Historiallinen käänne Suomen pankkikentässä

Tänään kello 14.30 on julkistettu tieto, jonka mukaan raja-aita Osuuspankki- ja Säästöpankkiaatteen välillä ylitetään ensimmäistä kertaa vapaaehtoisesti Suomen pankkihistoriassa.
Joroisten Osuuspankki ja Oma Säästöpankki Oy ovat solmineet aiesopimuksen Joroisten Osuuspankin pankkiliiketoiminnan yhdistämisestä Oma Säästöpankki Oy:hyn.
Osuuspankki- ja Säästöpankkiaatteen raja-aidan ylittävä yhdistymishanke toteutuu ensimmäistä kertaa Suomalaisen pankkitoiminnan historiassa. Tarkoituksena on vahvistaa kotimaisen paikallispankkitoiminnan toimintaedellytyksiä. Osapuolet kokevat, että tämä ryhmärajat ylittävä ratkaisu tarjoaa täysin uuden ja varteenotettavan vaihtoehdon kiristyvän sääntelyn sekä kasvavan byrokratian hampaisiin joutuneille paikallispankeille.
Parantuvan kustannustehokkuuden hyödyt välittyvät suoraan pankin asiakkaille edullisina ja hyvän hinta-laatusuhteen omaavina palveluina. Asiakkaille ei aiheudu vaivaa tai ylimääräisiä muutoksia yhdistymisen johdosta.
Helsinki-vetoisista rajattomaan yhteisvastuuseen perustuvista ryhmittymistä poiketen nyt toteutettava malli mahdollistaa pääomien ja omistuksen säilymisen omalla toimialueella ja varmistaa päätöksenteon säilymisen lähellä asiakasta.

Taustalla vahvat liiketoiminnalliset perusteet

Oma Säästöpankille yhdistyminen on merkittävä uusi kehitysaskel. Järjestelyn johdosta pankkiin liittyy kannattavaa, hyvin hoidettua pankkiliiketoimintaa vahvasti pääomitettuna, joten kasvavat volyymit eivät rasita pankin vakavaraisuutta. Tuloksentekokyvyn ja kustannustehokkuuden osalta yhdistymisen vaikutus on selvästi positiivinen.
Maantieteen näkökulmasta Joroinen ja Varkauden talousalue ovat looginen lisä pankin palveluverkostoon, lähin konttori sijaitsee tällä hetkellä Mikkelissä. Joroisten Osuuspankin ja Oma SP:n yrityskulttuuri ja arvot ovat hyvin samankaltaisia, mikä osaltaan mahdollisti ratkaisun syntymisen ja parantaa huomattavasti edellytyksiä yhdistymisen tarjoaman potentiaalin hyödyntämisessä.

Oma Säästöpankki – uusi ja ainutlaatuinen pankkiryhmä Suomen markkinoilla

Etelä-Karjalan Säästöpankki ja Oma Säästöpankki yhdistyvät aiemmin julkistetulla tavalla ja muodostavat Suomen suurimman itsenäisen Säästöpankin ja paikallispankin vuoden 2014 loppuun mennessä.
Yhdistymisessä muodostuvan pankin nimenä toimii Oma Säästöpankki Oy, jonka kotipaikka sijaitsee Seinäjoella ja pääkonttori Lappeenrannassa. Markkinoinnissa ja asiakasviestinnässä tullaan käyttämään OmaSP nimeä.
Oma Säästöpankista on muodostumassa ainutlaatuinen pankkitoimija Suomeen, sen omistus ja johto ovat tiukasti pankin omalla toimialueella. Itsenäinen Säästöpankki, jossa johto toimii lähellä asiakasta, kykenee nopeasti reagoimaan ja vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin. Kaikki toiminnasta kertyvät voittovarat jäävät kotimaahan ja maakuntiin, joissa pankki toimii.
OmaSp:n kilpailuetu perustuu oman toiminta-alueen vankkaan tuntemiseen ja keskittymiseen pankin ydinliiketoimintaan. OmaSp:n keskeisenä ajatuksena on palvella asiakkaita henkilökohtaisesti sekä perinteisissä että digitaalisissa kanavissa. Haluamme aina tarjota paikkakunnan parasta pankkipalvelua.

Pankkivertailussa maamme huippua

Kauppalehden pankkivertailussa Oma Säästöpankki ja Joroisten OP ovat olleet kestomenestyjiä. Vuoden 2013 vertailuissa pankit olivat taas kärkisijoilla. Esimerkiksi Kauppalehti uutisoi näyttävästi (28.5.2014) ”Oma Säästöpankki harppaa rahoitusaateliin” ja ”Joroisten Osuuspankki kuuluu Finanssivalvonnan aineiston perusteella Suomen vahvimpiin pankkeihin”.
Yhdistyvien pankkien tämän vuoden kuuden ensimmäisen kuukauden liikevoitto oli noin 12,7 miljoonaa euroa, joten tuloskunto on säilynyt erinomaisena. Vahva taloudellinen asema ja elinvoimainen toimialue antavat hyvät lähtökohdat tulevalle toiminnalle.