-7.3 C
Alajärvi
lauantai 20.4.2024

Pörssiliigan voittaja sai salkulleen yli kymmenen prosentin tuoton

Alajärven Osuuspankin yhteistyössä Vimpelin ja Lehtimäen Osuuspankkien sekä Torstai-lehden kanssajärjestämä Pörssiliiga on tullut maaliin ja osallistujien salkkujen arvo on punnittu viimeisen kerran.

Pörssiliigassa jokainen mukaan ilmoittautunut sai sijoittaa 60000 euron arvoisen virtuaalisen rahapotin kuuteen valitsemaansa kohteeseen.

Yleisen sarjan voittaja Sami Finnilä sai palkinnoksi
pankinjohtaja Markku Pelkosen ojentaman IPadin.

Kolme kymppitonnin sijoitusta piti tehdä OP -rahastoihin ja kolme Helsingin Pörssiin osakkeisiin. Sijoitusaika oli yksi vuosi ja vuoden aikana sijoituksiaan oli mahdollisuus muuttaa kolme kertaa. Pörssiliigan kärkenä vuoden aikana on seurattu paikallisia, tunnettuja henkilöitä.

Pörssiliigan päätöstilaisuus järjestettiin perjantaina. Pankinjohtaja Markku Pelkonen Alajärven Osuuspankista kiteytti ajatukset todeten vuoden menneen nopeasti ja palasi vuoden takaiseen aikaan, jossa sijoituksia harkittiin.

– Vuosi sitten osakekursseihin vaikuttavina asioina nähtiin muun muassa presidentti Trumpin toimien ennakoimattomuus, Brexit ja Ranskan presidentinvaalit. Suomessa talous oli piristymässä ja inflaatio matalalla.

– Nyt maailmantalouden osalta nähdään, että yritysten tulokset ovat vahvoja, mutta kauppapoliittiset huolet keikuttavat markkinoita. Trump johtaa Yhdysvaltoja uhkapelimäisesti. Euroalueella korot ovat vielä matalalla, mutta keskuspankin tukiohjelmaa on supistettu. Ohjauskoron nostot ovat tulossa.

– Vuodessa on tapahtunut paljon, mutta osa asioista ei vielä vuodessa muutu, Pelkonen sanoi ja muistutti, että sijoittajalle vuosi on lyhyt aika.

Kalliojärvi ja Finnilä voittoon

Niko Puskala oli matkan varrella yleisessä sarjassa
kärkikahinoissa. Mikko Kalijärvi sijoittui neljänneksi.

Pörssiliigassa vuoden aikana seurattujen keulahahmojen järjestys ehti vaihtua moneen kertaan ja lopullisella ratkaisun hetkellä ykkösenä oli Hannu Kalliojärvi!

Hannun 60000 euron sijoitus oli kasvanut 61636 euron summaksi ja vain vähän tästä jäi jälkeen Vesa Koivunen, joka tuli toiseksi 61556 euron summalla.

Kolmanneksi sijoittui Hannele Hannula, jonka salkku päätyi 60161 euron summaan. Neljänneksi tuli Ari Mannio, jonka salkun arvo putosi hieman 58499 euroon ja viidenneksi Janne Mäkelä, jolle rahaston loppusumma näytti lukemaa 55595 euroa.

Useimmilla ”julkkiksilla” rahastot olivat plussalla tai laskeneet vain vähän. Enemmän hajontaa oli osakepuolella, jossa sijoitukset pieniin yhtiöihin näkyivät lisääntyneenä riskinä, mutta myös mahdollisuutena isoihin voittoihin.

Yleisessä sarjassa voiton ja pääpalkintona ollaan iPadin nappasi itselleen Sami Finnilä, jonka 60000 euron salkku oli vuodessa kasvanut 66412 euroon. Toisena oli Antti Nenonen 65766 euron loppusummalla ja kolmantena Severi Rintala 63801 eurolla.

Pirjo Peltoniemi lähti Pörssiliigaan ihan
ummikkona, mutta menestyi hienosti.

– Yleisessä sarjassa otettiin selvästi enemmän riskejä kuin julkkispuolella, mikä näkyy sekä sarjan parhaissa, että huonoimmissa tuloksissa, Markku Pelkonen kiteyttää.

Mielenkiintoinen kisa

Pörssiliigassa mukana olleet pitivät kokemusta mielenkiintoisena, koska sijoittaminen oli useimmille ihan uusi laji.

Julkkiskisan voiton ottanut Hannu Kalliojärvi luonnehti itseään pitkän linjan mieheksi, eikä hän näin ollen salkkuaan muutellut sen jälkeen, kun alkuperäiset päätökset sijoituskohteista teki. – Luotin jääräpäisesti suunnitelmaani, ja se toimi!

Vesa Koivunen lähti Pörssiliigaan pankin asiantuntijoita kuunnellen. Myös hän katsoi alkuperäiset valintansa pelin loppuun saakka ja myöntää, että Pörssiliiga innosti seurailemaan pörssikurssien kehitystä aiempaa enemmän.

Hannele Hannula teki sijoituspäätöksiään paitsi vinkkejä kuunnellen, myös omiin päätelmiinsä pohjaten. Salkkuun mahtui nousussa olevaa rakennusalaa, kuin myös Pihlajalinnaa ja Nokiaa. Valinnoillaan Hannulla oli välillä liigan johtopaikallakin.

Severi Rintala sijoittui yleisessä sarjassa komeasti pronssille.
Palkintoa luovuttaa pankinjohtaja Markku Pelkonen.

Yleisen sarjan voittaja Sami Finnilä kertoo, että mielenkiintoa osakemarkkinoihin hänellä oli ollut ennenkin, mutta ei varsinaista kokemusta. Päätöksen salkkunsa sisällöstä hän teki vuosi sitten niin, että tutkittuaan vaihtoehtoja hän karsi epävarmat pois ja panosti varmoihin toimialoihin, poimien niistä kiinnostavimmat yhtiöt. Vuoden aikana Finnilä ei vaihtanut salkkunsa sisältöä, mikä lopputuloksen kannalta olikin oikea ratkaisu.

Pörssiliigaa Finnilä piti osallistujalle helppona ja mielenkiintoisena. Voittonsa ansiosta hän näkee, että sai hyvän katteen ajalle, jonka kilpailuun käytti.

Yleisessä sarjassa viidennelle sijalle sijoittunut Pirjo Peltoniemi nauraa, ettei liigan alkaessa ymmärtänyt sijoittamisesta oikein mitään ja epäilee, ettei ymmärrä vieläkään. Aika hyvin homma silti meni, koska lopputulos oli 62513 euroa.

– Pörssiliiga oli tosi mielenkiintoinen ja innosti seuraamaan talousasioita, sekä herätti kipinää asiaa kohtaan.

Yleisessä sarjassa yhdeksänneksi sijoittunut Niko Puskala oli jo ennestään rahastosijoittaja, mutta piti silti kisaa todella mielenkiintoisena ja harmitteli, että sijoitus oli jossain aiemmassa tarkastuspisteessä hänellä selvästi parempikin.

Jamin opettaja Mikko Kalijärvi kertoo, että opiskelijoita Pörssiliigaan lähti mukaan iso ja innokas joukko. Mikko itse osallistui myös ja sijoittuikin komeasti juuri mitalisijojen ulkopuolelle neljänneksi. Pörssiliigaa Kalijärvi pitää hyvänä tapana testata, millaista sijoittaminen käytännössä on.