Victoria Bamberg Alajärven lukiosta on mukana #kutsumua -kampanjassa. Nyt myös Torstai -lehti kannustaa osallistumaan – luvassa on yllätyspalkintoja!

Pieni pyyntö leviää ympäri maailmaa – Näe minut sellaisena kuin olen

Kiusaaminen on ollut viimeaikoina erityisen paljon tapetilla. Tamperelainen lukiolaispoika Juho Räty kertoi kesällä joutuneensa todistamaan kiusaamistilannetta linja-autossa. Siinä neljä poikaa tönivät viidettä, huutelivat ja heittivät tavaroilla.

Kukaan kanssamatkustajista ei reagoinut tilanteeseen mitenkään, vaikka joukossa oli aikuisia. Juho päätti, että ei aio olla hiljainen sivustaseuraaja, vaan jonkun on puututtava. Hän sai kiusanteon loppumaan ja varmisti että kiusattu pääsee kotiinsa turvallisesti.

Tarinasta inspiroituneena Suomen Lukiolaisten Liitto kehitti kampanjan, joka kantaa nimeä #kutsumua. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö haluaa myös muistuttaa kiusaamiseen puuttumisen tärkeydestä, jonka vuoksi hän suojelee kampanjaa. Kampanja on saanut myös suuren kansainvälisen huomion.

Nuori ihminen, joka rakentaa identiteettiään, on herkkä ympäristön mielipiteille. Pienetkin sanat, jotka on huolimattomasti sanottu toiselle, voivat jättää isot arvet. Jos taas näitä sanoja saa kuunnella kauan, alkaa sanat tuntumaan todelta.

Kampanjan idea on, että ihmiset rohkaistuisivat tulemaan pois siitä muotista, johon heitä on ehkä yritetty ajaa ja näyttäisivät muille, että tällainen olen oikeasti. Ja tärkeintä olisi, että me kaikki ihmiset oppisimme näkemään pintaa syvemmälle, emmekä leimaisi muita. Emmekö me jokainen halua, että meidät hyväksytään juuri sellaisena kuin olemme?

Victoria Bamberg Alajärven lukiosta lähti kampanjaan mukaan ja kertoi oman tarinansa. Hänen vahvan itsetuntonsa takia häntä ei ole ollut helppo latistaa, mutta silti ajattelemattomat sanat jäävät kummittelemaan mieleen. Hän kuulee paljon millaisia ennakkoluuloja ihmisillä on hänestä.

Ihmiset yllättyvät usein häneen tutustuessa, että hänellä on oikeita mielipiteitä ja että hän on vahvasti tunteva ihminen. Räiskyvän ulkokuoren alta löytyy nimenomaan herkkä ja syvällinen nuori nainen. Victoria on jalat maassa oleva ihminen, mutta hänellä on suuria unelmia. On helppo jaksaa elämässä eteenpäin kun on unelma, jota kohti kurkottaa.

Torstai-lehti haastaa juuri sinut mukaan kampanjaan!

Haasteeseen voit osallistua yksinkertaisesti näin: Ota kuva kahdesta sanasta, joista toinen kuvaa sitä lokeroa, johon sinut on yritetty tunkea ja toinen sitä ominaisuutta, jollaisena tahdot muiden itsesi näkevän tai muistavan. Vedä sitten viiva ensimmäisen sanan yli – sitä ei enää kukaan tule käyttämään.

Jaa kuva Facebookissa tai Instagrammissa tunnisteella #kutsumua ja #kutsumuatorstai. Jälkimmäisen avulla näemme kuinka paljon valovoimaisia ihmisiä juuri meidän alueellamme asuu. Jos haluat, kerro muutamalla sanalla oma tarinasi. Vaikka et tällä hetkellä koe, että sinua kiusataan, syrjitään tai leimataan, on joskus saattanut siltä tuntua.

Jälkimmäistä tunnistetta käyttävät osallistujat ovat automaattisesti mukana Torstai-lehden arvonnassa, jonka voittaja saa yllätyspalkinnon. Arvonta suoritetaan vuoden 2015 ensimmäisenä päivänä.

Ollaan rohkeita ja puututaan tilanteeseen, jossa huomaamme että jotain satutetaan. Tehdään yhdessä Järviseudusta turvallinen paikka elää, eikä edesauteta kiusaamiskulttuuria ja henkistä pahoinpitelyä.

Roosa Linnanmäki