Kotoisista kasviksista valmistuu grillissä nopeasti kevyt ateria tai maukas lisuke lihalle.
– Kesäruuan valmistaminen yhdessä grillin äärellä on mitä parhainta yhdessä tekemistä ja ruoasta nauttimista, innostaa Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Outi Penttilä.
Kasvikset on hyvä esikäsitellä, paloitella ja tarvittaessa esikypsentää ennen grillaamista, jotta ne kypsyvät samaan aikaan. Paloittele kasvikset melko suuriksi paloiksi.
– Kun kasviksissa on enemmän paistopintaa, niistä tulee mehukkaampia ja rapeampia. Aivan pienet palat saattavat grillatessa palaa, pudota ritilöiden väliin tai niistä irtoaa nestettä, jolloin ne kuivuvat, Penttilä muistuttaa.
Folio ja vartaat apuna
Kasviksia on mukava syödä grillivartaista. Jos käytät puisia grillivartaita, liota ne vedessä ennen käyttöä, jotta ne eivät pala.
– Vartaita kootessa laita raaka-aineet tiukasti toisiaan vasten, tällöin vartaiden kääntäminen grillissä on helpompaa, Outi Penttilä vinkkaa.
Foliovuoassa kasvikset kypsyvät vaivattomasti mausteiden ja öljyn kera. Foliovuoka estää myös grillin likaantumisen.
Folio- tai voipaperinyytit helpottavat grillausta, sillä kasvikset kypsyvät meheviksi grillin reunalla eikä sisuksen kuivahtamista tarvitse pelätä. Laita folioarkin päälle leivinpaperi tai ruuanlaittopaperi ja vasta tämän päälle täytteet. Näin sisus pysyy mehevänä eikä folioarkki syövy rikki.
– Nyytteihin sopivat niin raa’at ja kypsennetyt kasvikset kuin jälkiruokahedelmät tai -marjat. Nyytit syntyvät näppärästi myös pakastealtaan kasvissekoituksista, Penttilä neuvoo.
Näin grillaat mehukkaat kasvikset
1. Paloittele kasvikset reiluhkoiksi, samankokoisiksi paloiksi tai viipaleiksi.
2. Esikypsennä perunat, juurekset ja muut hitaasti kypsyvät kasvikset.
3. Öljyä tai marinoi kasvikset ennen grillausta.
4. Kääntele kypsennyksen aikana lastalla.
5. Ota kasvikset pois grillistä, kun ne ovat vielä napakoita.
Grillattu kukkakaali ja yrttiöljy
Rapea kukkakaalipihvi on erinomainen alkupala tai lihan lisuke.
1 kukkakaali
öljyä
½ tl karkeaa suolaa rouhittuna
1.Puhdista kukkakaali ja leikkaa reilun sentin viipaleiksi niin, että kanta on myös mukana.
2.Sivele viipaleet öljyllä ja paista pannulla muutama minuutti puoleltaan.
3.Rouhi päälle hiukan karkeaa suolaa. Tarjoa lisäkkeenä
Yrttiöljy
1 ruukku rucolaa
1 ruukku basilikaa
2 dl rypsiöljyä
ripaus suolaa
1.Soseuta rucola, basilika ja öljy. Mausta suolalla.
2.Tarjoa grillatun kukkakaalin kanssa.
Paahdettu retiisi-varhaisperunasalaatti
Tarjoa uudet perunat vaihteeksi salaattina, jossa maistuvat retiisit, rosmariini ja sitruuna. Lisuke paahtuu uunissa samalla kun muita ruokia grillataan.
4 annosta
400 g varhaisperunaa
400 g retiisiä
4 valkosipulin kynttä
2 oksaa rosmariinia
3 rkl rypsiöljyä
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
1/2 sitruunankuorta
1/2 punttia kevätsipulia
1.Pese perunat ja leikkaa ne tarvittaessa retiisin kokoisiksi paloiksi.
2.Leikkaa valkosipulin kynnet viipaleiksi ja poista retiisistä kanta ja varsi. Jätä retiisit kokonaisiksi.
3.Sekoita uunipellillä perunat, retiisi ja valkosipuli. Mausta ne öljyllä, suolalla, pippurilla ja rosmariinin oksilla.
4.Paahda 220 asteessa noin 30–40 minuuttia ja lisää joukkoon raastettu sitruunankuori ja ohueksi renkaaksi leikattu kevätsipuli juuri ennen tarjoilua.
Tomaattibruchetta grillistä
4:lle
3 rkl öljyä
250 g luumutomaatteja
suolaa
mustapippuria myllystä
1 hienonnettu valkosipulinkynsi
1 rkl punaviinietikkaa
0,5 dl tuoretta basilikaa
ripaus chilijauhetta
4 viipaletta maalaisleipää
Koristeeksi tuoretta basilikaa
1.Leikkaa tomaatit puolikkaiksi.
2.Sivele tomaattien leikkauspinnalle 1 rkl öljyä ja ripottele päälle suolaa ja pippuria.
3.Kuumenna grilli keskilämmölle ja laita tomaatit grilliin leikkauspinta alaspäin. Käännä noin viiden minuutin kuluttua ja grillaa vielä hetki.
4.Siirrä tomaatit työlaudalle tai kulhoon. Kun tomaatit ovat hiukan jäähtyneet, leikkaa ne pienemmiksi paloiksi.
5.Hienonna valkosipulinkynsi ja silppua basilika.
6.Lisää tomaattien joukkoon 1 rkl öljyä, hienonnettu valkosipulinkynsi, viinietikka, basilika, ripaus chilijauhetta ja suolaa sekä mustapippuria. Sekoita.
7.Voitele leipäviipaleet lopulla öljyllä ja grillaa ne molemmin puolin. Jaa tomaattiseos grillattujen leipien päälle ja koristele basilikalla. Tarjoa lisäkkeenä tai aterian alkupalana.
Grillattua salaattia
4:lle
2 ruukkua tai kerää roomansalaattia
2 rkl öljyä grillaukseen
0,5 tl suolaa
0,25 tl rouhittua mustapippuria
2 rkl öljyä salaattiin
1 tl balsamicoa
0,5 dl (n. 20 g) parmesaanilastuja
1.Valitse kiinteitä roomansalaatteja, jolloin ne pysyvät ryhdissä grillauksen aikana.
2.Leikkaa salaatit puoliksi pitkittäin, huuhtele ja anna veden valua pois. Sivele salaatit öljyllä.
3.Laita salaatti keskilämpöiseen grilliin ensin leikkauspinta alaspäin ja käännä muutaman minuutin kuluttua. Grillaa vielä alapuoli.
4.Nosta salaatit tarjoiluvadille. Ripottele päälle öljyä, balsamicoa, suolaa ja pippuria. Ripottele päälle parmesaanilastuja. Tarjoa lämpimänä.
Ruokaohjeet: Outi Penttilä
Kuvat: Timo Viljakainen
Kuvausjärjestelyt: Kati Laszka