Keskellä Luoma-ahon kylää sijaitseva komea paritalo.

Kotiin 2014 esitteli asumisympäristöjä ja elämää

Asumisen ja rakentamisen teemapäivää vietettiin lauantaina aurinkoisissa tunnelmissa.
Tapahtuma oli todella laaja, mutta kodinsisustamisesta ja rakentamisesta kiinnostuneet pystyivät helposti valitsemaan itseään kiinnostavat kohteet ja tehdä päivän ajan kierrosta niissä. Tapahtuman järjestäneen Vetovoimaa Järviseudulle -hankkeen vetäjä Hannu Nevala haluaakin kiittää kaikkia ”näytteilleasettajia” siitä, että päivästä saatiin onnistunut.
Sisustussuunnittelija Tuula Lehtola oli koonnut Japon toimipisteeseen kutsuvan kattauksen, johon oli saanut tarvittavat somisteet Aaltomari-liikkeestä. Tuulan mukaan sisustustrendeissä aletaan kaipaamaan enemmän maanläheisyyttä ja värejä. Kiiltävien pintojen tilalle tulee jälleen matta ja kauden värit ovat mustavalkoinen ja harmaan kaikki sävyt.
Harmonisuus ja pehmeys tulevat esiin myös vuosi sitten uudistetussa Finnlamellin esittelytalossa. Seitsemän vuotta sitten rakennettu hirsitalo on sisustettu Kirsi Joensuun toimesta ja tulos on hyvin onnistunut. Uskon että useampi ihminen toteaa, että tänne muuttaisi vaikka heti.
Juuri hirren luoma tunnelmallisuus oli yksi syy, miksi myös Marjo ja Antti Keränen rakennuttivat oman hirsitalonsa viisi vuotta sitten. Jos he saisivat päättää uudelleen ottaisivatko hirsitalon, vastaus olisi ehdottomasti kyllä. He ovat enemmän kuin tyytyväisiä.
Alajärven S-Raudan vieressä sijaitsee näyttävän näköinen Timberkodin esittelytalo. Pilari-palkkirakenne näkyy viimeisteltynä seinissä ja katossa, korkeat huoneet luovat arvokkuutta ja erilaiset pinnat sisätiloissa tuovat modernia tuntua.
Timberkodin rakenne on sellainen, joka mahdollistaa arkkitehdille paljon vapauksia. Talopaketti räätälöidään aina asiakkaan toiveiden ja tarpeiden mukaan. Ihmiset lähtivät rohkeasti tutustumaan taloihin ja Timberkodissa saattoi törmätä myös Pekka Isotaloon, joka tiesi kertoa kiinnostuneille enemmän Järviseudun tonttitarjonnasta.

Myllykankaalla ja Luoma-aholla touhua riittää vauvasta vaariin

Myllykankaalla, ihanteellisen rauhallisella paikalla sijaitsee Niko Kaarlelan ja Sari Heiskasen perheen pian muuttovalmis koti. Tontista tehtiin kauppakirjat vain kaksi kuukautta sitten ja talon pystytys alkoi kuukausi sitten.
Paikka on lapsiperheelle ihanteellinen, sillä koulu on aivan kulman takana ja isolle tielle pääsee nopeasti. Muurametalon valmistalopakettiin päädyttiin, kun haluttiin muuttaa mahdollisimman nopeasti ja helposti. Jopa sisustussuunnitelma on tehty ja kaikki toteutetaan samassa paketissa.
Myllykankaan koululla tavattiin ihastuttavan aurinkoista väkeä tarjoamassa kävijöille kahvia ja makkaraa. Paikanpäällä tutustuttiin Koko Kylä Kuntoon-hankkeeseen, jonka tavoitteena on kannustaa kyläläisiä liikkumaan ja madaltaa liikunnan aloittamisen ja oppimisen kynnystä.
Tällaisen hankkeen järjestäminen vaatii kyläläisiltä yhteen hiileen puhaltamista, mutta se ei näytä olevan ongelma. Kylän koutsina toimii Samuli Mäenpää, jonka toimesta seuraavana päivänä kyläläisille oli ohjelmassa maastopyöräilyä ja luentoa hyvinvoinnista.
Keskelle Luoma-ahon kylää on valmistunut kaksi komeaa paritaloa, jonka yhteen asuntoon pääsi tapahtumapäivänä tutustumaan. Asunnon järkevä pohjaratkaisu ja tyylillä valitut pintamateriaalit saivat useat vierailijat huokailemaan ihastuksesta.
Rakennusurakoitsija Arto Luoma-aho on tyytyväinen lopputulokseen. Asuntoa oli katsomassa myös Esko Korkia-aho, joka oli mielissään oman kylän aktiivisuudesta. Hän hoputti katsomaan Mikinpuron asuinaluetta, jossa kylän tytöt pitivät peräkonttikirppistä.
Mikinpurolle tullessa perille opasti iso kyltti, jossa luki ”Miron makkarakoju”. Lapset olivat aktiivisesti päivän toiminnassa mukana ja paikalla ollut Maria Latvala kertookin, että yhteisöllisyys on kylässä vahvaa. Naapurit ovat mukavia ja toisista huolehditaan. Marialla oli myynnissä yrttejä ja kasviksia omalta maaltaan ja kaikki tekivät kauppansa.

Lakeaharjulla tapahtuu

Myös Lakeaharjulla tutustuttiin tontteihin ja mökkeihin. Sport Center Lakiksen toimintaan pääsi kurkistamaan Ampumastadionin alueella, joka sijaitsee Lakeaharjun huipulla huikean hienoissa maisemissa. Tähän on rakentumassa kansainväliset kriteerit täyttävä urheiluareena maastohiihdolle, ampumahiihdolle ja rullahiihdolle.
Projektipäällikkö Viivi Korkiatupa-Savola kertoo, että myös frisbeegolfin harrastajille kaavaillaan rataa. Valmisteluita on tehty lyhyessä ajassa todella paljon ja nyt voi jo hahmottaa mihin mitäkin tulee.
Geokätköily tutuksi-hankkeen vetäjä Antti Asuinmaa oli paikalla kertomassa harrastuksesta, johon hän itse on hurahtanut. Harrastus on omiaan kutsumaan luontoon ja se sopii kaikenikäisille. Muiden harrastajien piilottamia kätköjä etsitään gps-laitteiden tai älypuhelimien avulla.
Geokätköily parantaa ihmisen tietoisuutta omasta elinympäristöstä esittelemällä kohteita, joihin ei muuten tulisi tutustuttua. Harrastuksesta kiinnostuneiden kannattaa ensitöikseen käydä tutustumassa geocache.fi-sivustoon.

Roosa Linnanmäki