1 C
Alajärvi
torstai 28.3.2024
MAINOS
MAINOS

Syöpäsäätiön joulukeräys: Kunpa tutkimus voisi pelastaa jokaisen

Syöpäsäätiön joulukeräys muistuttaa, että syöpätutkimuksen saavutuksista huolimatta on vielä potilaita, joita ei pystytä parantamaan. Syöpäsäätiön tuella kehitetään parhaillaan uutta hoitoa hankalaan aivokasvaimeen.

Syöpätutkimus on yksi suomalaisen tutkimuksen kansainvälisesti menestyneimmistä aloista. Saavutuksista huolimatta on kuitenkin vielä syöpiä, joita ei pystytä hoitamaan.

MAINOS

Pahanlaatuinen aivokasvain on yksi hankalimmista syöpätaudeista, jossa kuolleisuus on edelleen hyvin korkea. Keskimääräinen potilaiden elossaoloaika on vain noin vuosi.

Syöpäsäätiö myönsi juuri monivuotisen suurapurahan Itä-Suomen yliopiston tutkimushankkeelle, jossa kehitetään hoitoa kaikkein aggressiivisimpaan aivosyöpään, glioblastoomaan.

Tavoitteena on lisätä merkittävästi potilaiden elinaikaa ja parantaa heidän elämänlaatuaan uudenlaisella kirurgian ja geenihoidon kombinaatiolla.

– Toisin kuin sytostaattihoitokuurit, geenihoito annetaan ainoastaan kerran aivokudokseen kirurgisen operaation yhteydessä. Kyseisellä seikalla on huomattava merkitys potilaiden toipumisen ja elämänlaadun kannalta, kertoo tutkimusryhmän johtaja, akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttuala.

Hoitoa tehostetaan vahvistamalla kehon luonnollista immuunipuolustusta, jotta elimistö pystyy tuhoamaan jäljellä olevat syöpäsolut.

Syöpäsäätiön rahoituksella on erittäin suuri merkitys pahanlaatuisen aivokasvaimen hoitojen kehittämisessä.

– Ilman Syöpäsäätiön tukea haastavat, uusien hoitomuotojen kehittämis- ja testausprojektit olisivat käytännössä mahdottomia suorittaa, Ylä-Herttuala toteaa.

Puoli vuotta lisäaikaa

Kristina Franckin puoliso Arto sai diagnoosin pahanlaatuisesta ja parantumattomasta aivokasvaimesta. Kasvain oli niin syvällä aivoissa, että sitä ei voitu leikata. Hoidot olivat rajuja ja niillä saatiin vähän lisäaikaa.

– Viimeinen joulumme oli aivan ihana. Molempien lapset tulivat viettämään jouluaaton kotiimme, me nautimme ja söimme hyvää ruokaa. Arto oli jo huonossa kunnossa, mutta jostain hän sai voimia. Aivan kuin hän olisi saanut jonkinlaisen energiaruiskun sinä päivänä, Kristina Franck muistelee.

Arto eli puoli vuotta syövän toteamisesta. Kaikesta huolimatta hän oli kiitollinen saamastaan hoidosta.

Kristinan tarinan voi lukea Syöpäsäätiön sivuilta: https://www.syopasaatio.fi/tarinat/minun-rakkaani-on-poissa/

Syöpäsäätiö kerää jouluna lahjoituksia kotimaiselle syöpätutkimukselle, jotta se voisi tulevaisuudessa pelastaa jokaisen sairastuneen. Lahjoitukset ovat aivan keskeisessä roolissa siinä, että syöpätutkijoiden työ Suomessa voi jatkua.

Valtion yliopistosairaaloille terveyden tutkimukselle myöntämä rahoitus on romahtanut 16 vuodessa peräti 72 prosenttia.

Syöpäsäätiön keväällä teettämän tutkimuksen mukaan 70 prosenttia tutkijoista kertoo tutkimusrahoituksen saamisen vaikeutuneen viimeisen 10 vuoden aikana.

Lahjoituksen syöpätutkimuksen hyväksi voi tehdä verkossa osoitteessa www.syopasaatio.fi, tilisiirtona lahjoitustilille Nordea FI20 2344 1800 0032 29 tai tekstiviestillä tekstaamalla TUEN10 tai TUEN30 numeroon 16499. 10 euron tai 30 euron lahjoitus veloitetaan puhelinlaskussa.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät