Pyöräilijä voi edistää näkyvyyttään heijastinliivillä tai -nauhalla. Jos kulkuneuvona on laatikkopyörä, voi myös vaunuun kiinnittää heijastinnauhaa. Kuva Liikenneturva.

Valot päälle pyörään

Syksyn edetessä illat hämärtyvät yhä aikaisemmin. Myös aamulla voi töihin lähtiessä olla vielä pimeää. Liikenneturva muistuttaa pyöräileviä valon tärkeydestä. Hämärän tai pimeän aikaan on pyörässä ajon aikana oltava eteenpäin vaaleaa valoa näyttävä valaisin.
Liikenneturvan viime vuonna toteuttamissa tarkkailuissa ilmeni, että koko maassa alle puolet pyöräilijöistä polkee pimeällä valot päällä*. Näkyminen eri suuntiin auttaa kuitenkin muita havaitsemaan pyöräilijän. Myös tieliikennelaki velvoittaa käyttämään ajovaloa pyörässä aina pimeän aikaan liikuttaessa.
– Muiden kulkijoiden on hankala nähdä varjoista polkevaa pyöräilijää, vaikka itse kulkisikin tutulla tiellä. Syksyn edetessä illat pimenevät yhä aikaisemmin ja kasvavaan hämärään kannattaa varautua ottamalla pyöränvalo mukaan, vaikka lähtisikin liikkeelle päiväsaikaan, yhteyspäällikkö Varpu Tavaststjerna Liikenneturvasta toteaa.
Tavaststjerna korostaa, että pimeällä ja hämärässä sekä sadesään tai muun näkyvyyttä haittaavan kelin vallitessa on pyörän ja pyöräilijän näkyvyys tärkeä turvallisuustekijä. Myös ajonopeuteen kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota. Hidastamalla tahtia pimeällä jää enemmän aikaa havaintojen tekoon ja pyörän saa pysäytettyä nopeammin ja hallitummin, jos tarve tulee.

Tarkista pyörän heijastimet ja valot säännöllisesti

Polkupyörässä tulee pimeällä ja hämärällä ajettaessa olla eteenpäin valkoista tai vaaleankeltaista valoa näyttävä valaisin. Punaista valoa näyttävän valaisimen saa laittaa pyörään vain taakse. Pyörän varustukseen kuuluvat myös etu-, sivu-, taka- ja poljinheijastimet.
Valaisimet saa sijoittaa leveyssuunnassa pyörän keskilinjasta poiketen, mutta niiden tulee olla vähintään 30 ja enintään 130 sentin korkeudella tiestä. Valaisin tulee kiinnittää pyörään, ei esimerkiksi pyöräilijän kypärään. Myös valaisimen suunta kannattaa tarkistaa, ettei valo vahingossa osoita suoraan vaikkapa vastaantulevan pyöräilijän silmiin.