Vimpelin uuden kamppailutilan avajaispäivänä pääsivät Aapiskujan koulun oppilaat tutustumaan painiin. Jalkapainista päästiin jyvälle nopeasti ja kivaa oli.

Kamppailu-urheilulle oma tila Vimpeliin

Vimpelin Rantakylän koululla kuului keskiviikkona historian lehtien havinaa kun koulun liikuntasalin näyttämölle avattiin kamppailutila.

Avajaistilaisuuden viralliseen osuuteen kuului perinteinen nauhan leikkaus. Tilaisuuden huipensi kaksinkertaisen perholaislähtöisen painin arvokisamitalisti ja olympiaedustaja Rami Hietaniemen ja kunnanjohtaja Sam Leijonanmielen välinen painimatsi.

Avajaisten jälkeen tila otettiin käyttöön vauhdikkaasti useammalla Hietaniemen vetämällä nassikkapainitunnilla.

Ensimmäisenä painin perusasioihin tutustui puolet Aapiskujan koulun ekaluokkalaisista. Kuperkeikkoja tehtiin ja jalkapainiakin kokeiltiin, samoin kaverin selättämistä.

Kamppailutilan perustaminen on lähtenyt liikkeelle kunnanjohtaja Leijonanmielen mukaan kunnan kiinteistöstrategiasta ja liikuntaharrastusmahdollisuuksiin liittyneistä kuntalaisten yhteydenotoista.

Kunnassa on monipuoliset mahdollisuudet pesäpallon ja koripallon harrastamiseen. Samaan aikaan monet kamppailulajeja harrastavat vimpeliläiset treenaavat Lappajärvellä, Lapualla ja Seinäjoella.

Leijonanmieli käy itse kerran viikossa painitreeneissä Nurmossa.

– Kunta halusi Rantakylän koululle lisää toiminnallisuutta. Kävimme vapaa-aikasihteeri Ari Takalan kanssa tutustumassa, että millaisia mahdollisuuksia Rantakylän koulu tarjoaisi.

– Näyttämö oli tyhjän panttina ja ajattelimme, että siihen saisi laitettua kamppailumolskin ja kolme nyrkkeilysäkkiä.

Kunnanhallitus näytti hankkeelle vihreää valoa. Kustannukset olivat Ari Takalan mukaan vajaat 2000 euroa. Kamppailutilaan hankittiin myös mitsejä eli potkutyynyjä, joita käytetään esimerkiksi karateharjoituksissa.

Leijonanmieli on harrastanut karaten kyokushin-tyylisuuntaa noin seitsemän vuotta ja edustanut Suomea EM-kisoissa. Hän on lupautunut vetämään karateharjoituksia uudessa kamppailutilassa.

Lapsille ja aikuisille

Vimpelissä tarjoutuu jatkossa harrastusmahdollisuus ainakin painille, karatelle ja brasilialaiselle jujutsulle.

Muitakin kamppailulajeja voidaan ryhtyä harrastamaan, mikäli kiinnostusta ja vetäjiä löytyy. Leijonanmieli muistuttaa, että Vimpelistä löytyy yksi kansainvälisen tason judoka eli Vilma Leppäniemi. Hänelle, muille judokoille ja esimerkiksi vimpeliläisille painijoille tarjoutuisi Rantakylän koululla mahdollisuus yksilöharjoitteluun.

Vimpeliin on tarkoitus perustaa kamppailulajeille yhteinen kattojärjestö.

Keskiviikkoiltana järjestetään verkossa palaveri, johon on ilmoittautunut kymmenkunta uudesta harrastusmahdollisuudesta kiinnostunutta henkilöä.

– Kunnan rooli on tässä olla alkuunpanijana eli koota harrastuksesta kiinnostuneet ihmiset yhteen Teams-palaverin kautta. Harrastuksesta kiinnostuneet sopivat asioista keskenään ja kutsuvat itse koolle yhdistyksen perustavan kokouksen.

– Kunta ei voi olla mukana pyörittämässä yhdistystä, eivätkä viranhaltijat voi olla yhdistyksen hallituksen jäseniä eturistiriitojen takia, painottaa Ari Takala.

Rami Hietaniemi on itse ponnistanut painimaailman huippua kohti Perhon seurojentalon molskilta. Nykyisin hän ohjaa Nurmossa 8–70-vuotiaita painin harrastajia sekä toimii valmentajana. Vimpelissä hänen vetämänsä nassikkapainitunti sisälsi myös takaperikuperkeikan harjoittelua.

Rami Hietaniemi näkee Vimpelin ja Perhon välillä yhtäläisyyksiä uuden kamppailutilan tiimoilta. Kunta on ollut mahdollistamassa harrastuksen aloittamista sekä Perhossa että Vimpelissä.

– Perhossa pieni kunta hommasi pienen molskin. Virolainen Karel Säre tuli Perhoon opiskelemaan, opetti meille painin saloja ja oli innokas vetäjä. Itse aloitin painiharrastuksen Perhon seurojentalon molskilla 17-vuotiaana, viisinkertainen PM-mitalisti ja 17-kertainen yleisen sarjan SM-mitalisti muistelee.

Vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Juho Savola toteaa uudella kamppailutilalla olevan suuri merkitys jo pelkästään lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksien näkökulmasta.

– Tarjoamme kaikenikäisille vimpeliläisille mahdollisimman monipuolisia harrastusmahdollisuuksia. Naapuripitäjämme Lappajärvi on menestyvä painipitäjä, josta on saatu edustajia olympialaisiin asti, eikä tiedä, vaikka meiltä Vimpelistäkin saataisiin joskus edustaja olympialaisiin.

Menoa molskilla

Rami Hietaniemeä ja Sam Leijonanmieltä yhdistää paini ja metsästys. Kaksikko avasi uuden kamppailutilan painiottelulla. Puolisen minuuttia kestänyt ottelu päättyi Hietaniemen voittoon.

– Sam lähti tuttuun tapaan tulemaan aggressiivisesti päälle. Tutustuttiin ensiksi, tehtiin suunnitelmat ja oltiin kontaktissa. Samin painopiste lähti siirtymään vähän liikaa vasemmalle jalalle. Siihen lonkka alle ja kaveri selälleen. Siinähän se voitto tuli, analysoi Hietaniemi lonkkaheittoon päättyneen ottelun kulkua.

Ja näin lentää kunnanjohtaja arvokisapainijan käsittelyssä. Sam Leijonanmielen hetken herpaantuminen ja painopisteen muutos tarjosivat Rami Hietaniemelle mahdollisuuden lonkkaheittoon ja Rantakylän koulun kamppailutilan historian ensimmäisen painiottelun voittoon.

Aapiskujan koulussa on tällä hetkellä 160 oppilasta esikoululaisista nelosluokkalaisiin. He pääsevät Rami Hietaniemen nassikkapainioppiin ryhmä kerrallaan kahden päivän aikana.

Tavoitteena on innostaa mahdollisimman moni lapsi mukaan painin ja kamppailu-urheilun pariin.

Vimpelissä nassikkapainitunti alkoi lihasten lämmittelyllä ja esimerkiksi karhunkävelyllä salin puolella. Molskilla lapsille esiteltiin myös Kylmä-Kalle eli paininukke. Kuperkeikkojen jälkeen siirryttiin painin puolelle.

Lapset tutustuivat keskiviikkona niin polvipainiin kuin jalkapainiinkin. Hietaniemen oppi upposi otolliseen maaperään. Rami Hietaniemi toivoo, että uusi kamppailutila toisi pöhinää painiharrastusta kohtaan Vimpelissä.

Virpi Poikelin