Nelimarttojen puheenjohtaja Marketta Mäkinen (oik.) esitteli eri sienilajien tunnistusta rahastonhoitaja Sinikka Saukolle eilen Maxin kuppakeskuksessa järjestetyssä sieninäyttelyssä.

Nelimarttojen sieninäyttely vuosi vuodelta suositumpi

Nelimartat ovat järjestäneet Alajärvellä syksyisen sieninäyttelyn ainakin jo vuodesta 2007 alkaen.
Nelimarttojen puheenjohtaja Marketta Mäkinen on innokas sienestäjä, joka tuntuu sienet laajasti ja myös vinkit niiden käyttöön ruokapöydässä. Näitä oppeja hän jakoi kiinnostuneille tämän syksyn sieninäyttelyssä Maxin aulassa torstaina yhdessä Marttojen toimintaa esittelemään tulleen Sinikka Saukon kanssa.
Sienet kiinnostavat ihmisiä syksy toisensa perään ja itse asiassa kiinnostus vaikuttaa kasvavan. Tälläkin kertaa tutustujia riitti väliin ruuhkaksi saakka.
– Tämä sienisyksy on hyvä, vaikkakin se on myöhässä, Mäkinen kertoo. – Haperoita on nyt todella paljon, samoin rouskut ovat nousseet. Rouskuista tosin haaparouskuja löytyy tänä vuonna niukasti. Se kasvaa tiheissä kuusikoissa ja vaatii paljon kosteutta, joten ilmeisesti tämän syksyn sateet eivät ole olleet haaparouskulle riittäviä. Kangas- ja karvarouskuja taas löytyy nyt runsaasti.
Rouskut kaikki ovat ryöpättävä ennen käyttöä ruoanlaittoon. Sen sijaan tatit voi laittaa pannulle sellaisenaan.
– Tatteja on nyt paljon, etenkin herkku- ja punikkitatteja. Tattikausi tosin alkaa pian olla ohi, Mäkinen opastaa. Tatit ovat siitäkin huonosti sieniä tuntevalle mukavia, että niistä mikään ei ole myrkyllinen. Sametti- ja sappitattia ei suositella syötäviksi niiden maun takia, mutta muuta haittaa niistäkään ei ole kuin ikävä maku.
Sienten tunnistaminen metsässä ei ole ihan yksinkertainen juttu. Mäkinen kertoo, että moni sieni voi olla eri kasvuvaiheessa tai eri kasvupaikalta poimittuna aivan erinäköinen toisen saman lajin yksilön kanssa. Jos sieneen aikovan oma tuntemus on ihan aloittelijan tasoa, kannattaisikin aluksi lähteä sienestämään jonkun kokeneen kaverin kanssa.
– Yhdellä sienireissulla kannattaa opetella tunnistamaan vain 1-2 sientä ja opetella ne kunnolla. Itse olen aloittanut kangasrouskulla ja sitä suosittelen muillekin, Mäkinen sanoo.

Marttojen toiminta tutuksi

Samassa yhteydessä sieninäyttelyn kanssa Nelimarttojen rahastonhoitaja Sinikka Saukko oli paikalla kertomassa marttojen toiminnasta.
Jäseniä Nelimartoissa on yli 130 ja toiminta on vireää. Tälle syksyllä on vielä luvassa perusruokien kokkailua perunasta ja kotimaisista kasviksista -kurssi 23.9., tiistaina 30.9. Marttailta Möksyssä tutustuen raudan taontaan ja sunnuntaina 26.10. Sadonkorjuun kiitosjuhla. Lisäksi luvassa on opintomatka Suomen Kädentaidot -messuille Tampereelle 15.11., jouluaskartelua ja pikkujoulut.
Nelimartat myös leipovat tilauksesta ja vuokraavat kahviastiasta ja telttakatosta. Vuokrahinnat ovat jäsenille reilusti edullisempia kuin muille.

Tuula Jokiaho