Suihkutettavaa kasvovettä voi lisätä iholle vaikka kesken päivän.

Talvi haastaa ihon!

Talvi haastaa ihoa monella tavalla. Pakkanen, viima ja kuiva sisäilma kuivattavat ihoa. – Iho on myös ohuimmillaan talvella, joten kosteus haihtuu siitä helpommin kuin uv-säteilyn paksuntamasta kesäihosta, kertoo SKY-Kosmetologi Katriina Kantanen Kauneusstudio Ilmeestä Alajärveltä.

– Lisäksi pintaverisuonet ovat kovilla isojen lämpötilaeroja takia.

Ihon kuivuminen voi näkyä monella tavalla. – Iho voi olla hilseilevä, kutiseva, punoittava ja siihen voi tulla näppyjä.

– Talvella ihonhoidossa kannattaakin keskittyä kosteuttamiseen. Suurimmalle osalle riittää aamuisin pelkkä kasvovedellä virkistäminen ja hoitovoide. Illalla iho puhdistetaan huolellisesti puhdistusemulsiolla tai -öljyllä.

Katriina kertoo, että geelimäiset ja vaahtomaiset puhdistusaineet ovat useimmille liian peseviä ja ne vievät mennessään ihon luonnollisen hydrolipidikalvon, joka suojaa ihoa mm. huonoilta bakteereilta.

– Puhdistuksen jälkeen iholle painellaan käsin kasvovettä, eli viedään siihen iso määrä kosteutta. Kasvoveden kosteus suljetaan ihoon joko voiteella, öljyllä tai vaikkapa yönaamiolla.

Ihonhoitotuotteiden valinnassa ammattilaisen mukaan tärkeintä ovat tuotteen hoitavat raaka-aineet. – Jos raaka-aineiden inci-nimet eivät asiakkaalle avaudu, niin ammattilaisilta saa apua.

Kasvomaskin ahkera käyttö tuo omat haasteensa

Katriina Kantanen kertoo, että tänä talvena ihonhoidon pulmiin on tullut myös kokonaan uusi elementti kasvomaskien runsaan käytön myötä.

– Kasvomaski on aiheuttanut iho-ongelmia monille tänä talvena, sillä sen alla talineritys ja kosteuden haihtuminen iholta lisääntyy.

Ihon lämpötila saattaa nousta maskin alla jopa 1,5 astetta. Se on siis bakteereille otollinen ympäristö, kostea ja lämmin. Ongelmien ehkäisyssä tärkeintä on puhtaus.

– Vältetään kasvoihin koskemista ja vaihdetaan puhdas maski mahdollisimman usein. Iho puhdistetaan illalla miedolla puhdistusaineella ja sen kosteuttamisesta huolehditaan sekä lempeällä kasvovedellä että hoitovoiteella.

– Eduksi on, että hoitotuotteista löytyy ihon luontaisten hyvien bakteerien toimintaa tukevia raaka-aineita kuten prebiootteja. Meikkiä maskin alle ei kannata laittaa, nyt voi panostaa enemmänkin vaikka ripsiin ja kulmiin, Katriina opastaa.


Tuula Jokiaho