MAINOS
MAINOS

Luoma-aholla askarreltiin joulua Koti kylään -hankkeen kanssa

Koti kylään -hanke järjesti Luoma-ahon moduulikoululla yhteistyössä Luoma-ahon kyläyhdistyksen ja senioreiden kanssa jouluaskartelukurssin.

Ohjaajina kurssilla toimivat Jamin Kurejoen yksikön kansainväliset opiskelijat. Opetuskielenä oli suomi.

MAINOS
Koti kylään -hankkeen jouluaskartelukurssilla Luoma-aholla oli 30 innokasta osallistujaa. Kuva: Marianne Leimio-Seppä.

Koti kylään hankkeen vetäjä Marianne Leimio-Seppä kertoo, että tapahtumassa lapset tekivät joulukortteja ja aikuiset havukransseja. Paikalla oli 30 henkeä, joista 14 oli lapsia.

– Jamin venäjänkieliset opiskelijat taisivat kranssien ja joulukorttien teon ja opettivat muita. Tunnelma oli lämmin ja kaikki olivat kovin iloisia kohtaamisista. Puheensorina sävytti mukavasti askartelua, Leimio-Seppä sanoo.

Koti kylään -hankkeen tarkoituksena on kotouttaa maahanmuuttajia kyläyhdistystoiminnan avulla.

– Näin he pääsevät puhumaan suomea, tutustuvat kantasuomalaisiin ja saavat näin ollen verkostoja. Ajatuksena on, että maahanmuuttajat jäävät pidemmäksi aikaa mukaan toimintaan ja he aktivoituvat mukaan paikalliseen yhteisöön.

– Hankkeen toinen tavoite on kohtauttaa ikäihmiset ja maahanmuuttajat. Mukana kurssilla olikin Luoma-ahon senioreita!

STEAn tukemalla, Suomen kylät ry:n hankkeella Koti kylään – maahanmuuttajat osallisiksi paikallisyhteisöön on tarkoitus nopeuttaa maahanmuuttajien kotoutumista.

Maaseutu tarvitsee väkeä, jotta se pysyy elinvoimaisena, mutta maahanmuuttajilla ei välttämättä ole verkostoa, mikä auttaisi heitä kotoutumaan ja jäämään paikkakunnalle – tai he eivät ole löytäneet tietänsä sinne.

Aktivoinnin välineenä hankkeessa käytetään kyläyhdistyksiä ja vapaaehtoistoimintaa.

Kotouttamisprosessi on hidas ja pitkä, joten hankkeessa tehdään interventio maahanmuuttajien arkeen ja lähdetään kuljettamaan ihmisiä mahdollisimman pian kohti kotoutumista yhteiskunnallisen toiminnan ja osallisuuden kautta.

Myös ikäihmiset hyötyvät hankkeesta. Ikäihmiset tarvitsevat tukea kotona asumiseen ja arjessa selviytymiseen. Monille maahanmuuttajille ikäihmisten kunnioitus on luontaista.

Maahanmuuttajia ja ikäihmisiä kohtautetaan hankkeen kautta ja ikäihmisille pyritään järjestämään apua arkiseen elämään.

Esimerkiksi Kälviällä maahanmuuttajat ovat käyneet haravoimassa ja kääntämässä perunapeltoa ikäihmisten luona.

Hankkeen alueina Etelä-Pohjanmaalla ovat Kauhava, Lapua, Alajärvi, Evijärvi ja Lappajärvi. Lisäksi mukana on Keski-Pohjanmaa, Satakunta ja Pirkanmaa.

Hanke aloitettiin elokuussa 2018. Hanke kestää kolme vuotta, joten mukaan mahtuu vielä!

Exit mobile version