Torstai-lehti https://www.torstai-lehti.fi/ Alueellinen uutismedia ja ilmaisjakelulehti Wed, 30 Nov 2022 07:31:11 +0000 fi hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.1.1 Harrastajille suunnattu keilailun puulaakisarja starttaa tammikuussa rennolla otteella! https://www.torstai-lehti.fi/2022/11/30/harrastajille-suunnattu-keilailun-puulaakisarja-starttaa-tammikuussa-rennolla-otteella/ https://www.torstai-lehti.fi/2022/11/30/harrastajille-suunnattu-keilailun-puulaakisarja-starttaa-tammikuussa-rennolla-otteella/#respond Wed, 30 Nov 2022 07:28:00 +0000 https://www.torstai-lehti.fi/?p=52363 Alajärvellä Hotelli-ravintola Alvariinin keilaradalla käynnistyy tammikuussa todellinen matalan kynnyksen puulaakisarja, johon lajin ”ammattilaisilla” ei ole mitään asiaa. Sen sijaan mukaan voi tulla, vaikka kokemusta lajista olisi ennestään vain vähän. Oman joukkueen voi perustaa vaikka kaveriporukan tai perheen kesken ja mitellä samalla siitä, kuka onkaan se todellinen keilataituri, kun tasoittavia pisteitä annetaan nuorimmille, vanhimmille ja naisille! […]

Artikkeli Harrastajille suunnattu keilailun puulaakisarja starttaa tammikuussa rennolla otteella! julkaistiin ensimmäisen kerran Torstai-lehti.

]]>
Alajärvellä Hotelli-ravintola Alvariinin keilaradalla käynnistyy tammikuussa todellinen matalan kynnyksen puulaakisarja, johon lajin ”ammattilaisilla” ei ole mitään asiaa.

Sen sijaan mukaan voi tulla, vaikka kokemusta lajista olisi ennestään vain vähän. Oman joukkueen voi perustaa vaikka kaveriporukan tai perheen kesken ja mitellä samalla siitä, kuka onkaan se todellinen keilataituri, kun tasoittavia pisteitä annetaan nuorimmille, vanhimmille ja naisille!

Sarjan järjestelyistä vastaa vuonna 2013 perustettu Järviseudun Keilailijat ry, jolla ennen korona-aikaa oli niin runsaasti aktiivisia harrastajia, kilpailijoita valtakunnan sarjoissa ja kilpailuja myös omalla paikkakunnalla järjestettiin paljon. 

Seuran aktiivit Pentti Yli-Olli ja myös Alvariinissa keilarataa pyörittävä Tomi Hemminki kertovat, että puulaakisarjaa pelattiin vuosien ajan, huippuvuotena jopa 22 joukkueen kesken, mutta sarja hiipui pikkuhiljaa todennäköisesti liian totisuuden vuoksi – huippukeilaajat jyräsivät tavalliset harrastajat niin, että motivaatio lähteä sarjaan väheni.

Nyt puulaakisarjaa lähdetäänkin tekemään ihan uudella otteella, rennosti, yksinkertaisin säännöin ja kaiken tasoisten keilaajien osallistumisen mahdollistavana.

– Tottakai tavoitteena on myös saada harrastus uuteen nousuun alueellamme kaiken ikäisten parissa, sillä seurassa on enää parisenkymmentä jäsentä, vaikka aktiivisia keilausporukoita Alvariinissa käy runsaasti, Yli-Ollli sanoo.

Hemminki kertoo, että keilaamassa käy säännöllisesti etenkin eläkeläisryhmiä Alajärveltä, Lehtimäeltä, Vetelistä ja Vimpelistä ja myös Senioreilla on oma aktiivinen porukkansa. Myös koululaisryhmiä käy keilaamassa, mutta lisää keilaajia radalle kyllä mahtuisi!

Keilaaminen on siitä hauskaa puuhaa, että se sopii lähes kenelle tahansa. Nuorimmat keilaajat ovat olleet nelivuotiaita, vanhimmat hyvinkin yli 90-vuotiaita. Lajia voi harrastaa kavereiden, työporukan tai vaikka perheen kesken!

Uudessa puulaakisarjassa osallistuminen on rajattu siten, että jo aikaisemminkin kilpailleista seuran jäsenistä mukaan otetaan vain B-, C- ja D -luokituksella olevia, eli tämä rajaa automaattisesti sarjasta pois terävimmät huippupelaajat.

Mukaan tulevilla joukkueiden jäsenillä ei sen sijaan tarvitse olla mitään luokitusta, vaan kuka tahansa voi olla joukkueessa. Joukkueessa tulee olla 3-5 jäsentä ja suositeltavaa on, että jäseniä olisi enemmän kuin kolme. Kolme keilaajaa on nimittäin aina kerrallaan omalla vuorolla kisaamassa ja jos jollekin tulee este, pitää olla tuuraaja.

Sarjassa ei käytetä luokkapisteitä, vaan ikäpisteitä. Niinpä yli 60-vuotiaat saavat hyvityspisteen per ylittävä ikävuosi ja alle 16-vuotiaat pisteen per vuosi, jonka ovat sitä nuorempia. Naiset saavat viisi hyvistyspistettä kaikissa sarjoissa.

Joukkueen voi koota vapaasti kaveriporukasta, työpaikalta, koulusta, perheestä tai eri yhteisöistä. Puulaaki kisataan 9.1. starttaavan kisakauden aikana siten, että kussakin lohkossa jokainen joukkue keilaa yhden kolmen sarjan pelin jokaista muuta joukkuetta vastaan.

Pelitapa on kolme sarjaa eurooppalaisittain. – Säännöistä ei kannata murehtia, sillä ne ovat yksinkertaiset ja selkeät. Jokainen opastetaan lajiin ja sääntöihin niin, ettei niitä tarvitse jännittää, Hemminki lupaa.

Alkusarjan neljä parasta joukkuetta pelaavat sijoitusottelut finaalissa ja finaalin voittajajoukkue kruunataan puulaakikeilailun 2023 mestariksi!

Raha- ja tavarapalkintojakin on luvassa, ne määräytyvät osallistuvien joukkueiden määrän mukaan, sillä palkinnot vastaavat 80 euron ilmoittautumismaksusta per joukkue kertyvää summaa! Tämän lisäksi kisaajat maksavat kympin pelimaksun peliltä per henkilö.

Joukkueiden ilmoittautuminen sarjaan on 1.-29.12. Tomi Hemmingille Alvariiniin. Mukaan toivotaan mahdollisimman paljon joukkueita myös yli kunta- ja maakuntarajojen! Mukaan osallistujat tarvitsevat vain intoa, halun osallistua ja sitoutumista joukkueeseensa!

Tuula Jokiaho

Artikkeli Harrastajille suunnattu keilailun puulaakisarja starttaa tammikuussa rennolla otteella! julkaistiin ensimmäisen kerran Torstai-lehti.

]]>
https://www.torstai-lehti.fi/2022/11/30/harrastajille-suunnattu-keilailun-puulaakisarja-starttaa-tammikuussa-rennolla-otteella/feed/ 0
Janna-Juulia Mäenpää Lappajärven Vuoden Urheilija! https://www.torstai-lehti.fi/2022/11/30/janna-juulia-maenpaa-lappajarven-vuoden-urheilija/ https://www.torstai-lehti.fi/2022/11/30/janna-juulia-maenpaa-lappajarven-vuoden-urheilija/#respond Wed, 30 Nov 2022 05:53:00 +0000 https://www.torstai-lehti.fi/?p=52367 Lappajärven Veikkojen yleisurheilujaoston kauden päätöstilaisuudessa palkittiin kauden aikana menestyneitä urheilijoita. Vuoden Urheilijana palkittiin seiväshyppääjä Janna-Juulia Mäenpää, joka edusti kesällä seuraansa ja Suomea yleisurheilun alle 18-vuotiaiden Euroopan Mestaruuskisoissa Jerusalemissa. Janna-Juulia pokkasi myös Vuoden naisurheilijan sekä Vuoden hyppääjän palkinnot. Vuoden heittäjänä palkittiin Jaakko Tenhunen ja ottelijana Petra Väkeväinen. Vuoden veteraaniurheilijan tittelin sai Aulis Savola ja vuoden kehittyjänä […]

Artikkeli Janna-Juulia Mäenpää Lappajärven Vuoden Urheilija! julkaistiin ensimmäisen kerran Torstai-lehti.

]]>
Lappajärven Veikkojen yleisurheilujaoston kauden päätöstilaisuudessa palkittiin kauden aikana menestyneitä urheilijoita.

Vuoden Urheilijana palkittiin seiväshyppääjä Janna-Juulia Mäenpää, joka edusti kesällä seuraansa ja Suomea yleisurheilun alle 18-vuotiaiden Euroopan Mestaruuskisoissa Jerusalemissa.

Janna-Juulia pokkasi myös Vuoden naisurheilijan sekä Vuoden hyppääjän palkinnot.

Vuoden heittäjänä palkittiin Jaakko Tenhunen ja ottelijana Petra Väkeväinen. Vuoden veteraaniurheilijan tittelin sai Aulis Savola ja vuoden kehittyjänä sekä sisupoikana palkittiin Antti Tenhunen.

Vuoden sisulisäurheilijana ja sisutyttönä palkittiin Emma Latvala, valmentajana Hanna-Leena Mäenpää ja vuoden toimitsijana Ari-Matti Rintala.

Vuoden urheiluperhe on Kansanahot ja vuoden innostaja Maiju Pyy.

Lappajärven Veikkojen ennätyslautasen sai Antti Tenhunen P13 moukari ja Janna-Juulia Mäenpää N seiväs.

Nuorten SM-mitalistit Emma Latvala, Janna-Juulia Mäenpää sekä SM-pistesijoille yltäneet Jaakko Tenhunen, Jutta Väkeväinen ja Petra Väkeväinen sekä SM-osallistuja Alisa Viinamäki palkittiin.

Palkintonsa saivat myös aikuisurheilijoiden SM-mitalistit Arvi Kangastie, Aulis Savola ja Juha Laasanen. 9-15 vuotiaiden piirinmestaruusmitalisteina palkittiin Emma Latvala, Antti Tenhunen, Jenna-Justiina Mäenpää, Lotta Viinamäki ja Hilma Kansanaho.

Aikuisurheilijoiden piirinmestaruusmitalisteista muistettiin Juhani Tikkalahtea, Arvi Kangastietä, Aulis Savolaa ja Juha Laasasta.

Artikkeli Janna-Juulia Mäenpää Lappajärven Vuoden Urheilija! julkaistiin ensimmäisen kerran Torstai-lehti.

]]>
https://www.torstai-lehti.fi/2022/11/30/janna-juulia-maenpaa-lappajarven-vuoden-urheilija/feed/ 0
Lehtimäen uuden S-marketin rakentamisen aloitus epävarmaa https://www.torstai-lehti.fi/2022/11/29/lehtimaen-uuden-s-marketin-rakentamisen-aloitus-epavarmaa/ https://www.torstai-lehti.fi/2022/11/29/lehtimaen-uuden-s-marketin-rakentamisen-aloitus-epavarmaa/#respond Tue, 29 Nov 2022 09:27:17 +0000 https://www.torstai-lehti.fi/?p=52420 Ksentos Oy:n hallitus on päättänyt siirtää Lehtimäen uuden S-marketin rakentamisen aloitusta rahoitusneuvotteluiden ja urakoitsijavalintojen viivästymisen johdosta. Tarkempi rakentamisen aloitusaika vahvistuu kun rahoitusneuvottelut ja LVIS-urakoitsijavalinnat saadaan päätökseen. Tavoitteena on, että rahoitus järjestyy ja rakentaminen voisi alkaa ensi kevään aikana. Ksentos Oy pahoittelee asiaa S-marketin asiakkaille ja Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupalle. Eepee ehti jo alustavan aikataulun pohjalta keskeyttää polttonestemyynnin […]

Artikkeli Lehtimäen uuden S-marketin rakentamisen aloitus epävarmaa julkaistiin ensimmäisen kerran Torstai-lehti.

]]>
Ksentos Oy:n hallitus on päättänyt siirtää Lehtimäen uuden S-marketin rakentamisen aloitusta rahoitusneuvotteluiden ja urakoitsijavalintojen viivästymisen johdosta.

Tarkempi rakentamisen aloitusaika vahvistuu kun rahoitusneuvottelut ja LVIS-urakoitsijavalinnat saadaan päätökseen. Tavoitteena on, että rahoitus järjestyy ja rakentaminen voisi alkaa ensi kevään aikana.

Ksentos Oy pahoittelee asiaa S-marketin asiakkaille ja Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupalle.

Eepee ehti jo alustavan aikataulun pohjalta keskeyttää polttonestemyynnin rakentamisen tieltä. Ksentos Oy pahoittelee myös tästä aiheutuvaa haittaa.

Artikkeli Lehtimäen uuden S-marketin rakentamisen aloitus epävarmaa julkaistiin ensimmäisen kerran Torstai-lehti.

]]>
https://www.torstai-lehti.fi/2022/11/29/lehtimaen-uuden-s-marketin-rakentamisen-aloitus-epavarmaa/feed/ 0
Jussi-Matti Hilli ehdolle eduskuntaan https://www.torstai-lehti.fi/2022/11/29/jussi-matti-hilli-ehdolle-eduskuntaan/ https://www.torstai-lehti.fi/2022/11/29/jussi-matti-hilli-ehdolle-eduskuntaan/#respond Tue, 29 Nov 2022 07:48:52 +0000 https://www.torstai-lehti.fi/?p=52413 Vaasassa kokoontunut Pohjanmaan Vasemmiston piirikokous asetti ensimmäiset ehdokkaat kevään 2023 eduskuntavaaleihin. Ehdolle asetettiin muunmuassa Jussi-Matti Hilli Vimpelistä. Piirikokouksessa Pohjanmaan Vasemmistolle valittiin myös puheenjohtajat ja piirihallitus. Seinäjokinen Antti Knuuttila jatkaa Pohjanmaan Vasemmiston puheenjohtajana vuonna 2023. Knuuttila on toiminut piirijärjestön puheenjohtajana vuodesta 2020 alkaen. Varapuheenjohtajiksi valittiin Jorma Katajamäki Vaasasta, Noora Jussila Peräseinäjoelta sekä Roy Pietilä Kokkolasta. Piirihallituksen […]

Artikkeli Jussi-Matti Hilli ehdolle eduskuntaan julkaistiin ensimmäisen kerran Torstai-lehti.

]]>
Vaasassa kokoontunut Pohjanmaan Vasemmiston piirikokous asetti ensimmäiset ehdokkaat kevään 2023 eduskuntavaaleihin. Ehdolle asetettiin muunmuassa Jussi-Matti Hilli Vimpelistä.

Piirikokouksessa Pohjanmaan Vasemmistolle valittiin myös puheenjohtajat ja piirihallitus. Seinäjokinen Antti Knuuttila jatkaa Pohjanmaan Vasemmiston puheenjohtajana vuonna 2023. Knuuttila on toiminut piirijärjestön puheenjohtajana vuodesta 2020 alkaen.

Varapuheenjohtajiksi valittiin Jorma Katajamäki Vaasasta, Noora Jussila Peräseinäjoelta sekä Roy Pietilä Kokkolasta.

Piirihallituksen varsinaisiksi jäseniksi vuodelle 2023 valittiin Hannu Aho Teuvalta, Päivi Moisio Vaasasta, Anton Meriläinen Kokkolasta, Eino Korpilahti Kurikasta, Markus Ojala Seinäjoelta, Ari Elomaa Jurvasta, Teuvo Herranen Kruunupyystä, Virpi Karhu Kokkolasta sekä Teija Löfholm Pietarsaaresta.

Varajäseniksi valittiin Pekka Pörsti ja Dan Bäckman Vaasasta sekä Lotta Haapala Seinäjoelta.

Artikkeli Jussi-Matti Hilli ehdolle eduskuntaan julkaistiin ensimmäisen kerran Torstai-lehti.

]]>
https://www.torstai-lehti.fi/2022/11/29/jussi-matti-hilli-ehdolle-eduskuntaan/feed/ 0
Soinin ensi vuoden budjetti laaditaan ylijäämäisenä https://www.torstai-lehti.fi/2022/11/29/soinin-ensi-vuoden-budjetti-laaditaan-ylijaamaisena/ https://www.torstai-lehti.fi/2022/11/29/soinin-ensi-vuoden-budjetti-laaditaan-ylijaamaisena/#respond Tue, 29 Nov 2022 07:22:36 +0000 https://www.torstai-lehti.fi/?p=52404 Soinin kunnanhallitus hyväksyi ensi vuoden talousarvion ja taloussuunnitelman vuosille 2023–2025, jonka valtuustokäsittely on maanantaina 12.12. Kunnan tulos poistojen jälkeen on yli 800000 euroa ylijäämäinen, investoinnit pysyvät normaalitasolla. Suunnitelmakaudella, vuoden 2023 jälkeen, taloustilanne heikkenee merkittävästi. Vuositulokset pysyvät kuitenkin ylijäämäisinä ja lainakanta ennallaan. Vesi- ja jätevesimaksujen korotustarkistus palautettiin teknisen lautakunnan valmisteluun. Kunnanhallitus valtuutti teknisen toimen kilpailuttamaan kunnan […]

Artikkeli Soinin ensi vuoden budjetti laaditaan ylijäämäisenä julkaistiin ensimmäisen kerran Torstai-lehti.

]]>
Soinin kunnanhallitus hyväksyi ensi vuoden talousarvion ja taloussuunnitelman vuosille 2023–2025, jonka valtuustokäsittely on maanantaina 12.12. Kunnan tulos poistojen jälkeen on yli 800000 euroa ylijäämäinen, investoinnit pysyvät normaalitasolla.

Suunnitelmakaudella, vuoden 2023 jälkeen, taloustilanne heikkenee merkittävästi. Vuositulokset pysyvät kuitenkin ylijäämäisinä ja lainakanta ennallaan.

Vesi- ja jätevesimaksujen korotustarkistus palautettiin teknisen lautakunnan valmisteluun.

Kunnanhallitus valtuutti teknisen toimen kilpailuttamaan kunnan kiinteistöveroselvityksen. Esiselvityksen perusteella kunnassa on noin 100 prosenttia enemmän rakennuksia kuin rakennusrekisterissä.

Erotus on samaa suuruusluokkaa myös verrattaessa rakennusten kokonaisalaa verohallinnon rekistereihin. Esiselvityksen mukaan kunnalta jää saamatta, varovaisenkin arvion mukaan, 15–20 prosenttia vuosittaisia kiinteistöveroja.

Kunnan rantaosayleiskaavan muuttamisen yhteydessä kunnanhallitus esittää kunnanvaltuustolle Parviaisen kylän osayleiskaavan kumoamisprosessin aloittamista. Parviaisen nykyinen osayleiskaava on vuodelta 1986.

Koneurakointi Aki Sammalisto Oy:n rakentamisvelvoitteelle myönnettiin jatkoaika ensi vuoden loppuun, jolloin tuotantotilojen käyttöönottotarkastus tulee olla suoritettuna.

Kunnanhallitus myönsi täyttöluvan toistaiseksi voimassa olevaan nuorisotyöntekijän tehtävään, samassa yhteydessä päätettiin vakinaistaa matkailu- ja viestintäkoordinaattorin tehtävä.

Poikkeamislupahakemuksia hyväksyttiin kaikkiaan 21 kappaletta, joista kaksi koski rakennuspaikan siirtoa, yksi lisärakennuksen rakentamista sekä vähäistä rakennusoikeuden ylittämistä, yksi koski vanhan mökin luvittamista ja loput 17 hakemusta Korkeamaan tuulivoimaloiden korkeutta ja sijoittumista.

Muissa asioissa valtuutettu Juha-Pekka Keisala kertoi hyvinvointialueen päätöksestä järjestöhakemusten hakemisesta. Valtuutettu Atte Apilasaho kertoi Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymän lakkauttamisen vaiheesta, kuntayhtymä lakkaa 31.12. Lisäksi esiteltiin vanhustenviikon toimintapäivän palautekyselyn tuloksia sekä ateriapalveluita tuottavan In House-yhtiön perustamistilannetta.

Artikkeli Soinin ensi vuoden budjetti laaditaan ylijäämäisenä julkaistiin ensimmäisen kerran Torstai-lehti.

]]>
https://www.torstai-lehti.fi/2022/11/29/soinin-ensi-vuoden-budjetti-laaditaan-ylijaamaisena/feed/ 0
Jaakko Aninko elinvoimajohtajaksi Alajärvelle https://www.torstai-lehti.fi/2022/11/29/jaakko-aninko-elinvoimajohtajaksi-alajarvelle/ https://www.torstai-lehti.fi/2022/11/29/jaakko-aninko-elinvoimajohtajaksi-alajarvelle/#respond Tue, 29 Nov 2022 06:46:57 +0000 https://www.torstai-lehti.fi/?p=52399 Alajärven kaupunginvaltuusto valitsi elinvoimajohtajan virkaan Jaakko Aningon ja varalle Maria Ahvenniemen. Virkaan oli määräaikaan mennessä 17 hakijaa, joista kolme ei olut muodollisesti päteviä. Haastattelutyöryhmä haastatteli hakijoista neljä ja Aninko oli niin haastattelutyöryhmän kuin myös kaupunginhallituksen valinta. Valtuusto hyväksyi sopimuksen Seinäjoen kaupungin ja naapurikuntien ympäristöterveydenhuollon yhteisestä toimielimestä ympäristöterveydenhuollon palveluiden järjestämiseksi 1.1.2023 alkaen. Sopimus korvaa voimassa olevan […]

Artikkeli Jaakko Aninko elinvoimajohtajaksi Alajärvelle julkaistiin ensimmäisen kerran Torstai-lehti.

]]>
Alajärven kaupunginvaltuusto valitsi elinvoimajohtajan virkaan Jaakko Aningon ja varalle Maria Ahvenniemen.

Virkaan oli määräaikaan mennessä 17 hakijaa, joista kolme ei olut muodollisesti päteviä. Haastattelutyöryhmä haastatteli hakijoista neljä ja Aninko oli niin haastattelutyöryhmän kuin myös kaupunginhallituksen valinta.

Valtuusto hyväksyi sopimuksen Seinäjoen kaupungin ja naapurikuntien ympäristöterveydenhuollon yhteisestä toimielimestä ympäristöterveydenhuollon palveluiden järjestämiseksi 1.1.2023 alkaen. Sopimus korvaa voimassa olevan Seinäjoen kaupungin ja naapurikuntien ympäristöterveydenhuollon yhteistoimintasopimuksen.

Valtuusto hyväksyi edelleen Ilmajoen kunnan uudeksi sopimusosapuoleksi 1.1.2023 alkaen edellyttäen, että Ilmajoki hyväksyy yhteistoimintasopimuksen.

Hyväksyttiin periaatesopimus Kraatterinjärven Geopark -yhdistyksen ja Alajärven kaupungin väliseksi toiminta- ja rahoitusmalliksi. Tarkoituksena on, että kunnat ylläpitävät erilaisia tutustumiskohteita, urheilu- ja kulttuurikohteita, virkistysalueita, retkeilyreittejä jne., jotka kaikki palvelevat Geoparkin tavoitteita.

Kaikissa kunnissa näiden kunnossapidosta, huollosta ja kehittämisestä vastaavat kuntien tekniset tai vapaa-aikatoimet. Sopimuksessa kunta sitoutuu jatkamaan tätä kunnan perustehtäväksi miellettyä toimintaa.

Ähtärinjärven Vasikkasaaren ranta-asemakaava hyväksyttiin. Kaava-alue sijoittuu Ähtärinjärven Vasikkasaareen Alajärven keskustasta noin 27 kilometriä kaakkoon ja Lehtimäen Suninsalmelta etelään noin 1,3 kilometriä. Kaava-alueen pinta-ala on 3,5 hehtaaria ja rantaviivaa 356 metriä. Alue sijoittuu Vasikkasaaren etelä- ja pohjoisosaan.

Hyväksyttiin Alajärven kaupungin hallintosääntö 1.1.2023 lukien. Hallintosääntöön muutostarpeita aiheuttavat muun muassa aikaisempi päätös koskien kaupungin organisaatiota 1.1.2023 lähtien ja yksittäiset selkiyttämistä vaativat kohdat.

Valtuutettu Jaana Koivukoski kysyi, kuka vastaa ostopalveluna toteutettavan sisäisen tarkastuksen hankinnasta ja määrittelee tarkastuskohteet, johon kaupunginjohtaja vastasi tehtävän kuuluvan kaupunginhallitukselle ja kertoi sisäisen tarkastuksen tulevan kyseeseen, jos esimerkiksi tilintarkastajien kautta nousee esille sisäistä tarkastusta vaativia asioita.

Keskusvaalilautakuntaan uudeksi varsinaiseksi jäseneksi ja samalla varapuheenjohtajaksi valittiin Pirjo Kantokoski.

Asetettiin Alajärven nuorisovaltuuston toimikauden 2021–2022 loppuajalle jäsenet seuraavasti: Vilma Rullpakka, puheenjohtaja, Onni Tallbacka, varapuheenjohtaja, Ella Pesu, sihteeri sekä jäseniksi Lilja Lehtelä, Julia Juoperi, Ossi Ranta, Oona Maunuksela, Ricardo Lindeman, Kaapo Yli-Hemminki, Marianne Ketonen, Tony Lindeman. Nuorisovaltuuston edustajana kaupunginvaltuuston kokouksissa toimii nuorisovaltuuston puheenjohtaja Vilma Rullpakka.

Elämänlaaturahasto puhutti

Alajärven kaupunki on saanut vuonna 2001 miljoonan markan nimettömän lahjoituksen, josta sosiaalijohtaja on tehnyt esityksen Elämänlaaturahaston perustamisesta. Rahaston säännöt on laadittu yhdessä rahaston alkupääoman lahjoittajien kanssa, jotka ovat halunneet pysyä ehdottomasti nimettöminä.

Elämänlaaturahaston sääntöjä on päivitetty vuosien mittaan useampaan otteeseen kaupunginvaltuuston toimesta.

Elämänlaaturahaston voimassa olevien sääntöjen mukaan rahaston käytöstä päättää perusturvalautakunta. Järvi-Pohjanmaan perusturvalautakunnan toiminta tulee lakkaamaan 31.12., kun voimaanpanolain mukaisesti ”Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain mukainen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille 1. päivänä tammikuuta 2023.”

Lahjoitus on alun perin annettu kaupungille ja rahaston tarkoituksena on parantaa alajärveläisten kehitysvammaisten elämänlaatua tukemalla opintoja, vapaa-ajan harrastuksia sekä virkistys- ja viriketoimintaa. Rahaston hallinta jää kaupungille myös sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen jälkeen.

Rahaston sääntöjä tulee päivittää vastaamaan kaupungin organisaatiota 1.1.2023 alkaen. Rahaston tavoitteet huomioiden, rahaston hallinnointi sopii toiminnallisesti kaupungin organisaatiossa parhaiten elinvoiman toimialaan.

Kunnanvaltuusto käsitteli Elämänlaaturahaston sääntöjä kokouksessaan pitkään. Valtuutettu Terho Mäkelä muistutti, että rahat on tarkoitettu kehitysvammaisille, eikä niitä pidä jakaa muille. Hän harmitteli myös sitä, että pienetkin hakemukset on ollut tapana puolittaa, vaikka kyseessä olisi ollut asianmukainen hakemus.

Valtuutettu Kauko Ukonmäki oli samoilla linjoilla todeten rahaston puhuttaneen pitkään ja että testamentin tekijän tahtoa pitää kunnioittaa. Valtuutettu Sampo Latvala esitti, että kaupunki ei voi rahoittaa omia hankkeitaan rahaston kautta.

Vesa Koivunen vakuutti, että lahjoituksen antajan toiveet on pyritty ottaa huomioon, mutta että myös kaupunki voisi olla toiminnan järjestäjä silloin, kun kyse ei ole lakisääteisistä tehtävistä. Valtuutettu Sari Palmu piti avustussummien puolittamista ikävänä ja että jatkossa ajatus on ollut päästä pois puolittamisesta perusteltujen hakemusten osalta.

Valtuutettu Pentti Joensuu kannatti Sampo Latvalan esitystä, ettei rahoja käytettäisi kaupungin toimintaan. Myös valtuutettu Jukka Joensuu koki, että rahasto palvelee parhaiten kehitysvammaisia, kun avustukset menevät joko suoraan heille tai yhdistysten kautta. Myös valtuutettu Aino Kanervikkoaho-Kataja oli samalla linjalla Latvalan kanssa.

Valtuutettu Antti-Kalle Levijoki ymmärsi huolen asiasta mutta mietti, riittäisikö asian hoitamaan ponsi, jotta se jos kaupunki on muiden mukana järjestämässä jotain toimintaa, ei estäisi rahaston käyttämistä tarkoitukseen.

Asiasta suoritetussa äänestyksessä Latvalan esitys jäi vähemmistölle 10-22 ja päätökseen ei tullut lisäystä siitä, etteikö rahastosta avustettavan kehitysvammaisille suunnatun toiminnan järjestäjänä voisi olla myös kaupunki.

Valtuustoaloitteita kokouksessa ei kuultu, mutta Jukka Joensuu esitti toiveen, että hyvissä ajoin ennen hyvinvointialueen aloittamista kaikissa jäljelle jäävissä hallintokunnissa selvitettäisiin niiden henkilöiden yhteystiedot, joihin voi olla yhteydessä ongelmatapauksissa.

Tuula Jokiaho

Artikkeli Jaakko Aninko elinvoimajohtajaksi Alajärvelle julkaistiin ensimmäisen kerran Torstai-lehti.

]]>
https://www.torstai-lehti.fi/2022/11/29/jaakko-aninko-elinvoimajohtajaksi-alajarvelle/feed/ 0
Pelkonen ja Ketola mitaleille toistovoimapunnerruksen SM-kisoissa https://www.torstai-lehti.fi/2022/11/29/pelkonen-ja-ketola-mitaleille-toistovoimapunnerruksen-sm-kisoissa/ https://www.torstai-lehti.fi/2022/11/29/pelkonen-ja-ketola-mitaleille-toistovoimapunnerruksen-sm-kisoissa/#respond Tue, 29 Nov 2022 05:09:00 +0000 https://www.torstai-lehti.fi/?p=52385 Porissa kilpailtiin toistovoimapunnerruksen SM-kilpailut. Tapahtuman järjesti Porin Voimailijat-81 ry. Alajärveläiset, Lapuan Ponnistusta edustavat Niku Ketola ja Oliver Pelkonen olivat kisassa mukana. Lajissa punnerretaan tangolla jalat ilmassa mahdollisimman paljon toistoja omalla kehonpainolla. Oliver voitti Suomen mestaruuden sarjassa M17 100kg, tehden uuden suomen ennätyksen! Tulos oli 21 toistoa, painoa tangossa oli 92.5kg. Upea päätös juniorin ensimmäiselle kisavuodelle. […]

Artikkeli Pelkonen ja Ketola mitaleille toistovoimapunnerruksen SM-kisoissa julkaistiin ensimmäisen kerran Torstai-lehti.

]]>
Porissa kilpailtiin toistovoimapunnerruksen SM-kilpailut. Tapahtuman järjesti Porin Voimailijat-81 ry. Alajärveläiset, Lapuan Ponnistusta edustavat Niku Ketola ja Oliver Pelkonen olivat kisassa mukana. Lajissa punnerretaan tangolla jalat ilmassa mahdollisimman paljon toistoja omalla kehonpainolla.

Oliver voitti Suomen mestaruuden sarjassa M17 100kg, tehden uuden suomen ennätyksen! Tulos oli 21 toistoa, painoa tangossa oli 92.5kg. Upea päätös juniorin ensimmäiselle kisavuodelle.

Niku kilpaili sarjassa M120+. Mitalitavoite täyttyi Nikunkin osalta, kun SM-hopeaa tuli kotiinvietäväksi. Hopea tuli tuloksella 15 toistoa 122.5 kilon painolla.

– Hienosti järjestetty kilpailu, ja se meni omaan tasoon nähden hyvin kummaltakin. Panostus treeneissä on voimapuolella, niin tämä toistojen treenaaminen jää aika olemattomaksi. Onhan se mukavaa jos siitä huolimatta tulee hyviä tuloksia, Niku iloitsee.

Kiitokset vielä molempien tukijoille! Nikun tukijoina toimii OP Alajärvi ja Huoltopiste Esa Linna. Oliverin tukijoita ovat Japo, JS Pinta, Kesport Alajärvi, Taksi Jorma Saarela, OP Alajärvi ja Järviseudun Lasiasennus.

Kyseessä oli Suomen Voimapunnerrus ry:n kilpailu. Suomen Voimapunnerrus ry on dopingtestauksen alainen.

Artikkeli Pelkonen ja Ketola mitaleille toistovoimapunnerruksen SM-kisoissa julkaistiin ensimmäisen kerran Torstai-lehti.

]]>
https://www.torstai-lehti.fi/2022/11/29/pelkonen-ja-ketola-mitaleille-toistovoimapunnerruksen-sm-kisoissa/feed/ 0
Lehtimäen joulunavauksessa muistettiin menestyneitä urheilijoita https://www.torstai-lehti.fi/2022/11/28/lehtimaen-joulunavauksessa-muistettiin-menestyneita-urheilijoita/ https://www.torstai-lehti.fi/2022/11/28/lehtimaen-joulunavauksessa-muistettiin-menestyneita-urheilijoita/#respond Mon, 28 Nov 2022 07:59:00 +0000 https://www.torstai-lehti.fi/?p=52342 Lehtimäen Joulunavauksessa perjantaina oli kylän kauppaliikkeet laittaneet monenlaista houkuttelevaa tarjontaa, ja väkeä olikin liikkeellä koko päivän runsaasti. Illan tullen varsinainen joulunavaustapahtuma käynnistyi Nuorisoseuralla, jossa alkoivat perinteiset myyjäiset sekä 4H:n järjestämä jouluinen askartelutyöpaja. Joulupukkia pääsi tervehtimään Joulupukin majalla uimahallin vieressä. Illassa nähtiin Lehtimäen Kulttuuriyhdistyksen järjestämänä yllätysohjelmana peräti kaksi melkoisen pienikokoista joulupukkia, jotka esittivät huikeanhauskan rap -kappaleen […]

Artikkeli Lehtimäen joulunavauksessa muistettiin menestyneitä urheilijoita julkaistiin ensimmäisen kerran Torstai-lehti.

]]>
Lehtimäen Joulunavauksessa perjantaina oli kylän kauppaliikkeet laittaneet monenlaista houkuttelevaa tarjontaa, ja väkeä olikin liikkeellä koko päivän runsaasti.

Illan tullen varsinainen joulunavaustapahtuma käynnistyi Nuorisoseuralla, jossa alkoivat perinteiset myyjäiset sekä 4H:n järjestämä jouluinen askartelutyöpaja. Joulupukkia pääsi tervehtimään Joulupukin majalla uimahallin vieressä.

Kaksi melko pienikokoista joulupukkia esittivät huikeanhauskan rap -kappaleen hyvällä jouluisella asenteella!

Illassa nähtiin Lehtimäen Kulttuuriyhdistyksen järjestämänä yllätysohjelmana peräti kaksi melkoisen pienikokoista joulupukkia, jotka esittivät huikeanhauskan rap -kappaleen hyvällä jouluisella asenteella! Pukinasujen alta löytyivät nuoret taiteilijat Lulu Kärki ja Milka Leppäkangas!

Ohjelma huipentui perinteiseen tapaan Lehtimäen Jyskeen yleisurheilijaoston palkintojenjakoon, jossa muistettiin kauden aikana menestyneitä urheilijoita.

Ehdottomana kärkenä Jyskeen yleisurheilussa olivat jälleen keihäänheittäjät, joista Roope Mäkipelto sai pojat 15 vuotta keihäässä viime kesänä ennätykseensä monen metrin parannuksen ja oli kaikilla mittareilla mitaten Jyskeen menestynein urheilija voittaen SM-kultaa ikäluokassaan tuloksella 63,77.

Toinen menestynyt palkittu keihäänheittäjä oli Saga Kurunmäki, joka oli viime kaudella SM7 naisten keihäänheitossa!

Heidän lisäkseen palkittiin muita yleisurheilijoita piiritason kilpailuista. Palkintonsa saivat P13 sarjan keihäänheittäjä Eero Mäkipelto, T9 sarjan 60 metrillä ja pituudessa ansioitunut Kerttu Mäkipelto, P11 pituudessa, kuulassa ja 1000 metrin juoksussa menestynyt Sampo Sammalisto, T9 sarjassa 60 metrillä ja pituudessa kisannut Sara Sammalisto, P9 sarjassa 60 metrillä ja pituudessa ansioitunut Saku Mäkipelto sekä T9 sarjassa 60 metrillä kisannut Viivi Mäkipelto.

Urheilijoiden lisäksi palkintonsa saivat yleisurheilukoulun ohjaajat, jotka ovat järjestäneet 5-11 vuotiaille lehtimäkeläisille lapsille kesällä yleisurheilukoulua. Palkitut ohjaajat olivat Silja Kurunmäki ja Riina Autio sekä Saga Kurunmäki, joka on toiminut nuorisopäällikkönä ja järjestänyt yleisurheilukoulun.

Tuula Jokiaho

Artikkeli Lehtimäen joulunavauksessa muistettiin menestyneitä urheilijoita julkaistiin ensimmäisen kerran Torstai-lehti.

]]>
https://www.torstai-lehti.fi/2022/11/28/lehtimaen-joulunavauksessa-muistettiin-menestyneita-urheilijoita/feed/ 0
Alajärven sivistyslautakunta ei esitä maksutonta varhaiskasvatusta eikä kotihoidon kuntalisää https://www.torstai-lehti.fi/2022/11/28/alajarven-sivistyslautakunta-ei-esita-maksutonta-varhaiskasvatusta-eika-kotihoidon-kuntalisaa/ https://www.torstai-lehti.fi/2022/11/28/alajarven-sivistyslautakunta-ei-esita-maksutonta-varhaiskasvatusta-eika-kotihoidon-kuntalisaa/#respond Mon, 28 Nov 2022 07:32:04 +0000 https://www.torstai-lehti.fi/?p=52349 Alajärven sivistyslautakunta käsitteli kokouksessaan kahta pykälää liittyen lasten kotihoitoon ja varhaiskasvatukseen. Alunperin Alajärven kristillisdemokraattien valtuustoryhmä esitti kaupunginvaltuuston kokouksessa, että Alajärvellä otettaisiin käyttöön kotihoidontuen kuntalisä alle kolmivuotiaiden lasten osalta. Sivistyslautakunta päätti asiasta, että se ei esitä kotihoidon tuen kuntalisän käyttöönottoa. Perusteluna todetaan, että mikäli kaupunki päättää maksaa esityksen mukaista lasten kotihoidon tuen kuntalisää, tulee se ymmärtää […]

Artikkeli Alajärven sivistyslautakunta ei esitä maksutonta varhaiskasvatusta eikä kotihoidon kuntalisää julkaistiin ensimmäisen kerran Torstai-lehti.

]]>
Alajärven sivistyslautakunta käsitteli kokouksessaan kahta pykälää liittyen lasten kotihoitoon ja varhaiskasvatukseen.

Alunperin Alajärven kristillisdemokraattien valtuustoryhmä esitti kaupunginvaltuuston kokouksessa, että Alajärvellä otettaisiin käyttöön kotihoidontuen kuntalisä alle kolmivuotiaiden lasten osalta.

Sivistyslautakunta päätti asiasta, että se ei esitä kotihoidon tuen kuntalisän käyttöönottoa.

Perusteluna todetaan, että mikäli kaupunki päättää maksaa esityksen mukaista lasten kotihoidon tuen kuntalisää, tulee se ymmärtää taloudellisena lisätukena niille lapsiperheille, jotka muutoinkin hoitaisivat lapsensa kotona. Varhaiskasvatuspaikkojen tarpeeseen se ei aiempien kokemusten perusteella vaikuta.

Lainsäädännössä painotetaan lasten oikeutta vahaiskasvatukseen. Myös useat valtakunnalliset ja kansainväliset tutkimukset osoittavat alle kouluikäisten lasten hyötyvän varhaiskasvatuksesta.

Lopullisen valinnan lapsensa varhaiskasvatuksesta tai kotihoidosta tekevät aina huoltajat oman perheensä olosuhteista ja tarpeista riippuen

Kotihoidon tuen kuntalisän kulut olisivat nykyisellä kotihoidon tuen asiakasmäärällä arviolta 217000 euroa vuodessa lakisääteisten kotihoidon tuen kulujen lisäksi. Laskentaperusteena on käytetty marraskuun 2022 kotihoidon tuen asiakasmäärää.

Toisessa pykälässä käsiteltiin 28 valtuutetun tekemää valtuustoaloitetta, jonka mukaan Alajärven kaupunki selvittää maksuttoman varhaiskasvatuksen kustannuksia ja vaikutuksia.

Alajärven alueella varhaiskasvatusmaksutuottoja saatiin viime vuonna 329000 euroa ja vuoden 2022 arvioitu maksutuottojen määrä on noin 290000 euroa. Vuoden 2023 talousarvioon maksutuottojen määräksi on maksuperusteiden muuttumisen vuoksi arvioitu vain noin 206000 euroa.

Maksutuotot sisältävät myös avoimen varhaiskasvatuksen ja esioppilaiden kerhotoiminnan asiakasmaksut.

Maksuton varhaiskasvatus toimisi taloudellisena kädenojennuksena niille lapsiperheille, joissa on varhaiskasvatuksessa olevia alle kouluikäisiä lapsia ja joille perheen tulojen perusteella määräytyy varhaiskasvatuksen asiakasmaksu.

Uudessa koulutuspoliittisessa selonteossa varhaiskasvatuksen merkitystä korostetaan tasa-arvoisen oppimisen ja koulutukseen osallistumismahdollisuuksien ensimmäisenä askeleena.

Suomen hallituksen hallitusohjelman koulutuspoliittisia tavoitteita ovat varhaiskasvatuksen laadun ja tasa-arvon vahvistaminen sekä varhaiskasvatuksen osallistumisasteen nostaminen. Maksuton varhaiskasvatus todennäköisesti tukisi lasten laajempaa varhaiskasvatuspalveluiden käyttöä.

Asiakasmaksujen poisto myös keventäisi hieman varhaiskasvatuksen hallinnon työtä maksupäätösten teon ja asiakasmaksujen laskutuksen jäädessä pois.

Maksuttoman varhaiskasvatuksen kustannusvaikutusten kokonaisarviointi on haastavaa, koska tulojen poistuminen on vain yksi osa kustannuksista.

Maksuttomuudesta johtuvaa mahdollista lapsimäärään lisäystä ei voida ennakoida ja lisäys aiheuttaa lisähenkilöstön ja lisätilojen tarvetta. Mahdollinen lapsimäärän lisäys aiheuttaisi myös rekrytointihaasteita tilanteessa, jossa kelpoisen henkilöstön saatavuus on muutoinkin vaikeaa.

Näistä syistä sivistyslautakunta päätti, ettei Alajärvellä oteta käyttöön maksutonta varhaiskasvatusta.

Tuula Jokiaho

Artikkeli Alajärven sivistyslautakunta ei esitä maksutonta varhaiskasvatusta eikä kotihoidon kuntalisää julkaistiin ensimmäisen kerran Torstai-lehti.

]]>
https://www.torstai-lehti.fi/2022/11/28/alajarven-sivistyslautakunta-ei-esita-maksutonta-varhaiskasvatusta-eika-kotihoidon-kuntalisaa/feed/ 0
Joulunaika saapui Alajärvelle ilotulituksen siivittämänä! https://www.torstai-lehti.fi/2022/11/28/joulunaika-saapui-alajarvelle-ilotulituksen-siivittamana/ https://www.torstai-lehti.fi/2022/11/28/joulunaika-saapui-alajarvelle-ilotulituksen-siivittamana/#respond Mon, 28 Nov 2022 06:37:49 +0000 https://www.torstai-lehti.fi/?p=52334 Joulunaika käynnistyi Alajärvellä perjantaina Alajärven Yrittäjät ry:n yhteistyössä Alajärven kaupungin Nuorisopalveluiden kanssa järjestämässä tapahtumassa, jossa joulutunnelmaa ei puuttunut! Tapahtumien keskipiste oli Palotorilla, jossa lavan takaosasta löytyi Joulupostia ikäihmisille korttipaja sekä pinssipaja, Joulupukki jakoi karkkia lapsille ja lapsenmielisille, Touhu-Tontun touhuradalla kisattiin hauskoissa tehtävissä ja askartelutyöpajassa päästiin askartelemaan jouluisia juttuja! Toimintapisteitä toteuttivat nuorisopalvelut, nuorisovaltuusto ja Alajärven 4H. […]

Artikkeli Joulunaika saapui Alajärvelle ilotulituksen siivittämänä! julkaistiin ensimmäisen kerran Torstai-lehti.

]]>
Joulunaika käynnistyi Alajärvellä perjantaina Alajärven Yrittäjät ry:n yhteistyössä Alajärven kaupungin Nuorisopalveluiden kanssa järjestämässä tapahtumassa, jossa joulutunnelmaa ei puuttunut!

Tapahtumien keskipiste oli Palotorilla, jossa lavan takaosasta löytyi Joulupostia ikäihmisille korttipaja sekä pinssipaja, Joulupukki jakoi karkkia lapsille ja lapsenmielisille, Touhu-Tontun touhuradalla kisattiin hauskoissa tehtävissä ja askartelutyöpajassa päästiin askartelemaan jouluisia juttuja!

Toimintapisteitä toteuttivat nuorisopalvelut, nuorisovaltuusto ja Alajärven 4H.

Lavalla ohjelmaa nähtiin nuoriso-ohjaaja Tuomas Lahdenperän juontamana. Tuomas haastatteli joulupukkia, joka kertoi joulun mieliruuakseen muorin keittämän joulupuuron!

Paavolantorilla Paapon joulumarkkinoilla oli mukana peräti 40 myyjää!

Avauspuheen piti kaupunginjohtaja Vesa Koivunen, joka muistutti paikalle kokoontunutta yleisöä Alajärven monipuolisista kaupan palveluista ja toivoi, että joulun lahjaostokset tehtäisiin paikkakunnan omista yrityksistä ja näin tuettaisiin palvelujen säilymistä paikkakunnalla jatkossakin.

Puheensa lopussa Koivunen yllytti yleisöä huutamaan yhdessä, jotta joulun valot syttyisivät Palotorin kuuseen, ja kuinka ollakaan – yhdessä kajautettu pyyntö tuotti tulosta ja valot syttyivät!

Illassa nähtiin Hoiskon koulun 6. luokkalaisten tonttuesitys ja näyttävä Moving Decos – WinterFlow valotanssiesitys. Avajaiset huipentuivat komeaan ilotulitukseen.

Perjantain joulunavauspäivä oli myös paikkakunnan kauppaliikkeissä varsin vilkas, vietettiinhän samaan aikaan Black Friday -tapahtumaa. Paavolantorilla Paapon joulumarkkinoilla 40 käsityöläistä myi itse valmistamiaan tuotteita koko päivän paikalle saapuneelle runsaalle asiakasmäärälle!

Tuula Jokiaho

Korttipajassa lapset tekivät ohjaajien opastuksella joulukortteja paikkakunnan ikäihmisille.

Artikkeli Joulunaika saapui Alajärvelle ilotulituksen siivittämänä! julkaistiin ensimmäisen kerran Torstai-lehti.

]]>
https://www.torstai-lehti.fi/2022/11/28/joulunaika-saapui-alajarvelle-ilotulituksen-siivittamana/feed/ 0