-14 C
Alajärvi
perjantai 19.4.2024
MAINOS

Nujerra nurmikon sammal

Talven jälkeen nurmikko saattaa näyttää ankealta: kuollutta nurmisilppua, sammalta ja paljaita laikkuja, joista nurmikko on hävinnyt. Nyt on oikea aika kunnostaa nurmikko vahvaan ja terveeseen kasvuun.

Keväällä nurmikko haravoidaan. Haravointi poistaa kuollutta kasviainesta ja myös sammalta ja parantaa siten nurmen valonsaantia ja kasvua. Haravoinnin jälkeen nurmikko lannoitetaan.

MAINOS

Moni jättää nurmikon lannoittamatta peläten lisääntyvää leikkaustarvetta. Tosiasiassa lannoitettu nurmikko on vahvempi muun muassa sammalta ja rikkakasveja vastaan.

− Nurmikolle on olemassa sammalta poistava nurmikkolannoite, sammalsyöppö. Yhdellä levityksellä hoituu nurmikon lannoitus ja sammaleen hävitys. Sammal kuivettuu ja ruskettuu, mutta nurmi ei vahingoitu. Sammalsyöpön hyötymikrobit yhdessä maaperän omien mikrobien kanssa hajottavat kuolleen sammaleen eikä mekaanista poistoa tarvita, kertoo Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Nurmikon sammaloitumiseen on monia syitä. Yksi yleisimmistä on maan tiivistyminen. Nurmikon runsas käyttö tiivistää maata ja myös keväällä märällä nurmikolla tallominen altistaa tiivistymiselle.

Tiivistynyt maa ei pysty varastoimaan vettä, vaan multa liettyy. Nurmiheinien juuristo kärsii hapenpuutteesta ja nurmikko muuttuu kituliaaksi ja laikkuiseksi. Vähitellen maan pinnalla kasvava sammal valtaa alaa nurmikolta.

− Jos sammaleesta haluaa lopullisesti eroon, tiivistynyt maa täytyy saada ilmavaksi. Ilmavuutta voidaan parantaa levittämällä nurmikolle ohut kerros kompostilla lannoitettua multaa. Levityksen jälkeen multa haravoidaan, jotta se painuu nurmen tyvelle.

– Multakatteen alla maan pieneliötoiminta vilkastuu, mistä seuraa maan rakenteen ja ilmanvaihdon paraneminen sekä juuriston voimistuminen. Pahimmin tiivistyneisiin kohtiin painellaan vielä reikiä vaikka talikolla, opastaa Kerttula.

Sammal viihtyy happamassa maassa, kun taas nurmiheinät viihtyvät hyvin kalkitussa maaperässä. Siksi on tärkeää huolehtia myös nurmikon säännöllisestä kalkituksesta. Kevät on hyvä aika kalkita.

Jos nurmikossa on kokonaan paljaita kohtia, tehdään paikkauskylvö. Paikattavista kohdista rikotaan maan pinta esimerkiksi rautaharavalla ja päälle levitetään 1–2 cm kerros uutta multaa. Siemenet kylvetään ja haravoidaan kevyesti pintamultaan. Multa tiivistetään vaikka jaloin polkemalla ja kylvöstä kastellaan kunnes siemenet ovat itäneet.

Varjoisissa kasvipaikoissa sammal viihtyy nurmikkoa paremmin. Siksi suurten puiden alla tai rakennusten varjossa nurmikko sammaloituu helposti. Kaikkein pimeimmissä kohdissa nurmikon tilalle kannattaa istuttaa varjon kasveja, kuten kuunliljoja, varjoyrttejä, tuijia tai marjakuusia.

Niksit nurmikon hoitoon:

Anna nurmikon kuivahtaa lumen sulamisen jälkeen.

Haravoi. Haravointi poistaa myös sammalta.

Kalkitse. Jos käytät lannoitetta, jossa on mukana kalkkia, erillistä kalkitusta ei tarvita.

Lannoita. Sammaleisille nurmikoille valitse lannoite, joka tuhoaa sammaleen.

Leikkaa nurmikko viikoittain. Sopiva nurmikon leikkauskorkeus on 4–5 cm.

Jätä leikkuujäte pieneliöiden ruuaksi.

Jos leikkuujäte kerätään pois, lannoita nurmikko uudelleen keskikesällä.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät