Hoitokodeissa vierailuja suositellaan vain oireettomalle vierailijalle, henkilökunnan kanssa etukäteen sopien, asukkaan omassa huoneessa puolen tunnin ajan, 1-2 henkilöä kerrallaan, suu- ja nenäsuojaimella suojattuna ja noin kahden metrin turvaväleillä. Jos vanhus voi pitää suu- ja nenäsuojainta, on se suotavaa.

Asumisyksiköissä vierailut mahdollisia Järvi-Pohjanmaalla ohjeita noudattaen

Hoidon ja hoivan palvelujohtaja Marita Ylilahti Järvi-Pohjanmaan perusturvasta tiedottaa, että jatkossa asumisyksiköissä pyritään palaamaan aikaisempaan, hieman väljempään vierailusuositukseen.

Maaliskuussa 2020 alueella päätettiin, että ikäihmisten yksiköihin ei alueella päästetä koronavirusta, vaan kaikki mahdollinen tehdään tartuntojen välttämiseksi.

– Laadimme pandemiajohtoryhmässä ohjeistusta koskien vierailuja, suojautumista ja käyttäytymistä suojellaksemme vanhuksiamme. Osasta vanhusten läheisistä ohjeistukset tuntuivat turhilta ja ahdistavilta, mutta henkilökunta jaksoi ohjata ja opastaa turvalliseen kohtaamiseen, Ylilahti kertoo.

Toisin kävi kuin päätettiin. Virus ei kysynyt lupaa saapua, vaan se kulkeutuu salakavalasti ihmisten mukana tuottaen jälkeensä surua ja tuskaa. Koronavirukseen sairastuminen hyvin vanhoille ja monisairaille on usein valitettavasti kuolemaan johtava.

Järvi-Pohjanmaan perusturvan alueella koronaviruksen leviäminen ikäihmisten hoivakoti Kultakämmeneen ja siihen liittyvät kuolemat ovat olleet järkyttäviä. Ikäihmisten lisäksi myös henkilökunnasta osa sairastui ja suuri joukko joutui altistuneina karanteeniin.

– Emme tiedä tartunnan lähdettä. Henkilökunnan suojautumisvaateet ovat olleet kaikissa yksiköissämme vahvat ja niitä on noudatettu henkilökunnan puolelta tiukasti. Viruksen kiihtymis- ja leviämisvaiheessa suojautuminen on ollut kaikissa yksiköissämme vahvempaa kuin missään muussa maakunnan kunnissa.

– Vaikka nyt tulevaisuus näyttää valoisammalta rokotusten alkaessa, emme voi vielä pitkään aikaan löysätä suojautumistamme. Edelleen joudumme käyttämään suu- ja nenäsuojainta, pesemään käsiämme ja muistamaan turvavälit.

Ylilahti kertoo, että pandemiajohtoryhmä joutui esittämään joulun aikaan erittäin vahvan suosituksen välttää vierailuja asumisyksiköihin, mutta jatkossa palataan aikaisempaan, hieman väljempään suositukseen.

Hoitokodeissa vierailuja suositellaan vain oireettomalle vierailijalle, henkilökunnan kanssa etukäteen sopien, asukkaan omassa huoneessa puolen tunnin ajan, 1-2 henkilöä kerrallaan, suu- ja nenäsuojaimella suojattuna ja noin kahden metrin turvaväleillä. Jos vanhus voi pitää suu- ja nenäsuojainta, on se suotavaa.

– Olemme valitettavasti huomanneet, että kaikki vierailijat eivät ota ohjeistusta vakavasti, vaan hoitajan poistuessa, poistavat suojaimen ja menevät läheisensä viereen istumaan. Oireetonkin vierailija voi tällä tavalla tietämättään levittää virusta läheiselle ja edelleen muille asukkaille hyvin nopeasti. Hyvää tarkoittava vierailu voi jättää jälkeensä suuren surun.

– Suomessa on myös todettu uutta, helpommin tartuttavaa koronaviruksen mutaatiota, joten pandemiajohtoryhmä pyytää vierailijoita toimimaan tiukasti hoitajien ohjeistuksen mukaisesti.
Vierailijan välinpitämätön suhtautuminen suojavarustusten käyttöön voi olla vanhukselle kohtalokas.

Kaikissa asumispalveluyksiköissä on myös mahdollisuus esimerkiksi videoyhteyteen tabletin tai puhelimen välityksellä, minkä avulla omaiset voivat vaihtaa kuulumisia asukkaiden kanssa.