Kalevi Kytölä on yhdistänyt veteraaniurheilun ja matkailun. Takana on pariviikkoinen kisareissu Turkin Izmiriin, johon tuskin olisi tullut lähdettyä elleivät EM –kisat olisi kutsuneet.

Veteraaniurheilusta kuntoa ja monia elämyksiä

Veteraaniurheilussa ei enää mennä eteenpäin otsa kurtussa, vaan kisaharrastaminen voi tarjota myös muitakin elämyksiä, kuin mitaleja kaulaan.
Alajärveläinen Kalevi Kytölä on innostunut paitsi urheilusta, myös kilpailemisesta. Kisamatkoja hän on tehnyt maan rajojen ulkopuolellekin, viimeiseksi elokuun lopussa turkin Izmiriin, jossa kisattiin veteraanien EM -mitaleista. Kalevi nauraa, että tuskin olisi tuollakaan muuten tullut käytyä, ellei kisojen takia olisi tullut lähdettyä.
Kalevi osallistui Izmirissä M60 sarjan kymmenotteluun, jossa sijoittui kuudenneksi. Sijoitus laski yhdessä kaksista edellisistä EM -kisoista, jotka on käyty Unkarissa ja Saksassa. Kisat on aina kahden vuoden välein. Tänä vuonna Izmirissä oli mukana myös toinen alajärveläinen Irma Niemi-Pynttäri, joka N75 -sarjassa otti komeat voitot moukarissa ja satasella.
Kalevi Kytölä kertoo harrastaneensa jo nuorena urheilua, mutta ei koskaan kovin tosissaan. Lajeina olivat lähinnä korkeushyppy ja pituus, keihäskin aikanaan lensi ihan mukavasti. Urheilu jäi vuosikymmeniksi, kunnes vuonna 2000 Kalevi osallistui ensimmäisen kerran veteraanien SM -kisoihin.
Noissa kisoissa lajeina olivat tutut korkeus ja pituus, kolmiloikka ja aitajuoksu. Korkeushyppy on se Kalevin omin laji, jossa veteraanisarjoissa hänen ennätyksensä on 162.
Kymmenotteluun Kalevin laji on siirtynyt sen monipuolisuuden vuoksi ja mukavaa on myös se, että lajia kisataan kaksi päivää. Turkin kisoissa isku ei kuitenkaan ollut paras mahdollinen aikaisten herätysten ja 35 asteen helteen myötä, mutta harjoittelullakin on osansa. Kalevi sanoo, ettei harjoitellut oikein yhtään, vaikka 10 -ottelijan pitäisi harjoitella kaikkia lajeja kunnolla.
Kalevin mieltä kutkuttaisi lähteä tulevana talvena Puolaan hallikisoihin ja seuraavana kesänä MM -kisoihin Ranskaan. Jos lähtöpäätös tulee, niin harjoitella kuitenkin pitäisi enemmän. Etenkin juoksua tarvittaisiin lisää, satakunta juoksukilometriä viikossa olisi hyvä tavoite – nyt on jäänyt puoleen ja sen allekin.
Veteraaniurheilussa ei kuitenkaan tavoitella aina vain ennätyksiä, vaan juo yksin osallistuminenkin on antoisaa. Veteraaneja kisoissa kiertää aivan kiitettävät määrät, esimerkiksi Jyväskylän SM -kisoissa oli yli tuhat osanottajaa. Järvi-Pohjanmaan alueelta osanottajia on aina ollut Alajärveltä ja Soinista, vimpeliläisiä ei vähään aikaan ole näkynyt.
Kisareissuja veteraanit tekevät yleensä porukalla ja jos jollakulla on innostusta lähteä kokeilemaan rajojaan kilpailuissa, niin yhteyttä voi ottaa vaikka Kaleviin matkaseuran löytämiseksi. Ulkomaanmatkoillekin on ainakin toistaiseksi vielä helppo lähteä, koska esimerkiksi EM -kisoissa ei ole asetettu tulosrajoja. Sellaiset saattavat olla tulossa osanottajamäärien paisuessa, mutta ainakin toistaiseksi mukaan pääsee kun on tahtoa!

Tuula Jokiaho