Ajankohtaista kasvintuotannosta

Lämpösummakertymä oli MTT Ylistaron mittauspisteessä 3.9. mennessä 1230 astetta. Se vastaa lämpimän 2000-luvulla vastaava lämpösummakertymää. Elokuun sademäärä oli 122 mm, mikä on lähes kaksinkertainen normaaliin elokuun sademäärään verrattuna.
Viljat
Viime viikon poutaisina päivinä puinnit etenivät nopeasti. Poudat pelastivat korjattavan sadon korjuukelpoisena säilymisen. Ohran puinnit on saatu pääosin päätökseen, kauraa on puimatta noin 5 % ja vehnää 20 %. Rypsin osalta puinnit ovat vasta alkaneet ja korjaamatta on noin 70 % sadosta. Kaikkiaan puimatta on enää noin 15 % sadosta.
Korjatun sadon määrä on ollut tavanomainen, mutta laatu hieman keskimääräistä heikompi. Etenkin vehnällä tähkäidäntää oli jopa pystykasvustoissa, kauralla ja ohralla vain lakopaikoissa. Kauppaan tulleessa viljassa hehtolitrapainot ovat olleet keskimäärin ohralla 64-65 kg, kauralla 56 kg ja vehnällä noin 80 kg. Vehnän laatu heikkeni elokuun lopun sateissa kaikkein eniten.
Syysviljoja on saatu kylvettyä enemmän kuin viimevuonna. Lämpöisen sään takia kahukärpäsiä on liikkeellä runsaasti. Niitä tulee tarkkailla ja mahdollisesti torjua pyretroidivalmisteilla. Aikainen puintikausi ja lämpimänä jatkuva syksy on hyvää aikaa juolavehnän glyfosaattiruiskutuksille. Juolavehnässä tulee olla ruiskutettaessa 2-3 vihreää kasvulehteä. Syksyllä paras ruiskutusajankohta on aamulla kasteen haihduttua.
Peruna ja sokerijuurikas
Perunannosto on käynnistynyt tai juuri käynnistymässä hyvissä nosto-olosuhteissa koko maakunnassa. Odotettavissa on alueemme tavanomainen satotaso. Perunan laatu vaikuttaa hyvältä. Satotasossa ja mukulakoossa on tavanomaista enemmän vaihtelua sateiden paikallisuudesta johtuen.
Tärkkelysperunan vastaanotto on alkanut 1.9.. Tärkkiperunan hehtaarisato on tavanomaisella tasolla tai hieman matalampi. Tärkkipitoisuus on tavanomaista korkeampi. Peruna kasvaa vielä, jos varsistoa ei ole tuhottu. Ruttosuojauksesta kannattaa edelleen huolehtia mikäli varsiston hävitys ja nosto eivät ole vielä ajankohtaisia.
Nurmet
Kolmannen rehusadon korjuu on vielä käynnissä. Nurmien koko kesän sato on keskinkertainen. Kuivuuden takia joillakin alueilla eri satojen välillä oli suurta vaihtelua sadon laadussa ja määrässä. Lämpimässä säässä nurmien kasvu on vielä käynnissä. Talvehtimisen varmistamiseksi nurmet kannattaa niittää, jos kasvusto on pitkää. Liian rehevä kasvusto on altis kasvitaudeille ja keväinen kulo heikentää ensikesän ensimmäisen sadon laatua.