.

Allergia- ja astmaliiton mukaan tekstiiliteollisuudessa käytetään noin 3500 ainetta, joista 10 prosenttia on mahdollisesti terveydelle haitallisia.

MAINOS

– Jos uudet farkut alkavat jalassa kutittaa, voisi olla syytä kiinnostua, mitä vaatteet sisältävät, miten ne on tehty, mistä niitä ostaa ja tuleeko vaatteet pestä ennen käyttöä, viestintäpalvelujen johtaja Niki Alanko Allergia- ja astmaliitosta toteaa.

Moni uusi vaate on syytä pestä ennen käyttöä. Esimerkiksi tekstiilien jälkikäsittelyssä käytetty formaldehydi voi ärsyttää ihoa, silmiä ja hengitysteitä sekä aiheuttaa iholla allergista kosketusihottumaa.

Kemikaaleilla lisätään käyttömukavuutta

Kemikaalien avulla tekstiilille saadaan haluttuja ominaisuuksia, kuten helppohoitoisuus ja käyttömukavuus. Toisaalta niistä poistetaan ei-toivottuja ominaisuuksia, kuten kutistuminen tai rypistyminen.

– Tekstiilikemikaalien tyypillisin haittavaikutus on ihoärsytys ja allergiset ihoreaktiot. Tekstiileiden aiheuttamien allergisten ihoreaktioiden taustalla voi olla aiempi herkistyminen tietyille kemikaaleille, asiantuntija Sanna Virtanen Allergia- ja astmaliitosta kertoo.

– EU:n lainsäädäntö valvoo tekstiilituotantoa EU:n alueella. Muualta tilatuissa tekstiileissä saattaa olla EU:ssa kiellettyjä, terveydelle haitallisia kemikaaleja. Homeenestoainetta käytetään niin kengissä, vaatteissa kuin huonekaluissa, ja se on yksi ärsyttäjistä, Sanna Virtanen jatkaa.

Tekstiilikemikaalien kanssa on tekemisissä kuluttajien ohella ammattilaiset. Tämän vuoden Allergiaviikossa ovat mukana muotisuunnittelija Mert Otsamo, tekstiilivalmistaja Black Moda sekä Allergiatunnuksella varustettu pyykinpesusarja Mini Risk.

Allergiaviikko on Allergia- ja astmaliiton jokakeväinen kampanja, jota vietetään tänä vuonna 17.–23. huhtikuuta.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät