Kilpailutoiminta on ollut varsin aktiivista. Ennen maneesin rakentumista kaikki kilpailut järjestettiin ulkokentillä.

Lehtimäen Ratsastajat juhlistavat 30 toimintavuottaan

Lehtimäen Ratsastajat täyttivät viime vuonna 30 vuotta, sillä seura perustettiin 12.4.1990. Kesälle suunnitellut juhlat kuitenkin siirtyivät harmillisesti koronan takia ja nyt juhlia kaavaillaan pidettäväksi tänä kesänä.

Yhdistys piti perinteisen syyskokouksensa ennen joulua poikkeuksellisesti etänä. Kokouksessa palkittiin paras juniori Eveliina Järvelä sekä ranking-pisteiden johdosta Virpi Mäki-Opas, Linda Yli-Ketelä sekä Kati Puumala. Kannustuskannu päätettiin ojentaa Enni Järvelälle vikellyksessä menestyksen johdosta.

Palkinnot ja muistamiset toimitetaan palkituille myöhemmin. Kokouksessa päätettiin myös, että muita palkittuja muistetaan 30-vuotisjuhlan yhteydessä kesällä.

Lehtimäen Ratsastajien näyttävä joulukulkue joulukuulta 2020. Kuva: Riitta Mäenpää.

Lehtimäen Ratsastajien puheenjohtajana jatkaa Kati Puumala. Johtokunnassa jatkavat puheenjohtajan lisäksi Virpi Mäki-Opas, Pia-Marika Ojala, Elina Suosalo, Sirpa Ojanperä, Anna Aaltonen, Vilma Vainionpää, Sara Ojanperä sekä Meeri Sipiläinen. Uusiksi jäseniksi valittiin Kaisa Lampimäki ja Lotta Luodeslampi.

Toiminnantarkastajiksi valittiin Salla-Maria Järvelä sekä Sari Vainionpää. Seuran jäsenmaksut päätettiin pitää ennallaan.

Koko maailmaa ravisuttanut koronavirus näkyi myös Lehtimäen Ratsastajien toiminnassa keväästä aina loppuvuoteen saakka. Aktiivisesti kisakentillä liikkuvat ratsukot pääsivät kisaamaan vain vähän, ennen kuin rajoitukset iskivät uudestaan. Myös kaikki lapsille ja nuorille suunnatut toiminnot jouduttiin jättämään tauolle.

Valmennuksia saatiin kuitenkin pidettyä, sillä seuran omia valmennuksia järjestetään useimmiten muutaman ratsukon ryhmissä.

Viisi puheenjohtajaa

Seuran historian aikana on ollut viisi eri puheenjohtajaa. Kauimmin puheenjohtajan pestiä on hoitanut Jutta Saloranta, joka toimi puheenjohtajana yhteensä 18 vuotta eripituisissa jaksoissa.

Ensimmäinen puheenjohtaja oli Kristiina Kallioniemi (Kujala) ja ensimmäisessä johtokunnassa vaikuttivat muun muassa Kauko Ukonmäki, Esko Halonen, Kati Kujala ja Riina Pihlaja.

Muina puheenjohtajina ovat olleet Satu Halonen, Kaisa Lampimäki sekä tällä kaudella puheenjohtajana toimiva Kati Puumala.

Joulukulkue on kuulunut seuran perinteisiin alusta lähtien.

Seuran perustamisvuonna 1990 jäseniä oli 37, määrä on noussut tasaiseen tahtiin ja vuonna 2019 jäseniä oli reilu 130. Ensimmäisenä vuonna aloitettiin myös joulukulkueperinne, joka on kantanut näihin päiviin saakka.

Myös pikkuväelle suunnattu heppakerho on kuulunut seuran toimintaan alusta lähtien. Myös kilpailutoiminta ja säännölliset valmennukset katsottiin alusta alkaen tärkeiksi.

Vuosien varrella seuran valmentajina on toiminut useita nimekkäitä valmentajia. Tällä hetkellä seuran vakiovalmentajina toimivat Susanna Kupari, Kati Mallat, Virpi Mäki-Opas sekä Ville Kulkas.

Vuosikymmenien aikana Lehtimäellä ovat ratsukoita valmentaneet Tytti Palin, Jukka Meller, Tarja Huttunen, Jari Koivusalo, Marianne Möttölä, Jutta Saloranta, Mika Somerkallio, Paavo Huttunen, Veikko Heikkilä, Perttu Puranen, Seppo Laine, Wegelius, Piia Pantsu, Judith Cross, Annika Kyrklund sekä Sirpa Brumpton.

Kilpamenestystä

Seuran ratsukot ovat menestyneet alusta lähtien kilpakentillä, mikä lienee säännöllisten valmennusten ja vierailevien tähtivalmentajien ansiota. Jokainen ratsukko on halunnut kehittää taitojaan valmentautumalla.

Seuran kärkiratsastajiin ovat kuuluneet muun muassa Kati Puumala, Meeri Kuisti, Riina Vainionpää, Virpi Mäki-Opas, Susanna Kupari, Pia-Marika Ojala, Maria Niemi, Jarno Ketola, Meeri Sipiläinen, Virve Mäkipää, Viivi Perkkiö, Sara Tuomala, Linda Yli-Ketelä, Kiia-Sofia Puumala, Sara Ojanperä ja Eveliina Järvelä.

Seura on myös itse järjestänyt niin este- kuin kouluratsastuskilpailujakin vuosittain. Vuonna 1991 valmistunut Lehtimäen opiston maneesi toi seuran toiminnalle yhteistyön kautta uusia mahdollisuuksia ja upeat puitteet.

Seura on järjestänyt myös erilaisia asiantuntijaluentoja, match show -näyttelyjä, kyvyt esiin -tilaisuuksia sekä retkiä hevosmessuille.

Vaikka viime vuosi olikin kaikille toimijoille erittäin haastava, katsoo Lehtimäen Ratsastajat ry luottavaisena tulevaan. Ratsastus on harrastus, jonka harrastajamäärät nousevat vuosi vuodelta ja seuran tekemää arvokasta työtä niin aloittelevien kuin aktiivisesti kisaavienkin parissa tarvitaan.