Erityisryhmien Olympialaisissa oli tunnelmaa

Vimpelin legendaarisella Saarikentällä puhalsivat Olympiatuulet uraa uurtaneessa, yhteishenkeä nostattaneessa tapahtumassa, jonka oli järjestänyt kehitysvammaisten hoitokoti Tuulikello Vimpelistä, puuhamiehenään Kimmo Koivisto.
Hän kertoo, että erityisryhmien olympialaisiin oli kutsuttu lähialueen kehitysvammaisia ja mielenterveyskuntoutujia eri asumisyksiköistä, toimintakeskuksista sekä asuntoloista Alajärveltä, Evijärveltä, Lappajärveltä ja Vimpelistä. Lisäksi paikalla oli avustavia lähihoitajaopiskelijoita Sedun Lappajärven yksiköstä.
Asumis- ja toimintayksiköitä yhdistelemällä osallistujista oli koottu kuusi joukkuetta, jotka kisasivat erilaisissa nopeutta, tarkkuutta ja koordinaatiota vaatineissa lajeissa kuten rantapallon kuljetuspujottelussa, parisauvakävelyssä, frisbeen tarkkuusheitossa, kännykän tarkkuusheitossa, pallon maalilaukaisussa sekä etenemistavaltaan vapaassa viestissä.
Olympialajien tapaan myös joukkueiden nimet olivat eksoottisia ja tunnelmaa luovia: Ripeät Ravut, Lentävät Lehmät, Liukkaat Liskot, Pehmoiset Pöllöt, Pomppivat Possut sekä Sihisevät Siilit.
Kisatapahtuman suojelijana toimi kehitysvammatyön pastori Pekka Keltto, joka muistutti avaussanoissaan, että me jokainen ihminen olemme jo olemassaolollamme suuri ihme.
Kisojen alkua kiusanneen sateen hellitettyä ja FitnessKaroliinan vetämän alku- ja veryttelyzumban myötä tunnelma lähti kohoamaan kohisten, sopivasti juuri kisalajeihin siirryttäessä. Pääpaino ei ollut kuitenkaan tuloskunnossa vaan juuri tuossa hienossa ja vapaassa tunnelmassa, jonka myös kisaajat kautta linjan kehuivat kokeneensa.

Avopalvelu pelaa
Olympialaisia oli seuraamassa myös Järvi-Pohjanmaan perusturvan erityispalvelujen johtaja Tanja Penninkangas, joka oli hyvin tyytyväinen näkemäänsä. Hän iloitsi iloisista ilmeistä ja iloisista ihmisistä sekä siitä yhdessä tekemisen meiningistä, joka Saarikentälle oli luotu.
Puolitoista vuotta sitten Järvi-Pohjanmaan perusturvan erityispalveluissa siirryttiin avopalveluja painottavaan palvelurakenteeseen. Avopalvelut ovat Penninkankaan mukaan lähteneet liikkeelle erittäin hyvin.
Toimivista avopalveluista Penninkangas antaa suurimmat kiitokset hyvin motivoituneelle henkilöstölle. Heillä on erityispalveluissa töissä ihmisiä, joilla on voimakas tahtotila tehdä asioita juuri asiakkaansa hyväksi ja tämän näkökulma sekä tarpeet huomioiden.
Erityispalvelujen johtaja oli iloissaan myös siitä, että heidän naisvaltaiselle alalle on hakeutunut nykyään aiempaa enemmän miehiä, mikä avartaa omalta osaltaan palvelusektoria.
Tällaisten olympialaisten tapaisia, yhdessä toteutettavia julkisia tapahtumia Penninkangas toivoi näkevänsä tulevaisuudessa lisää.
Tapahtumaa tukivat seuraavat sponsorit: Taksit Mäkelä Hannu ja Pirjo sekä Vanhamäki Lasse ja Tarja, K-Market Veto, Lauri Ahonen, Lions Vimpeli, Vimpelin Apteekki, Vimpelin Väri-Vapari, Fysio-Järviseutu, Vimpelin Kodinkone, Kukkasalonki Kastanja, Vimpelin Osuuspankki, Fitnesspalvelu Karoliina, Alajärven Halpa-Halli, Järvipohjanmaan vapaa-aikatoimi, Alajärven Apteekki, Nordea Alajärvi, Lähetyskirppu Alajärvi ja Vimpelin seurakunta.

Juhani Huopana