Aurinkoinen kuva aurinkomatkalta ja Muistojen kori -runokirjan kansikuva.

Muistojen kori täyttyi Vieno Maria Mäkelältä

Jokainen ihminen on kirjan arvoinen. Evijärveläinen Vieno Maria Mäkelä sai julkaista ennen vuoden vaihtumista jo toisen runoteoksensa. Kaikkiaan kirjoja on syntynyt kolme. Kooste Aleksi ja Hilma Mäkelän perheestä ja suvusta näki päivänvalon neljä vuotta sitten.

Runokirjaksi Muistojen kori on poikkeuksellisen näyttävä. Kovakantisessa omakustanteessa on sivuja peräti 356. Myös iso sivukoko erottaa sen monista muista.

Aineiston työstämiseen hupsahti tekijän mukaan noin kaksi vuotta.

Muistelot ovat elämänmakuisia. Lapsuutensa ja nuoruutensa Vieno Maria vietti Lapuan Hirvijoella. Syntymäpäiväksi kirjattiin 1.1.1938. Siihen aikaan matka sivukylältä kirkolle oli kiemurainen.

– Edellisenä päivänä isäni vei äitini hevoskyydillä paksun lumen peittämää kylätietä maantien varteen. Äitini pääsi halkokuorma-auton hytissä synnytyslaitokselle.

Vieno Marian otaksuttiin syntyvän vanhan vuoden viimeisenä lapsena, mutta toisin kävi. Vuosi ehti vaihtua. – Tulipas hidas likka, kätilö tuumasi operaation jälkeen.

Vieno Marian kohdalla nuo ennusmerkit eivät kyllä pitäneet.

Kerttuanjärven rannalle

Muutto Heikki-rakkaan luokse Evijärvelle tapahtui 1958.

”Asuimme mieheni kodissa eistuvassa
omissa oloissamme.
Nuoria perheitä naapureissa
heihin tutustuin
tapansa omaksuin.”

”Lypsykarjaa, vasikoita
muutama possukin karsinassa
vähän kaikkea pienessä mitassa
yhteisessä navetassa.”

Aika pian elinpiiri laajeni, omakotitalo valmistui läheiseen Ahonmäkeen ja samalla perhe kasvoi.
Henkilön tuntevalle moni asia on tuttu, mutta tallenteiden myötä vieraskin kiintyy kirjoittajaan. Ja kaihoutuu samalla omiin muistoihinsa.

Voimiensa päivinä Vieno Maria on ollut innokas osallistuja. Sydäntä lähellä ovat muun muassa maa- ja kotitalousnaiset, kotiseuturiennot, omaishoitajat ja sotaveteraanit.

Luonto puhuttelee edelleen.

”Kivet, ja puut kertovat
sammalet sanelevat
kunpa ymmärtäisimme sen
Luojan sanoman ihmeellisen.”


”Luonto hoitaa,
metsä parantaa
haavoittunutta kulkijaa.”

Näin Mäkelä riimittelee runossa Lumienkeli.

Runokirjan on toimittanut Tarja Mäkelä. Selkeästä taitosta ja ulkoasusta vastaa Päivi Kultalahti. Kansikuvan on ottanut Eveliina Kontiainen.

Muistojen koria myyvät Valokuvausliike Pesonen Evijärvellä SEO huoltamo Kortesjärvellä, Alasen kukkakauppa Lappajärvellä, Omaishoito-toimisto Vimpelissä sekä käsityökeskus Pohjan Akka ja Pirjo Huhtakangas Alajärvellä.

Martti Niemi