Mikko Kalijärven (vas.) johdolla toimivat datanomiopiskelijat ovat innoissaan erilaisesta päättötyöprojektista.

OUTLOAD LAN -verkkopelitapahtuma kokoaa harrastajat yhteen

Jamin Alajärven toimipisteessä järjestetään lokakuussa verkkopelitapahtuma, joka kokoaa kaikki tietokoneista ja verkkopelaamisesta kiinnostuneet nuoret saman katon alle.
LAN-tapahtuma järjestetään koululla ensimmäistä kertaa näin mittavassa kaavassa, nimittäin paikkoja on varattu jopa sadalle ihmiselle. Tapahtuma alkaa perjantaina 10.10. kello 16 ja kestää 26 tuntia. Tämä aika siis pelataan. Päivän ja yön aikana järjestetään sotapeliturnauksia, joihin voi halutessaan ottaa osaa.
Lanittaminen on peräisin ajalta, jolloin internetin käytöstä vielä maksettiin käytön perusteella. Silloin ainoa tapa pelata pitkiä aikoja mahdollistui vain liittämällä tietokoneet toisiinsa lähiverkon avulla.
Lanikulttuuri on edelleenkin voimissaan, sillä onhan pelaaminen paljon mukavampaa samassa tilassa kavereiden kanssa. Tapahtuman tarkoituksena on harrastaa samanhenkisten kanssa ja saada uusia ystäviä. Osallistujat eivät ole pelkästään alajärveläisiä, vaan heitä saapuu ympäri maakuntaa.
Tapahtuman ideointi sai alkunsa kolmannen vuosikurssin datanomiopiskelijoiden miettiessä päättötyötään. Niko Ilomäki, Tino Siirilä, Miika Laitila, Teemu Aalto ja Tuomas Koivukoski innostuivat ajatuksesta ja opettaja Mikko Kalijärvi on ollut merkittävässä roolissa tekemässä tapahtumasta totta.
Tarkoitus on, että tapahtumasta tulee vuosittainen ja jokaisella päättävällä datanomiopiskelijalla on mahdollisuus toteuttaa päättötyö järjestämällä LAN-tapahtuma koulun tiloissa. Toisen vuoden datanomiopiskelijat Väinö Salomäki ja Matti Aho ovat avustaneet tapahtuman järjestämisessä ja saavat samalla hyvää harjoitusta seuraavaa vuotta varten, jolloin he vastaavat itse tapahtumien kulusta.
Opiskelijat ovat mielissään projektista, joka poikkeaa muista päättötöistä täysin. Tapahtumaa on hiljattain alettu mainostamaan ja ilmoittautuneita on jo 30. Mitä vaaditaan laneihin osallistuvalta ihmiseltä? – Ainakin harrastuneisuutta. Ehkä myös hieman ”hulluutta”, jotta jaksaa raahata omat laitteet kotoa ja tulla yleisiin tiloihin valvomaan toista vuorokautta putkeen.
– Yksi luokkahuoneista on tosin varattu lepäämiseen, joten mukaan kannattaa ottaa oma makuualusta ja petivaatteet, opiskelijat kertovat.
Tapahtuman yhteistyökumppaneina toimivat Järviseudun ammatti-instituutti, Vimpelin Kodinkone Oy, Järvinet Oy, JAPO, Neste Alajärvi, Veikon Kone ja Pelaajan Valinta.
Tapahtumassa on otettu turvallisuus huomioon ja säännöt voi lukea tapahtuman nettisivuilta osoitteesta www.outload.fi. Myös ilmoittautuminen onnistuu sivujen kautta. Yleistä järjestystä ja päihteettömyyttä valvoo järjestyksenvalvojan oikeudet omaava opettaja.
Roosa Linnanmäki