Nelimarkka-museo nimettiin Etelä-Pohjanmaan taiteen alueelliseksi vastuumuseoksi vuoden 2020 alusta. Kuva: Nelimarkka-museo.

Nelimarkka-museon näyttelyvuosi juhlistaa alueen taidetta

Nelimarkka-museo nimettiin Etelä-Pohjanmaan taiteen alueelliseksi vastuumuseoksi vuoden 2020 alusta.

Museon tuleva näyttelyvuosi keskittyykin juhlistamaan maakunnan taiteilijoita.

Näyttelyvuoden aloittaa pitkän linjan kuvataiteilija Liisa Malkamon retrospektiivinen 80-vuotisjuhlanäyttely NÄKYVÄ – NÄKYMÄTÖN.

Näyttely juhlistaa samalla Malkamon 40-vuotista uraa taiteilijana ja taidekentän aktiivisena toimijana. Näyttelyssä on esillä maalauksia, grafiikkaa ja veistoksia taiteilijan pitkän uran eri vaiheilta.

Tammikuussa 2021 avataan myös Nelimarkka-museon uudistettu perusnäyttely, Eero Nelimarkka – Pohjanmaa jalkain alla, joka pohjautuu Nelimarkan ja hänen vaimonsa kirjeenvaihtoon.

Näyttelyssä esillä olevat otteet kirjeistä avaavat taiteilijan henkilökohtaisia elämänvaiheita ja -tapahtumia maalausten taustalla.

Kesällä esillä on Eero Nelimarkan perustaman Pohjalaisen taiteilijaliiton näyttely, jonka teemana on Taiteen tekemisen prosessi.

Näyttelyssä käännetään katse taiteilijan työskentelyyn, taiteen tekemisen tapoihin ja teosten syntyprosessiin. Näyttelyn kuratoi TaM, kuraattori Sanna Sarva.

Syksyllä vuoron saa Seinäjoen taiteilijaseura, jonka näyttely Hetki ja tulevaisuus juhlistaa seuran 60-vuotista toimintaa.

Juhlanäyttelyn teema rinnastaa Seinäjoen Taitelijaseuran syntyhetken, nykyisyyden ja tulevaisuuden.

Myös Alvar Aallon suunnittelemaan Villa Väinölään on tulossa monipuolinen näyttelyvuosi. Väinölän näyttelyohjelma julkistetaan tammikuun aikana Alajärven kaupungin internetsivuilla.

Perinteisten näyttelyiden lisäksi Nelimarkka-museossa puhaltavat myös uudet, digitaaliset tuulet.

Vuoden 2020 pandemiatilanne vaikutti valtakunnallisesti myös museokäynteihin, koska useat kotimaiset museot olivat jaksoittain suljettuina koronavirusepidemian pysäyttämiseksi.

Tulevana vuonna Nelimarkka-museo tulee tarjoamaan opastuksia ja muita tapoja tutustua taiteeseen myös kotoa käsin. Sisältöjä jaetaan museon internetsivuilla ja sosiaalisen median kanavissa.

Alueen kouluille tarjotaan perinteisten koululaisvierailujen lisäksi myös etätehtäväpaketteja ja video-opastuksia.

Nelimarkka-museon näyttelyt 2021

23.1.–30.5. Liisa Malkamo NÄKYVÄ–NÄKYMÄTÖN

12.6.-22.8. Pohjalaisen taiteilijaliiton kesänäyttely

5.9.–14.11. Hetki ja tulevaisuus –Seinäjoen taiteilijaseuran 60-vuotisjuhlanäyttely