S-Market Alajärven marketpäällikkö Mika Ainonen kertoo, että Alajärven markettiin on tänä vuonna tulossa itsepalvelukassoja perinteisen palvelun rinnalle (Huom: visiiri oli poissa käytöstä vain kuvanoton ajan).

S-Market Alajärvi kehittyy myös korona-ajan keskellä!

Päättynyt vuosi 2020 oli vähittäiskaupassa, kuten kaikilla muillakin aloilla, mullistuksen vuosi. Tulevastakaan ei ole tietoa, kuinka kauan koronaviruspandemian aiheuttamat poikkeukselliset ajat jatkuvat eikä myöskään sitä, palataanko kaikessa koskaan enää täysin koronavirusta edeltäviin aikoihin.

– Tuskin palataan, uskon että on asioita, jotka jäävät pysyviksi, arvelee S-Market Alajärven marketpäällikkö Mika Ainonen ja mainitsee esimerkkinä vaikkapa kassoilla olevat pleksit. Ne suojaavat tulevaisuudessakin pisaratartunnoilta ja ovat osaltaan myös turvallisuustekijä. Niistä tuskin on haittaa kenellekään ja on tosiasia, että muitakin tartuntatauteja on ollut liikkeellä paljon vähemmän nyt koronasuojauksen aikana.

Vuosi sitten siitä, mitä oli tulossa, ei kukaan vielä tiennyt mitään. Kun kevättalven ensimmäiset sulut ja rajoitukset sitten tulivat nopealla rytmillä, nähtiin myös S-Market Alajärvellä sama ilmiö kuin kaikkialla: vessapaperit katosivat hyllyistä, niitä myytiin sitä vauhtia kuin uutta tavaraa liikkeeseen saatiin.

Myös puhdistus- ja pesuaineiden kauppa räjähti samaan aikaan, mikä olikin hyvin ymmärrettävää.
Varsin nopeasti tilanne näkyi kaupassa myös asiakasmäärissä. Asiakkaita oli selvästi tavallista vähemmän, mutta kertaostosten määrät olivat selvästi tavallista suuremmat.

Tästä on Ainosen mukaan tullut pysyvät ilmiö koronavuoden aikana. Vaikka kesällä tilanne helpotti ja ihmiset saivat elää jo kohtuullisen vapaasti, merkittävä osa asiakkaista on silti käynyt kaupassa edelleen vain harvemmin ja ostanut kerralla enemmän.

– Kaikista ennakko-odotuksista huolimatta viime vuodesta tuli vähittäiskaupalle aivan hyvä, joskin kovin erikoinen se oli.

Ainonen kertoo, että viimeiselle vuodelle leimallista on ollut se, että yskähdys tai aivastaminen kaupassa on aiheuttanut pahennusta, vaikka kyseessä olisi esimerkiksi astman aiheuttama tukkoisuus.

Valtaosin asiakkaat ovat noudattaneet turvaohjeita huolellisesti. Myymälässä on pyritty kaikki järjestämään siten, että asiointi siellä olisi mahdollisimman turvallista. Suurin osa asiakkaista on ottanut tämän hyvällä vastaan.

– Tilanne on vakava, mutta sen kanssa on opeteltu elämään. Tälläkin alueella olemme saaneet koronasta oman osamme, Ainonen sanoo ja kertoo, että niin Vimpelistä kuin Lehtimäeltäkin lähteneet ketjut näkyivät liikkeessä ihan myynnillisestikin asiakasmäärien laskiessa.

Noissa tilanteissa moni otti elintarviketoimituksiin kotiinkuljetuksen, jotka S-Marketilla on sovittu yhteistyössä Keskustaksin kanssa. Lisäksi riskiryhmät ovat hyödyntäneet hyvin kaupan aamuaukioloaikoja, arkisin ovet avataan jo aamukuudelta, lauantaisin seitsemältä ja sunnuntaisinkin kahdeksalta. Asiakkaita palvellaan joka päivä kello 21 saakka.

Ainonen myöntää, että tilanne on vaatinut henkilökunnalta poikkeuksellista venymistä, minkä myös Eepee on työnantajana huomannut ja pyrkinyt pitämään henkilöstöstä hyvää huolta. Alajärven S-Marketissa on kaikkiaan 20 työntekijää ja heistä jokainen ansaitsee ison kiitoksen tehdystä työstä.

Itsepalvelukassoja vielä tänä vuonna

S-Market Alajärven kehittämisessä ei ole jääty odottelemaan parempia aikoja, vaan työtä tulevaisuuden eteen tehdään jatkuvasti.

Yksi osoitus tästä on se, että Alajärven markettiin on tulossa ennestään jo Prismasta tuttuja itsepalvelukassoja! Itsepalvelukassoja on näillä näkymin tulossa kolme kappaletta.

Itsepalvelukassoista on iso apu etenkin ruuhka-aikoina. Itsepalvelukassa on vaihtoehto asiakkaalle, joka sitä haluaa käyttää, mutta palveluakin on aina tarjolla, se ei ole loppumassa!

Tuula Jokiaho