Alavudella nähdään tärkeäksi varmistaa toisen asteen ammatillisen koulutuksen saatavuus.

Alavus pyrkii Jamin kuntayhtymän jäseneksi

Alavuden kaupunki haluaa vakiinnuttaa kaupungin ja Järviseudun ammatti-instituutin yhteistyön siten, että Alavus tulisi kuntayhtymän jäseneksi peruspääomaosuudella.

Alavuden kaupunginjohtaja Liisa Heinämäki kertoo, että Alavuden kaupunki, ja aiemmin Töysän kunta, on tehnyt pitkään yhteistyötä JAMI:n kanssa. Merkonomi- ja datanomikoulutusta on järjestetty 1990-luvulta saakka.

Koulutus siirtyi Töysästä Alavuden Virastotalolle syksyllä 2019 ja tämä uusi keskeinen sijainti on selvästi lisännyt koulutuksen kiinnostavuutta.

Alavuden kaupunki ei pitkän yhteistyön aikana ole ollut kuntayhtymän varsinainen jäsen, vaan Alavus on ollut jäsen läsnäolo- ja puheoikeudella sekä kuntayhtymän hallituksessa että valtuustossa.

Heinämäen mukaan Alavudella nähdään kuitenkin tärkeäksi varmistaa toisen asteen ammatillisen koulutuksen saatavuus.

– Kaupunkistrategian uudistamisen yhteydessä syksyllä 2020 linjattiin, että kaupunki tukee mahdollisuuksia kouluttautua kotipaikkakunnalla ja sen tueksi kootaan aktiivisesti verkostoa.

– Tässä tarkoituksessa olemme neuvotelleet myös JAMI:n koulutustarjonnan laajentamisesta Alavudella. JAMI:n koulutusaloissa ja tutkinnoissa sekä tutkinnonosakoulutuksissa on useita, jotka ovat Alavuden elinkeinoelämän näkökulmasta kiinnostavia.

Alavuden kaupunginhallitus onkin tehnyt päätöksen, jonka mukaan se pyrkii vakiinnuttamaan Alavuden kaupungin ja JAMI:n yhteistyötä siten, että Alavus tulisi kuntayhtymän jäseneksi peruspääomaosuudella.

– Tällöin Alavuden kaupungilla olisi osuutensa mukaiset varsinaiset jäsenet kuntayhtymän toimielimissä. Asia etenee, mikäli JAMI:n hallinto ottaa asiaan myönteisen kannan, Heinämäki toteaa.

Tuula Jokiaho