MerkkiMainos tarjoaa kattavat palvelut yhden katon alta

Alajärvellä uutena, ja silti samaan aikaan perinteikkäänä yrityksenä avajaisiaan viettää huomenna MerkkiMainos, jonka yrittäjät Atte ja Päivi Vainionpää ovat pitkän linjan alan ammattilaisia.
Atte Vainionpää perusti yrityksensä Decorpaint -erikoismaalaukset jo vuonna 1996. Erikoismaalausten rinnalle tulivat pian tarrat ja teippaukset ja myöhemmin myös silkkipainotyöt.
Silkkipainotöistä Atte hankkiutui eroon koneiden siirtyessä Finnwillan käyttöön ja toivoi tuolloin, ettei näkisi moisia koneita enää koskaan. Toisin kuitenkin kävi, kun Attea kysyttiin apuun Finnwillan töihin 2005.

Aluksi Atte teki työtä Finnwillalle oman yrityksensä nimiin, mutta vuonna 2006 tilanne oli se, että hän ei juuri muuta ehtinytkään tehdä, joten hän siirtyi palkkatyöhön pitäen oman yrityksensä lisätyönä lähinnä erikoismaalausten ja graafisten töiden puolella.
Finnwillan puolelta yrityksen tuontantoa oli kaupattu Atelle jo pidempään, mutta vuosi sitten keskustelu muuttui vakavammaksi. Hän ostikin Finnwillan tuotantopuolen laitteet lukuun ottamatta brodeerauskoneita ja jäi Finnwillan tiloihin pyörittämään toimintaa vuokralaisena. Samalla käyttöön otettiin uusi aputoiminimi MerkkiMainos, aiemman toiminimen oltua vähän hankala suomalaiseen suuhun.

Tilanteet elivät nopeasti, kun tammikuussa Finnwillan toiminta loppui. Iso kysymys oli, mitä neljä vuotta Finnwillalla töissä ollut Päivi alkaisi tehdä? Ratkaisu oli koota kaikki munat samaan koriin, koska työ oli molemmille ennestään tuttua, ja omaa yhteistä yritystä oli jo aikaisemmin pyöritelty mielessä.
Osaava tilitoimisto saatiin avuksi ja yritys muutettiin Ay -muotoon. Atte ja Päivi toteavat, että avoin yhtiö tuntuu sopivan hyvin sellaiselle yrittäjäpariskunnalle, joka ei tappele keskenään muusta kuin rahasta. Se on myös tarvittaessa helppo vaihtaa osakeyhtiöksi.
Yritys osti vanhalta työpaikaltaan brodeerauskoneet, jotta paikkakunnalla säilyisi tutut palvelut. Sitten alkoi jännitys, mistä tilat? Asia järjestyi kun kiinteistö oli myyty eteenpäin ja sen toiseen päähän löytyi toinen, tuttu yrittäjä ja MerkkiMainos sai jatkaa toimintaansa entisissä tiloissa.
Atte ja Päivi työskentelevät yrityksessä nyt kahdestaan ja välillä sanamukaisesti yötä päivää. Työ onkin myös harrastus, tosin Atte myöntää että kesällä, kun erästä silkkipainotyötä tehtiin jo neljättä vuorokautta yhtäjaksoisesti, hän aamuneljältä valitti Päiville haluavansa jonkin muun harrastuksen.
Kesä on alan yrityksissä kiireisintä aikaa ja heikkous on silloin töiden aikataulutus. Aina tulee väliin jotain todella kiireellistä, joka pistää aikataulut sekaisin. Kun töitä on, niitä on liikaa, ja kun töitä ei ole, niitä ei ole sitten yhtään.
Kiireettömien töiden teettämiseen tammi-helmikuu ovatkin parasta aikaa, kuten yleensä koko talvikausi. Talvella pystytään tekemään kaikkea muuta, paitsi ei näyteikkunoiden teippauksia, jopa autoteippaukset onnistuvat, kiitos naapuriyrittäjän lämpimän hallin.
Merkittävin työllistäjä yrityksessä ovat tarratyöt ja mainosteippaukset, sen jälkeen silkkipaino ja siirtokuvatyöt. Brodeerauksen osuus on tällä havaa pienin, koska monet eivät vielä ole huomanneet, että valikoimissa ovat myös vaatteet ja muut tekstiilit.
Työvaatteista perusvalikoimissa on kotimainen Leijona ja ruotsalainen Fristads, lisäksi löytyy paidat, treenivaatteet, kodin tekstiilit ja kaikki muu. Eri maahantuojien valikoimia ei ole otettu mittaamattomia määriä, mutta kaikkea on silti mahdollista hankkia asiakkaan toiveiden mukaan. Kannattaa siis kysyä, jos on jokin tietty idea vaikkapa liikelahjaksi.

Merkkauksia tehdään myös muualta hankittuihin tekstiileihin, aina kannattaa siis kysyä!
Käytössä on myös lasertulostin, jonka avulla voidaan tarjota perinteistä kopio- ja tulostuspalvelua tai vaikka esitteiden ja julisteiden tulostusta A3 kokoon saakka. Suurempiin kuviin löytyy sitten suurkuvatulostin jolloin koko ei ole enää rajoite.
Atte tekee edelleen myös erikoismaalauksia mm. kypäriin ja moottoripyöriin. Samoin graafinen suunnittelu kuuluu valikoimiin, joten esimerkiksi alkava yrittäjä saa saman katon alta logot, ulkoasusuunnittelut, asustemerkkaukset, työvaatteet, valomainokset, ikkuna- ja ajoneuvoteippaukset – koko paketin, ja jos omat koneet loppuu tehdään yhteistyötä alan muiden ammattilaisten kanssa.
MerkkiMainoksen palveluvalikoimiin pääsee tutustumaan huomenna perjantaina ja lauantaina, kun yrityksessä vietetään avajaisia yhdessä Alajärven Rengashuollon kanssa. Paikalla on mm. maahantuojien edustajia ja tarjouksia, joten kannattaa poiketa paikalle näkemään itse, mitä kaikkea on tarjolla!

Tuula Jokiaho / Torstai-lehti