Pokelan kylän asukas Markku Liikala ja Japon toimitusjohtaja Toni Harjula kertovat, että Pokelassa päästään nauttimaan valokuitukaapeli -yhteyksistä lähimmän kuukauden sisällä. Aika ideasta toteutukseen oli lyhyt, sillä hanketta käynnisteltiin vasta kevättalvella.

Vimpelin Pokelassa surffataan pian valokuidulla

Vimpelin Pokelassa katsotaan tulevaisuuteen. Kyläläiset ovat yhteisenä rintamana halunneet toimivan ja nopea nettiyhteyden. Niinpä helmikuussa alulle lähtenyt ajatus on kypsynyt siihen pisteeseen, että ensimmäiset valokuitukaapeli -yhteydet saadaan käyttöön jo kuukauden sisällä ja loputkin liittyjät ovat verkossa Jouluun mennessä.

Vimpelin kunnanjohtaja Juhani Laasanen toteaa, että tämä Vimpelin ensimmäinen valokuituhanke on hyvä osoitus siitä, että on kyläläisistä itsestään kiinni saada paremmat yhteydet. Vimpelillä ei kuntana ole mahdollisuuksia osallistua hankkeisiin, mutta kun kiinnostus on riittävää, on hankkeet mahdollista toteuttaa yhdessä kaupallisen toimijan Japon kanssa.

Japon toimitusjohtaja Toni Harjula toteaa, että Pokelan hanke käynnistyi kunnanjohtajan järjestettyä Vimpelissä illan, jossa Japolla oli mahdollisuus tiedottaa mahdollisuudesta selvin luvuin, millä eväin hanke on missäkin toteutettavissa.

Pokelasta paikalla oli innostunutta väkeä ja kylällä asiasta juteltiin tilaisuuden jälkeen viikon verran. Sitten kylän asukas Markku Liikala valjastettiin puuhamieheksi kartoittamaan kiinnostusta. – Meillä oli Pokelassa ollut jo vuosien ajan tiedossa, että puhelintekniikkaan perustuvat järjestelmä ei tarjoa kylällä riittävää kapasiteettia.

Välillä Pokelassa oli mietitty jopa valokuituverkon rakentamista itse, mutta tämä hanke oli jäänyt. Nyt liikkeelle lähdettiin laittamalla kirjeet jokaiseen talouteen ja nimilistalle saatiin näin 12 nimeä. Tämän jälkeen alkoi puhelukierros ja lista kasvoi 27 nimeen, joista lopulta 24 teki sopimuksen Japon kanssa.
Tämä oli Japolle riittävä liittyjien määrä, koska määrä kattoi noin 45 prosenttia alueen vakituisesti asutuista talouksista.

Liittymän hinnaksi asennettuna ja laitteineen alkuvaiheessa arvioitiin 1240 euroa, mutta matkalla hinnaksi täsmentyi 1199 euroa. Tästä 744 euroa saa kotitalousvähennykseen.

Sopimukset allekirjoitettiin kesäkuussa ja satokauden jälkeen syksyllä alettiin vetää kaapeleita maan alle. Urakoitsijana maanrakennuksessa toimi vimpeliläinen Jukka Liikala ja valokuidut taloihin sisälle vie ja päätelaitteet asentaa Markku Liikala ML Tietoratkaisut -yrityksensä kautta.

Päätelaitteita on tähän mennessä kytketty jo yhdeksän kappaletta ja nettiin päästään, kunhan loput kytkennät on valmiit lähimmän kuukauden sisällä.

Pokelassa asiat ovatkin tapahtuneet nopeasti, koska kylällä ei jääty enää odottelemaan ja töihin päästiin nopeasti. Talviakaan kaapeleita ei voi vetää. Markku Liikala huomauttaakin, että Pokelassa mennään etunenässä, onhan kylään saatu myös sähköt ja juoksevat vedetkin ensimmäisenä Vimpelissä.

Toni Harjula kertoo, että helmikuisen tilaisuuden jälkeen kyselyjä on tullut muiltakin Vimpelin kyliltä. Lakaniemessä kartoitetaan parhaillaan kiinnostuneiden määrää ja mahdollisesti myös Rantakylällä on hanke viriämässä.

Harjula muistuttaa, että Japo rakentaa valokuitua kaikkialle samoilla ehdoilla ja samoin hinnoin. Valtaosa liittymän ottavista ei ota pelkästään nettiä, vaan samalla myös kaapelitelevision.

Nopeus ja kaapelitelevisio valtit

Toni Harjula kertoo, että valokuitukaapeli on esimerkiksi puhelinverkon kautta olevaan nettiyhteyteen verrattuna kapasiteetiltaan aivan toista luokkaa ja mahdollistaa useidenkin päätelaitteiden käytön samanaikaisesti.

Myös luotettavuus on omaa luokkansa ja kapasiteettia riittää jopa niin paljon, että samalla voidaan tarjota myös kaapelitelevisio -palvelut. Pokelassakin oli liittyjiä, jotka eivät käytä lainkaan internetiä, mutta halusivat liittymän kaapelitelevision vuoksi.

Tulevaisuudessa uusiin taloihin voi olla enää vaikea saada puhelinkaapeleita ja paikoin olemassa olevia verkkoja puretaan pois. Näin internetyhteyksiin mahdollisuuksiksi jäävät vain langattomat verkot tai valokuitukaapeli.

Valokuitu on tätä päivää ja tulevaisuutta. Kaapeli on ja pysyy maan alla kun se on kerran sinne laitettu, eikä sitä tarvitse vaihtaa parempaan.

– Nykyisin valokuituyhteyden hankinta on aivan yhtä normaalia, kuin mitä internet -yhteys ylipäätään on. Sen tarve tulee Vimpelissäkin vastaan joka kylällä aikanaan, Harjula uskoo.

Tuula Jokiaho