Soinilainen 14 -vuotias Aino Kriikkula on mukana The Voice Kids –ohjelmassa, johon hän kevättalvella pyrki mukaan kertomatta siitä edes vanhemmilleen tai parhaalle kaverilleen.

Aino Kriikkula etenee The Voice Kids -kisassa

Soinilainen 14 -vuotias Aino Kriikkula on mukana syksyn jännittävässä tv-ohjelmassa The Voice Kids. Kahdeksatta luokkaa käyvä Aino kertoo, että hän seurasi tarkoin edellistä The Voice Kids -ohjelmaa ja tytön kauniin äänen tuntevat kaverit kannustivat Ainoa moneen otteeseen lähtemään kisaan mukaan.
– Monet kaverit sanoivat kevättalvella, kun haku laulajista oli käynnissä, että osallistu. Niinpä osallistuin, mutta en kertonut siitä kenellekään, en edes vanhemmilleni. Päätin osallistua kertomatta siitä muille, koska tiesin miten vaikeaa kilpailuun on päästä ja ajattelin, että pettymys olisi helpompi kestää jos kukaan ei tietäisi minun edes pyrkineen, Aino nauraa nyt.
Kilpailuun mielivät pyrkivät mukaan lähettämällä ääninäytteen netin kautta. Halukkaita kilpailijoita oli noin 2500 ja heistä vain noin 250 kutsuttiin laulukarsintoihin, joista taas 60-70 lasta pääsi mukaan itse ohjelmaan.
Aino kertoo, että tieto laulukarsintoihin pääsystä tuli viime keväänä, hänen ollessaan käsityötunnilla. Tietoa ei lähetetty Ainolle itselleen, vaan hänen asiasta täysin tietämättömälle äidilleen. Äiti ilmoitti asiasta Ainolle, jonka reaktio oli riemun kiljahdus ja huuto! – Juoksin ulos luokasta parhaan kaverini luo, joka oli toisessa luokassa. Näin kaikki saivat tietää osallistumisestani ja jatkoon pääsystä saman tien.
Vaikka asia tuli Ainon vanhemmille yllätyksenä, suhtautuivat he tyttären omatoimisuuteen myönteisesti. 250 laulukarsintoihin kutsuttua lasta ja nuorta kävivät laulamassa karsinnat itse kilpailuun eri puolilla Suomea järjestettävissä tilaisuuksissa. Aino osallistui Jyväskylässä järjestettyyn tapahtumaan.
Kaikki ei Jyväskylässä mennyt aivan putkeen, vaan eka veto epäonnistui ja Aino sai luvan yrittää uudelleen. – Silloin olin ihan varma etten pääse enää itse kilpailuun, mukana oli niin paljon todella hyviä laulajia, Aino muistelee.
Toisin kuitenkin kävi. Aino oli Levillä toisen hyvän kaverinsa kanssa kun tuli tieto, että ovet The Voice Kids -kisaan ovat auki. reaktio uutiseen oli sama kuin edellisellä kerralla – tällä kertaa riemun huuto kajautettiin mökin parvekkeelta.
Parhaillaan televisiossa nähtävä kilpailu on kuvattu kokonaisuudessaan kesällä. Aino siis tietää jo, miten pitkälle hän kisassa eteni, mutta asiasta pitää olla vielä ihan hiljaa. Television katsojat ovat jo nähneet, että ensimmäisestä vaiheesta Aino selviytyi eteenpäin, nähtäväksi jää sen sijaan miten hän pärjää parin viikon kuluttua alkavassa kehäkamppailussa, mahdollisesti semifinaalissa ja finaalissa?
Kisan voittajaa odottaa levytyssopimus ja auto käyttöön koko talveksi!
Aino kertoo, että kilpailu oli kokemuksena todella opettava ja erilainen. – sain esiintymiskokemusta ja oli aivan mahtavaa nähdä valmentajia ja he antoivat todella paljon hyviä neuvoja. kaikki olivat tosi kivoja ja kannustavia.
Lasten laulukilpailuja on paljon kritisoitu siitä, miten rankkaa lapsille ja nuorille putoaminen on. Aino myöntää, että putoaminen toki jokaista osallistujaa kirpaisee, mutta jokaista pudonnutta lohdutettiin ja kaikille annettiin vain hyvää palautetta, negatiivista ei lainkaan.
– Vaikka putoaminen kirpaisee, niin mielestäni kaikki ymmärsivät sen, miten iso juttu oli ylipäätään päästä kilpailuun mukaan!

Laulusta ammatti?

Aino on aktiivinen tyttö, jolla on paljon harrastuksia. Laulun ja esiintymisen palon hän sai 7-8 -vuotiaana laulaessaan pikkuserkkunsa häissä. Siitä asti esiintyminen on maistunut ja koska myös isosisko Aada laulaa, on laulaminen tuntunut luontevalle.
– Koulun musiikkitunneilla haluan aina laulaa ja olen esiintynyt koulun tapahtumissa ja perhejuhlissa.
Aino harrastaa myös ratsastusta Lehtimäellä, lentopalloa Alajärven Ankkurien C -tytöissä ja koiransa kanssa touhuilua. Aino on soittanut pianoa seitsemän vuoden ajan. Tunneilla käymisen hän kuitenkin lopetti, koska aika ei enää riittänyt kaikkeen.
Tulevaisuudessa Aino haluaisi ehkä laulusta ammatin ja siksi hän on miettinyt myös musiikkilukioon pyrkimistä. Aika kuitenkin näyttää, mihin lahjakas tyttö suuntautuu – ja miten the Voice Kids kisassa käy!

Tuula Jokiaho