Reetta Ränkimies, Kirsti Uusitupa, Aino Kujala, Anneli Sissala ja Irja Koivisto, sekä kuvasta puuttuva Sirkka-Liisa Koponen, treenaavat kahdesti viikossa kuntosalilla Irma Niemi-Pynttärin (edessä) kanssa. Nämä naiset todistavat olemuksellaan, mitä iloa liikunta voi ihmiselle antaa kaikissa elämän vaiheissa!

Kuntosalilta voimaa ja jaksamista myös aikuisille naisille!

Alajärven kuntosalilla kuntoilijoiden joukossa nähdään pari kertaa viikossa seitsemän aikuisen naisen porukka, jotka hehkuvat hyvää oloa siitä huolimatta, että ikää on jokaisella mittarissa vähintäänkin eläkkeeseen oikeuttavat lukemat.
– Lähes kymmenen vuotta sitten kun Alajärvelle tuli kuntosali, lähdin mukaan kurssille ja sen jälkeen aloin puskaradion kautta innostaa muitakin naisia paikalle, muistelee Irma Niemi-Pynttäri ryhmän aloittelun aikoja.
Naisten saaminen kuntosalille ei ollut ihan itsestäänselvyys ja Irma käytti pientä juonittelua hyväkseen kutsuen naisia ensin luokseen ”päiväkahville”. Innostus tarttui ja alkuvuosina porukkaa oli koossa paljonkin, mikä nyt on tiivistynyt seitsemän naisen ydinporukaksi.
Nämä naiset käyvät salilla kahdesti viikossa pari tuntia kerrallaan ja pulahtavan päälle päätteeksi uimaan ja saunomaan. Suuri merkitys on myös sosiaalisella kanssakäymisellä ja henkisellä virkistäytymisellä!
Niemi-Pynttäri itse on harrastanut urheilua ja liikuntaa lapsesta saakka. Aikanaan hän sai kouluikäisenä 50 -luvulla jopa stipendin Pajulahden urheiluopistolle. Perheen perustamisen myötä urheilu vaihtui hyötyliikunnaksi, mutta esimerkiksi työmatkat Irma kulki aina kun mahdollista jalan, pyörällä tai hiihtäen.
Kun aikaa omalle liikunnalle jälleen tuli, on urheilukipinä palannut myös kilpailujen muodossa ja hän on kisannut lukuisissa SAUL:n, eli Suomen Aikuisurheiluliiton, kisoissa ja arvokisoissa kaikissa Pohjoismaissa ja eri puolilla Eurooppaa menestyksellä, viimeksi Turkin Izmirissä järjestetyissä EM -kisoissa.
Izmirin kisamatkan Irma sai syntymäpäivälahjana sanottuaan, ettei enää lähtisi kisaamaan. Mutta toisin kävi ja tuomisina oli lapsenlapsen Arttu Seppälän ja hänen Liisa -vaimonsa toiveitten mukaan kultaa, mutta myös hopeaa ja pronssia. 75 -vuotiaiden sarjassa hän voitti kultaa moukarissa ja satasella, hopeaa 70 -vuotiaiden neljä kertaa sadan metrin viestissä ja pronssia 5 -ottelusta.
Irma kiittää lämpimästi tahoja, jotka mahdollistivat hänen kisamatkansa. Kiitosta saavat myös paikalliset tukijoukot joiden kanssa on mukava liikkua: kuntosalin ryhmän naiset, Alavolin treenikaverit ja Nelimartat, jotka Irma on nyt myös saanut houkuteltua mukaan urheilukentälle tutustumaan erilaisiin kenttälajeihin!
Aikaisemmin mm. 70 -vuotiaiden MM -kultaa painonheitossa voittanut Irma kertoo, että Turkin kisamatka oli kymmenpäiväinen ja hyvin raskas, koska lämpöä oli päivällä noin 40 astetta ja mahatautikin vaivasi.
Kokemuksena arvokisat ovat upeat ja enää hän ei lupaakaan, että nämä olisivat olleet viimeiset kisat ulkomailla, etenkään nyt kun lapsenlapsi Arttu esitti hänelle toiveen, että vielä joskus he kisaisivat samoissa kisoissa! Kotimaan kisoihin pääsee 30 vuotiaana, joten tuo aika on enää parin vuoden päässä.
Irma edustaa Soinin Sisua, sillä hän on Soinista kotoisin ja siellä syvällä on hänen juurensa.
Kysymykseen harjoitusohjelmasta Irma naurahtaa. Kuntosalilla hän viihtyy naisten kanssa, ui, vesijuoksee ja lenkkeilee sekä välillä käy urheilukentällä heittelemässä. Kävelyaskelia tahtoo olla jopa vaikea ottaa, kun matka tahtoo aina mennä juoksuksi, mutta hän silti ei varsinaisesti ”treenaa”.
Liikunta lieneekin niin syvään piintynyt elämäntapa, että se mikä on Irmalle normaalia elämää, olisi toiselle jo melkoista kuntoilua! Tätä upeaa naista katsoessa ihmettelee toisenkin kerran, että oliko se ikäluokka josta mitaleja tuli, todellakin 75 vuotta?

Kuntosalille rohkeasti ohjauksen kautta!

Niemi-Pynttäri toivoo oman esimerkkinsä innostavan myös muita harrastamaan liikuntaa ja tulemaan rohkeasti salille! Kuntosali on hyvä liikuntamuoto joka ylläpitää terveyttä ja liikuntakykyä. Ikääntyvälle ihmiselle hyvä lihaskunto on tärkeä ja ennaltaehkäisee mm. kaatumisia.
– Myös Ankkurikentän kupeessa on muutamia yksinkertaisia ja tehokkaita kuntoilulaitteita, joita voi hyödyntää vaikka kauppareissun yhteydessä, Irma vinkkaa.
Varsinainen saliharjoittelu kannattaa aloittaa ohjattuna, jotta tekee liikkeet oikein ja saa hyödyn lihaskunnolle. Toivottavaa onkin, että ohjausta salilla olisi tarjolla mahdollisimman usein, jotta aloittelijatkin pääsisivät harrastukseen mukaan ja myös pidempään salilla käyneet saisivat uusia vinkkejä.
Lihaskuntoharjoitteista voi saada apua moniin vaivoihin ja esimerkiksi naisten ryhmässä mukana oleva Aino Kujala on saanut kuntosalilta avun astmaansa.
– Perusajatuksemme aikuisliikunnassa on ”liikuntaa koko elämän kaari”, ihan muksusta mummuun, Irma sanoo. Terveyden ja toimintakyvyn ylläpidossa liikunta on ensiarvoisen tärkeää.
Samaa ajatusta tukevat myös muut treeniryhmän naiset Reetta Ränkimies, Kirsti Uusitupa, Aino Kujala, Anneli Sissala, Irja Koivisto ja Sirkka-Liisa Koponen, joiden mielestä on ollut oikea lottovoitto päästä mukaan näin hyvään porukkaan. – Yksin ei tulisi treenattua ja toisaalta täältä ei kehtaa olla poiskaan, kun heti ihmetellään jos ei ole mukana, naiset nauravat.
Lihaskuntoharjoittelun vaikutukset huomaa myös ihan arkipäivän elämässä, sillä kun sali on kesällä suljettuna, sen tuntee kunnossaan.
Naiset kannustavatkin kaikkia omasta terveydestään kiinnostuneita lähtemään rohkeasti salille, kynnys ei ole niin korkealla kuin voisi kuvitella.
Tuula Jokiaho