-3.9 C
Alajärvi
tiistai 16.4.2024
MAINOS

Kiinnitä huomiota kaksipyöräisiin

Moottoripyöräilijälle on elintärkeää näkyä liikenteessä. Liikenneturva muistuttaa, että autoilijoiden on valpastuttava huomioimaan kaksipyöräiset talven jälkeen. Motoristi voi myös itse lisätä näkyvyyttään tien päällä niin ajotyylin kuin varusteidenkin avulla.

Moottoripyörä on kapeana ja pienenä ajoneuvona huomattavasti vaikeampi havaita liikenteessä kuin henkilöauto. Talven aikana kaksipyöräisiä on näkynyt tien päällä vain harvakseltaan, joten autoilijoiden on hyvä tiedostaa moottoripyöräilijöiden paluu tien päälle ja valpastua havainnoinnissa entisestään.

MAINOS

– Autoilijoiden on varmistettava, ettei motoristi ole jäänyt katveeseen tai muuten vain huomaamatta. Mitä pienempi lähestyvä ajoneuvo on, sitä vaikeammaksi etäisyyden ja nopeuden arviointi muuttuu. Aivomme toimivat siten, että pääsääntöisesti yliarvioimme etäisyydet ja aliarvioimme nopeudet, muistuttaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo.

Yksittäisonnettomuuksien jälkeen yleisimmät moottoripyöräonnettomuustyypit ovat kolmion takaa motoristin eteen tuleva auto sekä vastaantulevan auton kääntyminen vasemmalle motoristin eteen.

– Onnettomuuksissa näkyy selkeästi autoilijan havaintovirhe. Risteyksessä kohtisuoraan lähestyvä moottoripyöräilijä voi jäädä rekisteröimättä monestakin syystä. Sivutieltä tullessa kannattaa mahdollisuuksien mukaan aloittaa päätien havainnointi jo ennen risteystä. Näin liikenteen huomaaminen ei jää vain yhden havainnointikohdan varaan, Vuoristo kannustaa.

Motoristi, vaikuta omaan näkyvyyteesi

Motoristi voi monin eri keinoin helpottaa muiden havainnointia ja parantaa omaa näkyvyyttään liikenteessä. Moottoripyöräilijän on ajettava tavalla, jota muut voivat ennakoida.

– Motoristin näkyvyyteen vaikuttavat perinteiset liikennekäyttäytymiseen kuuluvat asiat. Tällaisia ovat esimerkiksi vilkkujen ja ajovalojen oikea käyttö sekä kunnon turvaväli, jota pitämällä välttää ajautumasta edellä ajavan katveeseen, luettelee Vuoristo.

– Lisäksi kannattaa välttää ajamasta liian lähellä tien oikeaa reunaa, jotta erottuu ympäristöstä paremmin. Viimeisimpänä mutta ei vähäisimpänä tekijänä on nopeus: kun välttää kovia kiihdytyksiä ja noudattaa rajoituksia, on paremmin muiden ennakoitavissa ja huomioitavissa.

Ajotyylin lisäksi myös varusteiden merkitystä on syytä miettiä. Ajovarusteiden näkymisessä kypärän väri on tärkeimmässä roolissa. Valkoinen sekä kirkkaat värit erottuvat parhaiten. Myös heijastinliivin voi hyvin pukea ajoasun päälle.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät