Vuodesta 1993 koulutettuna hierojana työskennellyt Pekka Yli-Juuti on nähnyt, miten yksipuoliset työasennot ja stressi tuovat asiakkaat hierojan pöydälle. Osa tulee sinne säännöllisesti, osa sitten kun on aivan pakko. (Maski poissa käytöstä vain kuvanoton ajan).

Stressi, huolet ja yksipuoliset työasennot ajavat hierojan puheille

Vaikka aniharva suomalainen tekee enää fyysisesti raskasta ja kuormittavaa työtä, ovat tilalle tulleet aivan toisenlaiset kuormitustekijät, jotka aiheuttavat ihmiselle monenlaista vaivaa ja kiputiloja.

Stressi, erilaiset murheet ja ennen muuta yksipuoliset, staattiset työasennot ovat tämän päivän ongelmia ja niiden vuoksi yhä useampi työikäinen löytää itsensä hierojan vastaanotolta.

– Noin puolet asiakkaistani käy hoidattamassa itseään säännöllisesti muutaman viikon välein. Osa ottaa säännöllisesti hoitoa sarjoina ja loput ovat sitten niitä, jotka tulevat kun on aivan pakko, kertoo vuodesta 1993 koulutettuna hierojana Alajärven Kurejoella työskennellyt Pekka Yli-Juuti.

Yli-Juuti lähti alalle jouduttuaan nuorena miehenä sen tosiasian eteen, että hän ei voinut jatkaa suunnittelemaansa ammattia kotitilallaan karjanhoidon parissa. Allergiat aiheuttivat lääkäreiltä kehotuksen miettiä jotain muuta tekemistä.

Niinpä mies mietti ja päätti kouluttautua hierojaksi, sillä työtä olisi mahdollista tehdä kodin yhteyteen remontoiduissa tiloissa ja samalla jatkaa maataloutta viljelypuolella.

Hieronnalla on Suomessa pitkät perinteet ja niinpä asiakkaita ei kurejoellakaan tarvinnut kauaa odotella. Alusta saakka noin puolet asiakkaista on ollut miehiä ja toinen puoli naisia, suurin osa työikäisiä.

Tuki- ja liikuntaelinvaivat ovat olleet alusta saakka ne, jotka asiakkaita tuovat hierojan pöydälle eniten. Työn yksipuolisuus ja staattisuus tuntuvat etenkin niska-hartiaseudun vaivoina.

Myös keväällä alkanut etätyöbuumi on näkynyt hierojan vastaanotolla – kotona työskennellessä monella ergonomia on ollut huonommalla tolalla kuin työpaikalla.

– Hierojalle kannattaisi hakeutua aina heti silloin, kun oireita alkaa tulla, eikä odotella että ne käyvät todella pahoiksi, Yli-Juuti neuvoo. – Jos tilanteen antaa mennä oikein huonoksi ennen kuin hakee apua, on hoitokin sitten toteutettava pitkän kaavan mukaan.

Ennen hierojalle tuloa kannattaa käydä lääkärissä, mikäli kipualueella on tulehdusta tai jos kipu on alkanut äkillisesti tai jonkun tapaturman seurauksena. Jos tämä on alkanut työssä, on lääkärikäynti sitäkin tärkeämpi mahdollisten vakuutusasioiden vuoksi.

– Jos kyseessä on tuttu ja turvallinen kipu, uskaltaa suunnata suoraan hierojalle.

Taitoa myös purentaongelmien hoitoon

Vuosi sitten Yli-Juuti lisäkouluttautui VoiceWell® -hoitajaksi, jonka myötä hän sai ammattitaidon hoitaa purennan, äänen ja hengityksen ongelmia.

Kiinnostus aiheeseen syntyi, koska työssään Pekka oli nähnyt miten paljon purenta aiheuttaa ihmisille ongelmia. Myös omakohtaista kokemusta aiheesta löytyi ja nyt kun koulutuksen tuoma tietotaito on saatu käyttöön, on sen kysyntä ollut selkeää.

Asiakkaita käy purentapuolen ongelmien kanssa Yli-Juutin vastaanotolta tavallista laajemmalta alueelta, mikä kertoo siitä että tarvetta palvelulle on. Muutoin asiakkaat tulevat pääasiassa Alajärveltä ja ympäryskunnista.

– Purentaongelmien hoito on mielekästä ja tuonut aivan uudenlaista lisää työhön, Yli-Juuti sanoo ja muistuttaa, että ennen näihin hoitoihin hakeutumista on aina ensin syytä käydä hammashoitolassa.

Tuula Jokiaho