-0.3 C
Alajärvi
perjantai 29.3.2024
MAINOS
MAINOS

Vinkit mökin jätehuoltoon

Mökkeilevän kesälomalaisen on hyvä huomioida, miten hän lajittelee ja kierrättää jätteensä. Mikro voi aiheuttaa tulipaloriskin sekajätteen seassa, muoviroskien poltto taas pilaa hormin ja savupiipun.

Kesämökillä jätteiden lajittelu vaatii enemmän järjestelyjä kuin kaupungissa.Remeon kierrätysasiantuntija Kirsikka Pynnönen kertoo, miten fiksu mökkeilijä hoitaa roskansa luontoa säästäen.

MAINOS

Älä heitä kertakäyttöastioita grilliin

Jos mökillä ei ole juoksevaa vettä tai tiskikonetta, lomaillessa syntyy helposti kotioloja enemmän jätettä kertakäyttöastioista. Grillatessa myös muovipakkausjätettä voi syntyä paljon.
Grilliin ei kuitenkaan saa heittää muovia eikä kertakäyttöastioita.

”Lämpötilat grillissä, takassa tai saunan kiukaalla ovat niin matalia, että jäte palaa epäpuhtaasti. Palamisesta saattaa lisäksi vapautua pienhiukkasia, jotka ovat terveydelle vaarallisia. Ne myös saattavat vahingoittaa hormia tai savupiippua”, Pynnönen sanoo.

Vie rakennusromu ja vanhat sähkölaitteet jäteasemalle

Kesäisin mökillä remontoidaan: kunnostetaan laituri, rempataan asuinrakennusta tai rakennetaan uusi terassi. Kaikki rakennusjäte tulisi viedä jäteasemalle ja lajitella jo jätteen syntypaikalla jakeittain: esimerkiksi, puu, metalli ja kiviaines erilleen. Pynnönen muistuttaa, että vaaralliset jätteet, kuten maalipurkit tulee myös muistaa erotella muusta jätteestä.

”Helpoin ratkaisu rakennusjätteen kuljetukseen on viedä romu peräkärryllä jäteasemalle. Jos kyseessä on suuri remontti, kannattaa harkita ison jätelavan tilaamista pihaan”, Pynnönen ohjeistaa.

Saariston asukkaat voivat hyödyntää Pidä saaristo siistinä -yhdistyksen keräyksiä. Yhdistyksen jätehuoltoalus kiertää kesäisin eri alueilla ja kerää maksutta vaarallisia jätteitä ja romua.

Nikkaroi puutarhajätteelle komposti

Kaikki maatuva aines kannattaa ehdottomasti kompostoida mökillä. Kompostimulta on erinomaista lannoitetta kukkapenkkiin tai kasvimaalle. Samalla saa hyödynnettyä hyvät ravinteet omalla mökkipihalla.

Pynnönen vinkkaa, että yksinkertaisen avokompostin voi rakentaa itse.

”Kompostin kehikkoon voi käyttää vanhoja laudanpätkiä ja metalliverkkoa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että keittiön biojäte vaatii tiiviin, umpinaisen kompostin. Senkin voi rakentaa halutessaan itse”, Pynnönen sanoo.

Joillain alueilla biojätteen kompostointi voi oikeuttaa siihen, että oman sekajäteastian saa tyhjennyttää harvemmin mökkipihasta. Tällöin myös jätemaksu pienenee.

Uusi mökinomistaja, selvitä mökkikuntasi jätemääräykset
• Ota selvää, järjestääkö kunta jätehuollon, vai saako asukas itse valita jätehuoltoyhtiön. Tutustu kunnan jätemääräyksiin joko verkossa tai ota yhteyttä kunnan ympäristöviranomaiseen.
• Kuinka paljon ja minkälaista jätettä mökillä syntyy? Riittääkö alueellinen jätteidenkeräyspiste, vai kannattaako mökin pihalle ostaa oma jäteastia? Myös naapuruston kanssa voi harkita yhteisen jäteastian hankkimista.
• Ota huomioon mökin sijainti: Pääseekö jäteauto mökkitien päähän tyhjentämään jäteastian? Jos mökki on saaressa, selvitä, saako sinne järjestettyä jätenoudon.
• Muista, että mökillä on hyvä lajitella sekajätteen joukosta kaikki jakeet samalla tavalla kuin kotonakin. Paperi, pahvi, kartonki, lasi, metalli ja biojäte erikseen.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät