-9.5 C
Alajärvi
lauantai 20.4.2024
MAINOS

Elävöitä puutarhaa luonnon ehdoilla

Puutarhaliiton paikallisyhdistysten vuoden 2017 teemana on ”Puutarha luonnon ehdoilla”. Teeman avulla halutaan innostaa kotipuutarhureita rakentamaan ja hoitamaan pihaa mahdollisimman luonnollisesti ja kestävällä tavalla ympäristön näkökulmasta. Toimivassa puutarhassa sekä kasvit, eläimet että puutarhuri voivat mainiosti.

Vaali monimuotoisuutta

MAINOS

Kun kotipuutarhaa rakennetaan luonnon ehdoilla, tavoitteena on säilyttää ja rikastuttaa ympäristön monimuotoisuutta ja hyödyntää luonnon omia menetelmiä.

Yksi tärkeimmistä periaatteista on oman pihan kiertotalous. Puutarha- ja kotitalousjätteiden sisältämät ravintoaineet kierrätetään pihassa. Maan humuspitoisuutta lisätään kompostoinnin ja katteiden avulla. Hyvä ja humuspitoinen kasvualusta edistää maan elävyyttä ja lisää hyödyllisiä pieneliöitä.

Myös pihan vesitaloudesta pidetään hyvää huolta niin, että sadevettä kerätään kastelua varten ja mahdollinen liika vesi kerätään joko pihan lampiin tai imeytetään painaumiin, joita voidaan myös rakentaa varta vasten tätä varten.

Vesiaiheet pihassa tuovat eloisuuttaa puutarhaan ja niiden avulla saadaan lisää eliöstöä pihaan. Muun muassa sammakot ja vesiliskot syövät haitallisia hyönteisiä ahkerasti. Lainsäädännön mukaan jokaisen tontinomistajan pitäisi käyttää tai imeyttää pihalleen satanut vesi (hulevesi) omalla tontilla. Kookkaat kasvit ovat parhaita vedenkäyttäjiä ja ne ehkäisevät samalla myös eroosiota ja tulvia.

Rikkakasveista eroon

Rikkakasvien torjunnassa käytetään pääsääntöisesti mekaanisia menetelmiä. Maanpeitekatteiden ja tiheiden istutusten avulla voidaan vähentää rikkakasvien määrää olennaisesti. Rikkakasvien kitkemisen lisäksi niitä voi hyvin hävittää liekittämällä tai esimerkiksi kuuman veden tai vesihöyryn avulla alueilta, joilla ei ole muita kasveja.

Kemiallista torjuntaa vältetään, koska sen tiedetään muuttavan maan mikrobistoa. Hyötykasvimaan hoitoa helpottaa esimerkiksi lavaviljely, jolloin kitkeminen on vaivatonta ja esimerkiksi etanoiden torjunta helppoa.

Tuholaisten ja kasvitautien torjunnassa tärkeintä on pihan monimuotoisuuden vaaliminen ja ennakoivat toimenpiteet. Esimerkiksi samettiruusut toimivat vihannesmaalla hyvinä karkottajakasveina ja linnunpöntöt lisäävät hyönteisiä syöviä lintuja pihapiirissä.

Muutaman päivän välein tehtävä kasvinsuojelukierros on myös tehokas. Silloin voi havaita alkavat ongelmat ja poimia kasveista ensimmäiset kirvat, liljakukot ja haitalliset etanat.

Tarvittaessa käytetään mahdollisimman luonnonmukaisia torjunta-aineita ja -menetelmiä. Esimerkiksi omenapuut ja marjapensaat voi tarvittaessa ruiskuttaa keväällä rypsiöljyseoksella, jotta kirvat, kempit ja punkit pysyvät loitolla.

Huolehdi hyvästä kasvukunnosta ja viihtyvyydestä

Luonnonmukaisessa puutarhassa kasvaa paljon erilaisia kasveja, mikä vähentää yksipuolisen puutarhan kasvinsuojeluongelmia. Puut toimivat parhaiten pihan hiilivarastojen rakentajina, koska ne sitovat ilmasta tehokkaasti hiilidioksidia ja estävät näin ilmastonmuutoksen etenemistä pienessä mittakaavassa.

Istutuksia kalkitaan, kastellaan ja lannoitetaan tarvittaessa, jotta kasvukunto ja kasvien kestävyys kasvintuhoojia vastaan pysyy hyvänä. Muutoin vältetään liiallisia hoitotoimenpiteitä ja suositaan aina mahdollisimman luonnonmukaisia materiaaleja ja lannoitteita. Myös kasveista omaan pihaan valikoidaan ne lajit, jotka sopeutuvat sinne parhaiten.

Kotipuutarhan hoitoa helpottavat selkeät istutusryhmät ja kulkuväylät. Luonnonmukaisessa puutarhassa nurmialueet voidaan korvata pari kertaa kesässä niitettävillä kukkaniityillä tai metsänpohjakuntalla. Jos puutarhasta tehdään metsämäinen, lähiluonnon kasvillisuus viihtyy paremmin puiden ja pensaiden alla kuin huonosti kasvava nurmikko.

Hyvässä puutarhassa suositaan perhosia ja muita hyönteisiä houkuttelevia kasveja ja sinne rakennetaan sopivia koloja ja kantoja hyönteisiä varten.

Suositut hyönteishotellitkin sopivat puutarhaan. Monipuolinen hyönteiskanta edistää kukkien pölyttymistä sekä tasapainoa hyvien ja ei toivottujen hyönteisten välillä. Esimerkiksi pehmeälehtiset puut kuten lehmus, raita, pähkinäpensas ja hevoskastanja ovat hyviä hyödyllisten petopunkkien koteja.

Ennen kaikkea puutarhaharrastaja viihtyy puutarhassa luonnon ehdoilla. Siellä riittää näkemistä, tekemistä ja koettavaa jokaiselle vuoden päivälle.

Luonnon ehdoilla oleva puutarha lisää meidän kaikkien hyvinvointia, vähentää stressiä ja parantaa sekä henkistä että fyysistä hyvää oloa. Kun puutarhaa ajattelee kokonaisuutena, sen avulla oppii ymmärtämään paljon luonnon toiminnasta ja kiertokulusta.

 

 

 

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät