MAINOS

Sirkus kävi kaupungissa

Ilkka Kemppinen ja Pihla Ojala veivät yleisön veden äärelle pariakrobatiaesityksessään.

Kansainvälisestikin tunnettu suomalainen sirkusyhteisö Arctic Ensemble teki kaksipäiväisen vierailun Alajärvelle. Villa Väinölän pihamaalla saatiin nauttia niin humoristisesta Tuuliajolla-esityksestä kuin huimaa akrobatiaa tarjonneesta Ajolähtö-esityksestäkin. Nuorten ja lasten mieleen oli esitysten välillä järjestetty työpaja, jossa pääsi kokeilemaan omia taitojaan esimerkiksi jongleerauksessa tai vertikaalikankaalla.

Artic Ensemblen Katusirkuskarnevaali-konsepti sai alkunsa viime kesänä. Ryhmä järjestää koko perheelle tarkoitettuja tapahtumia, joissa voi nauttia korkeatasoisesta sirkustaiteesta myös pienemmille paikkakunnille tuotavissa esityksissä. Tapahtumat järjestetään ulkona. Villa Väinölän nurmikolle oli tuotu räsymattoja, joiden päältä esityksiä pystyi seuraamaan leppoisasti.

MAINOS

Työpajassa uusia juttuja

Kahden esityksen välillä järjestetty työpaja oli menestys. Lapset ja nuoret kokeilivat jongleeraamista niin lautasten, yksipyöräisen, pallojen ja keilojen avulla. Kahdeksanvuotias Neea Ohramaa ei ollut aikaisemmin kokeillut yksipyöräistä. Hän pääsi jyvälle tästä tasapainoa vaativasta pyöräilystä Sanni Langhedin ja Ilari Mikkolan tukemana.

– Vähän oli vaikeaa polkea. Sirkus kiinnostaa minua, lentopalloa ja pesäpalloa harrastava tyttö vakuuttaa.

Neea Ohramaa kokeili yksipyöräisellä ajamista, tukenaan Sanni Langhed ja Ilari Mikkola.

Sanni Langhed kertoo harrastaneensa sirkusta jo 12 vuoden ajan. Hänen erikoisosaamistaan on trapetsi, jonka harrastamisessa tärkeintä ovat tasapaino ja kehonhallinta.

Kymmenvuotias Vilja Matintupa kokeili jongleerausta keppien avulla. Tässäkin piti olla silmän ja käden koordinaatio kohdallaan. Pisin jono oli vertikaaliliinojen luokse. Anneli Paavola opasti pieniä ja vähän isompia. Sirkuksella on Alavolissa pitkät perinteet, sillä sirkuskerhoja on pidetty jo 13 vuoden ajan. Eri-ikäisille tarkoitetut ryhmät ovat tyttövoittoisia, mutta aina löytyy myös poikia, jotka ovat kiinnostuneita

Taidonnäytteitä koko kansalle

Ilkka Kemppinen ja Pihla Ojala saivat ovat purjehtineet Saimaalla ja saivat purjehduksesta idean Tuuliajolla-esitykseensä. Siinä käytettiin hyväksi purjehdus- ja vesiteemaa ja kaksikon huumorilla höystetyt akrobatian, pariakrobatian ja perch-tasapainoilun taidonnäytteet veivät aatokset veden äärelle. Perch-tasapainoilussa käytetään kapeaa putkea, jota pitkin Ojala kiipesi korkealle, Kemppisen pidellessä putkea olkapäällään.

Kemppinen sai sirkuskipinän kotipaikkakunnallaan Imatralla toimivasta nuorisosirkuksesta. Ojala on taustaltaan telinevoimistelija. Molemmat ovat opiskelleet Lahdessa Salpauksen sirkusartistikoulutuksessa.

– Kyllä sirkus elättää Suomessakin. Toiminta on yrittäjämaista, olemme freelancereita. Teemme omia tapahtumia ja myös muille sirkusartisteille. Tämä on tosi kehittyvä ala, niin Japanissa, Englannissa Sveitsissä kuin Slovakiassa esiintyneet sirkustaitelijat kertovat.

Artic Ensemblen vierailu Alajärvelle ja Alavudelle mahdollistui osin Etelä-Pohjanmaan kulttuurirahaston avustuksen turvin. Alajärvellä sirkuskollektiivin yhteistyökumppaneina olivat Alavoli ja Alajärven Ankkurit sekä Villa Väinölä.

Virpi Poikelin

MAINOS
Exit mobile version