Juha Mieto oli odotettu vieras Alajärvellä järjestetyssä Välitä! Muista! -kävelytapahtumassa. Sillä kaikkihan me muistamme ne sekunnin sadasosat....

Välitä, älä kävele ohi – Alajärvellä välitettiin ja käveltiin

Alajärvellä käveltiin perjantaina tärkeän asian merkeissä. Etelä-Pohjanmaan Muistiliitto toi paikkakunnalle yhteistyökumppaneineen tämän nyt toistamiseen järjestettävän Välitä -kampanjan tapahtuman, jolla halutaan muistuttaa meitä jokaista välittämisen tärkeydestä.
– Kolmisen vuotta sitten Ulla-Maija Vähä otti yhteyttä Oulun yhdistykseen kertoen, miten hänen Haukiputaalla hoitokodissa ollut äitinsä oli lähtenyt talvipakkasella ulos kävelemään pelkissä sisävaatteissa.
– Äiti oli saanut kävellä kenenkään asiaan puuttumatta aina meren rannalle saakka, josta tämä löytyi pahoin kylmettyneenä ja menehtyi myöhemmin sairaalassa. Kukaan ei välittänyt, vaikka on itsestään selvää että jokin on vialla, kun talvella kävellään ulkona ilman päällysvaatteita, kertoi Muistiliiton Minna Huhtamäki-Kuoppala.
Tämän tapauksen johdosta maassamme järjestetään nyt toistamiseen Välitä -kampanja. Alajärvelle kampanja rantautui kävelytapahtuman merkeissä, jota johti itse Kurikan jätti Juha Mieto!
Tapahtuman virallisen avauksen suoritti Kaupinkartanon johtaja Elina Niskakangas todeten, miten muistisairauksiin yhä asennoidutaan eri tavalla kuin muihin, vaikkapa sydänsairauteen tai diabetekseen. – Asenteiden pitäisi muuttua, sillä ihminen ei ole yhtä kuin hänen sairautensa. Meidän pitää nähdä ihminen sairauden takana.
– Muistisairaskin voi elää hyvää elämää, mutta se on pitkälle kiinni meistä muista, Niskakangas muistutti ja kehotti meitä kaikkia välittämään ja olemaan rohkeampia, puuttumaan positiivisesti silloin kun epäilee, ettei kaikki ole kunnossa.
Liikunnallisen avauksen tapahtumaan antoi Juha Mieto, joka lähti itse reippailemaan sauvojen kanssa. – Sauvakävely on turvallista, mutta ennen kaikkea sen avulla liikutetaan 80 prosenttia koko lihaksistosta! Mitä vanhempi olet, sitä tärkeämpää on ottaa sauvat mukaan. Lujaa ei tarvitse mennä, eikä niin oikeaoppisestikaan, kun jo saa aineenvaihdunnan ja verenkierron pelaamaan!
Mieto muistutti myös liikunnan säännöllisyyden merkityksestä, mutta halusi haihduttaa pois stressiä. – Jos tuntuu sille että tänään ei halua lähteä lenkille tai on jokin meno, niin ei siitä pidä ottaa stressiä. Menee sitten huomenna tai ylihuomenna.
– Liikkua voi myös vaikka siinä metrin alueella omassa huoneessaan. Voi pyöritellä ja nostella käsiä ja jalkoja, telkkaria katsellessakin voi liikkua – se on kiinni mielikuvituksesta. Ja mielikuvituksen käyttö on terapiaa päälle, Mieto kannusti.
Avausten jälkeen reipas kävelijäjoukko lähti kukin omaan tahtiinsa yhteiselle kävelylenkille Juha Miedon johdolla. Reippailun päätteeksi oli hyvä tutustua paikalle saapuneiden yhdistysten esittelypöytiin ja tarjontaan sekä nauttia Alajärven Osuuspankin tarjoamat kahvit!
Tuula Jokiaho