Vimpelin seurakunnan vs. diakoniatyöntekijä Tiina Harju kertoo, että Vimpelissä Yhteisvastuukeräystä lähdetään toteuttamaan yhteisvoimin, vaikka korona-aika asettaakin haasteita keräysmuodoille.

Vimpelissä toteutetaan Yhteisvastuukeräystä yhteisenä hankkeena ikäihmisten hyväksi

Vuoden 2021 Yhteisvastuukeräyksen tuotolla autetaan taloudellisissa vaikeuksissa olevia ikäihmisiä niin Suomessa kuin kehittyvien maiden kriisialueilla. Keräys alkaa tänään sunnuntaina 7.2.

Vimpelin seurakunnan vs. diakoniatyöntekijä Tiina Harju kertoo, että Vimpelissä on ikäihmisistä pidetty yhteisvoimin huolta muutoinkin korona-ajan pitkittyessä.

– Se on hieno sanoma seurakunnalta ja Yhteisvastuukeräyksen yhteistyökumppaneilta sekä tukijoilta, joita ovat muun muassa kunta, huipputason urheiluseura ja alueen yrityksiä.

Korona-aika valitettavasti estää tässä vaiheessa ikäihmisille suunnattujen tapahtumien ja kokoavan toiminnan järjestämisen, mutta koronatilanteen toivotaan sallivan sellaisten aloittamisen ja uusien suunnittelemisen mahdollisimman nopeasti. Niitä voidaan toteuttaa myös Yhteisvastuukeräyksen varoilla myöhemmin.

– Vaikka toimintamuodot ovat nyt erilaisia, niin ikäihmisten parhaaksi tehdään töitä ja heitä ajatellaan jatkuvasti. Keskusteluapua ikäihmisille on tarjolla tälläkin hetkellä, Harju sanoo.

– Olen kontaktoinut Yhteisvastuukeräykseen liittyen Vimpelin kunnanjohtajaa, Vimpelin Vedon toiminnanjohtajaa ja paikkakunnan yrityksiä yhteistyön merkeissä. Ilokseni Vimpelin kunta ja Vimpelin Veto toimivat yhteisen hyvän asian puolesta mainostaen mm. verkkosivuillaan ja Facebookissa yhteisvastuukeräystä lahjoitustietoineen.

Lisäksi lukuisten kirkonkylällä ja vähän kauempanakin sijaitsevien yritysten ja yhdistysten kanssa on sovittu, että lipaskeräys löytyy ainakin seuraavista paikoista: Vimpelin kunnantalo, Vimpelin Vedon toimisto, Vimpelin Osuuspankin toimisto, Tikli Group, Vimpelin Kukka ja Hautaustoimisto, S-market Vimpeli, K-market Veto, R-kioski Vimpeli, Parturikampaamo Annukka, Ruokaravintola Grilli-Pizzeria Kir-si, Järviseudun omaishoitajat, Vimpelin apteekki, Nelimarkan Leipomo & Kahvila/myymälä, Kahvila Nisunjyvä, My-Linda Pizzeria Kebab, Vimpelin Autotarvike, Vimpelin yrittäjät ja Attendo Windala.
Rahalahjoituksen keräykseen ovat luvanneet Vimpelin Osuuspankki, Tikli Group Oy ja Vimpelin Veto.

Yhteisvastuukeräys pureutuu ikäihmisten taloudelliseen ahdinkoon

Eri syistä johtuva köyhyys koettelee vanhusväestöä Suomessa ja maailmalla. Vuoden 2021 Yhteisvastuukeräyksen tuotolla autetaankin taloudellisissa vaikeuksissa olevia ikäihmisiä.

Eläkeiän köyhyyden merkittäviä tekijöitä voivat olla työelämän ulkopuolelle jääminen, kotiäitiys, työkyvyttömyys, pitkäaikaistyöttömyys, pienipalkkaisuus, sairaudet – tai näiden kaikkien yhdistelmä.

Suomessa vanhusten köyhyys näyttäytyy eri tavoin eri puolilla maata. Myös puuttumiskeinot ilmiöön ovat monimuotoisia. 40 prosenttia eläkeläisistä saa eläkettä alle 1250 euroa kuukaudessa. Karua on, että suurin yksittäinen seurakuntien ruoka-avun asiakasryhmä on vähävaraiset vanhukset.

Kunkin seurakunnan keräystuotosta 20 prosenttia jää käytettäväksi ikäihmisten ahdingon helpottamiseen oman seurakunnan alueella.

Vuonna 2019 seurakuntien diakoniavastaanotoilla tavattiin yli 150000 yli 70-vuotiasta, joka muodostaa kuitenkin vain reippaan kymmenesosan kaikista kohtaamisista.

Diakoniatyöntekijöiden kokemus onkin, että ikääntyneet turvautuvat apuun vasta siinä vaiheessa, kun tilanne on mennyt jo todella huonoksi. Juuri eläkkeelle jääneet voivat tukea edelleen lapsiaan ja lapsenlapsiaan oman toimeentulon kustannuksella.

Yhteisvastuukeräyksen toisena valtakunnallisena tuotonsaajana toimiva Kirkon diakoniarahasto kohdentaa kymmenen prosentin osuutensa keräystuotosta ikäihmisten taloudelliseen auttamiseen ja elämänlaadun kohentamiseen.

Keräyksen toinen maanlaajuinen tuotonsaaja on Seurakuntaopiston kokoama kansanopistoverkosto, joka tulee toteuttamaan ikäihmisille maksutonta digitaitojen opastusta.

Tuotosta 60 prosenttia ohjataan kehittyviin maihin Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahaston kautta.

Maailman katastrofialueilla Yhteisvastuukeräyksen 2021 tuotolla tuetaan arvokkaan vanhuuden mahdollistamista auttamalla katastrofien, konfliktien ja luonnonmullistusten aiheuttamissa hätätilanteissa hauraimpia yhteisöjä, vanhuksia ja perheitä.

Tuula Jokiaho