Heikki Jokiahon teos kansainvälisen sävellyskilpailun finaaliin

Alajärven musiikkiopiston harmonikansoiton opettaja Heikki Jokiahon sävellys ”The Mirror” on valittu kansainvälisen sävellyskilpailun finaaliin.

Kyseessä on harmonikka-alan vanhin kansainvälinen kilpailu, 67. kertaa järjestettävä Coupe Mondiale. Se järjestetään vuosittain eri puolilla maailmaa. Tänä vuonna kilpailu käydään Itävallassa, Mozartin kotikaupungissa Salzburgissa ja vuoden kuluttua kilpailu käydään Suomen Turussa.

Kilpailussa on eri sarjoja esiintyjistä säveltäjiin. Osanottajia on yli 20 maasta.
Jokiahon sävellys ”The Mirror” on mukana konserttimusiikin sävellyssarjassa, jonka finaali käydään tiistaina 28. lokakuuta.

Jokiaho on opiskellut Keski-Suomen Konservatoriossa, jossa pääaineena oli harmonikka ja sivuaineena piano. Hän suoritti loppututkinnon 1994 ja diplomityön 1995. Jatko-opintoja hän suoritti stipendiaattina vuosina 1994-95 Ulmissa Saksassa.

Valtakunnallisen Viljo Vesterinen harmonikkakilpailun hän voitti 1992.
Jyväskylässä opiskeluaikana syntyi kokoonpano Trio Fratres. Se voitti kansainvälisen Castelfidardo -harmonikkakilpailun Italiassa 1994 yhtyesarjassa.

Tuon jälkeen Trio Fratres teki mittavia konserttikiertueita 1994-2006, mm. kaikissa Pohjoismaissa, Saksassa, Italiassa, Japanissa, Hollannissa, Ranskassa, Meksikossa, Belgiassa, Venäjällä, Itävallassa ja Virossa, kaikkiaan 16 eri maassa.

Yhtyeen kanssa tehtiin neljä levytystä ja lukuisia radionauhoituksia, mm. Yleisradiolle ja Itävallan yleisradioyhtiö ORF:lle.

Trio Fratres tilasi sävellyksiä ja kantaesitti niitä mm. Kuhmon Kamarimusiikki -festivaaleilla, Itävallassa Donau -festivaaleilla ja Viitasaaren Musiikin Aika -festivaaleilla.

Nykyisin Jokiaho asuu kotiseudullaan Lehtimäellä ja opettaa päätoimisesti Alajärven musiikkiopistossa harmonikan soittoa sekä musiikin teoriaa ja -historiaa sekä musiikkia Lehtimäen yhtenäiskoululla.