Käsityöpiiri laittoi hyvän kiertämään

Alajärvellä, Paavolantorilla toimivan Paapon tiloissa viitisen vuotta kokoontuneet käsityöpiiriläiset tempaisivat virkkaamalla isoäidinneliöitä, joista on koottu torkkupeittoja ja hartiahuiveja.

Peitot ja huivit lahjoitetaan paikallisiin hoivakoteihin ystävänpäivän aikoihin. Torkkupeittoihin ja hartiahuiveihin tarvittuja isoäidinneliöitä ovat tehneet myös muut kuin käsityöpiiriläiset.

MAINOS

Paapon edustalla olleesta korista on voinut ottaa mukaan lankoja, tehdä neliöt kotona ja palauttaa tekemänsä isoäidinneliöt koriin. Jotkut käsitöiden ystävät myös jättivät lankoja hyvää tarkoitusta varten.

Käsityöpiiriläisten ideoimalla kampanjalla koottiin noin 20 hartiahuivia tai peittoa. Peittoja voivat käyttää pyörätuolissa istuva henkilöt jalkojensa päällä. Myös peittojen ja huivien värit tuovat iloa saajilleen.

Tempauksen taustalla on se, että halutaan pitää huolta toisista ja että tehdään hyvää yhdessä. Yhdessä tekeminen on kivaa, mutta toisen hyväksi tekeminen on vielä kivempaa.

– Olemme pyöritelleet ajatusta, että pystyisimmekö tekemään jotakin, joka ilahduttaisi nuoria, kertoo Paapon yrittäjä Anne Nenonen.

Aikaisemmin piiriläiset ovat tehneet hypistelymuhveja ikäihmisten käyttöön. Torkkupeittotempauksellaan käsityöpiiriläiset haluavat myös haastaa eri tahoja yhteisöllisiin tempauksiin ja tekemään hyvää.

Värikkäistä isoäidinneliöistä on virkattu torkkupeittoja ja hartiahuiveja, jotka tuovat iloa paikallisten hoivakotien asukkaille.

Paapon tiloissa kokoontuva käsityöpiiri ei ole minkään yhdistyksen tai esimerkiksi seurakunnan alaista toimintaa. Piiri kokoontui ensin Anne Nenosen luotsaaman Paapon kivijalkaliikkeessä.

Käsityöt kutsuvat ihmisiä yhteen keskiviikkoisin kello 18–21. Piiriläisiä yhdistävä tekijä on rakkaus käsitöitä kohtaan. Jokainen piiriläinen tekee omaa käsityötään: neuloo, virkkaa, tekee ristipistotyötä.

Kahviakin juodaan ja ideoita vaihdetaan. Anne Nenonen kertoo, että kävijöiden ikähaarukka on ollut laaja.

– Käsityöpiirissä on ollut silloin tällöin mukana myös yksi mieshenkilö. Hän on ainakin virkannut pipon.

Aktiivisia käsityöpiiriläisiä on 15–20.

Käsityöpiiriläisiä yhdistää rakkaus käsitöiden tekemiseen. Keskiviikkoisin saa myös hyviä ideoita muilta piiriläisiltä.

 

Nuoretkin kiinnostuneita

Käsitöiden tekeminen on pinnalla oleva trendi. Nuoretkin ovat kiinnostuneita käsitöiden tekemisestä. Anne Nenonen löytää tähän selkeän syyn.

– Tänä päivänä eletään melko yltäkylläistä aikaa. Ihmiset arvostavat uniikkia ja sellaisia asioita, joilla on merkitys.

Käsitöistä innostuneet tekevät käsitöitä monipuolisesti ja kokeilevat erilaisia tekniikoita. Tällä hetkellä pinnalla on makramee-tekniikka.

Makramee-tekniikan eli makramee-solmeilun avulla tehdään esimerkiksi seinävaatteita ja amppeleita sekä koruja ja avaimenperiä. Materiaalina voidaan käyttää narua, puuvillalankaa tai muovisuikaleita.

Alajärven käsityöpiirissä on hyvä henki. Puhe ja nauru pulppuilevat esille useasti. Paula Halla-aho on tuoreimpia käsityöpiiriläisiä, sillä hän on tullut toimintaan mukaan viime lokakuun alussa.

– Käsityöt innostavat ja tämä piiri kuulosti kauhean mukavalta. Käsityömessuilla Seinäjoella tuli puheeksi, että on tällainen piiri. Viisi vuotta sitten kuulin, että on käsityöpiiri. Seinäjoella kuulin uusia tietoja ja tulin heti mukaan.

Halla-aho luonnehtii itseään käsityöihmiseksi, joka tekee, mitä päähän pälkähtää. Hänelle omin tapaa t tehdä käsitöitä on neulominen.

– Nyt olen virkannut isoäidinneliöitä niin paljon, että siitä on tullut automaattinen juttu. Voin katsoa televisiota keskeytyksettä ja virkata samalla.

Virkatuista isoäidinneliöistä tehtyjen torkkupeittojen lisäksi Halla-aho kantoi kortensa kekoon neulotulla peitolla. Se oli monta vuotta kesken ja aina inspiraation iskettyä Halla-aho jatkoi peiton neulomista.

– Seuraavaksi taidan tehdä itselleni keinutuolimaton isoäidinneliöistä, hän suunnittelee.

Virpi Poikelin

Exit mobile version