SPR:n Soinin osaston varapuheenjohtaja Raakel Kantola ja ammattiautoilijoiden sihteeri, taksinkuljettaja Seija Sivula toteavat, että taksinkuljettajien työ ja SPR:n vapaaehtoistyö ovat monta kertaa myös yksinäisten ihmisten auttamista sosiaalisella tavalla.

Taksiviikolla kiinnitetään huomio yksinäisyyteen

Järjestäytynyt taksiala kampanjoi kuluvalla viikolla eri puolilla maata yhdessä Suomen Punaisen Ristin kanssa ystävyyden tärkeydestä teemalla Iloa ystävyydestä!
Taksiviikon yhteistyökumppaniksi Taksiliitto on valinnut SPR:n ja heidän ystäväntoimintansa, sillä taksien asiakaskirjo on laaja ja yksinäisyys näkyy myös taksinkuljettajien työssä. Viime vuonna Taksiviikolla kerättiin rahaa Uudelle lastensairaalalle.
SPR:n organisoima ystävätoiminta on pyyteetöntä välittämistä, jonka tavoitteena on yhdistää erilaisia ihmisiä ja tarjota tukea niille, jotka ovat vaarassa jäädä yksin tai jotka kaipaavat yhteyttä muihin ihmisiin. Vapaaehtoisia ystäviä tarvitaan toimintaan koko ajan lisää. Kampanjan avulla halutaan ennen kaikkea rohkaista ihmisiä mukaan ystävätoimintaan, mutta myös rahallinen lahjoitus suoraan SPR:lle on mahdollinen.

Palveluammatissa yksinäisyys tulee näkyväksi

Taksinkuljettajat kohtaavat työssään monenlaisia ihmisiä ja asioita. Ei ole tavatonta, että taksinkuljettajasta muodostuu jonkun sairaan tai vanhuksen ainoa ystävä ja juttuseura. Maaseudulla ja haja-asutusalueilla taksinkuljettaja voi olla se tärkeä ihminen, joka auttaa myös jokapäiväisissä pienissä askareissa.
Taksiviikolla halutaan kertoa ystävätoiminnan lisäksi taksien monipuolisista palveluista. Taksi on korvaamaton koko kansan kulkuväline ja julkisen liikenteen tärkeä lenkki niin kaupungissa kuin harvaan asutuilla alueilla.
Monelle se on ainoa mahdollisuus päästä pois kotoa palvelujen ja sosiaalisen kanssakäymisen pariin, missä päin Suomea tahansa. Ilman taksia suurin osa suomalaisista olisi pelkän yksityisauton varassa.
Soinin ja Lehtimäen ammattiautoilijoiden sihteeri Seija Sivula kertoo, että kampanjaviikolla autojen kylkiin liimataan kampanjasta kertovat tarrat taksiviikon ajaksi ja autoista on saatavissa tietopaketti ystävätoiminnasta kiinnostuneille asiakkaille.
SPR Soinin osaston varapuheenjohtaja Raakel Kantola kertoo, että paikallistasolla ystävyystoiminta on ollut asiointiapua vanhuksille. Toistaiseksi asiointiapuun on rahoitusta ensi helmikuun loppuun saakka. Asiointiavulla vanhuksia kuljetetaan 10 kilometrin alueelta hoitamaan asioita keskustaan. – Apteekki, kauppakäynnit ja terveyskeskuskäynnit ovat hoituneet vuosittain kymmenille vanhuksille.
Toisena toimintana SPR on järjestänyt Ystäväkerhotoimintaa kahden viikon välein. Rahanpuutteen takia toiminta on nyt hankaloitunut, joten jäsenmaksuilla toiminnan tukeminen olisi toivottavaa, kertoo Kantola.

Rami Puro