MAINOS

Esko Kallio eläkkeelle lämminhenkisessä tunnelmassa

Soinin seurakunnan kirkkoherra Esko Kallio saateltiin eläkkeelle Soinin kirkkoherran virasta sunnuntaina. Kirkon messujumalanpalvelukseen saapui lähes 200 seurakuntalaista ja lähiseurakunnista Kallion entisiä työkavereita ja ystäviä.

Lapsikuoro esiintyi kirkossa kanttori Maarit Hosionahon säestyksellä.

Messujumalanpalveluksen saarnassaan Kallio toi esille luonnon ihmeellisyyden.

MAINOS

– Luonto-ohjelmien kautta ryhtyy miettimään monia kysymyksiä. Miten lintuemot osaavat antaa kaikille poikasilleen saman verran ruokaa ja mistä ne tietävät mikä on sopivaa ravintoa poikasille? Luonnon oikeat ratkaisut vahvistavat omaa käsitystä Jumalasta luojana. Hän on hienolla tavalla luonut kaiken, aloitti Kallio.

– Ihmisten maailmassa elämä on periaatteessa samanlaista. Vanhemmat huolehtivat lapsistaan. Syntymän jälkeen äiti imettää ja vanhempien tehtävä on huolehtia lapsistaan varsin pitkään luonnon eläimiin verrattuna. Jeesus ruokki omiaan pitäen huolta kaikista evankeliumin kalansaaliin tavoin.

Kirkon ja seurakuntalaisten suhde on samantapainen kuin luontoäidillä. Seurakuntayhteydessä ruokitaan sanalla. Tuota yhteyttä on ollut antoisaa jakaa seurakuntalaisten kanssa, totesi Kallio saarnassaan.
Messujumalanpalvelukseen saavuttiin ja lähdettiin pois ristikulkueessa. Messuun osallistuivat kirkkokuoro ja lapsikuoro.

Juhla seurakuntatalolla

Varsinaista Kallion eläkkeellelähtöjuhlaa vietettiin seurakuntatalolla. Juhla alkoi ruokailulla ja täytekakkukahvilla.

Esko Kallio kiitteli loppupuheessaan aktiivista seurakuntaväkeä.

Kirkkovaltuuston puheenjohtaja Ahti Leppänen toi avaussanoissaan esille Kallion vajaan kahdeksan vuoden kirkkoherra-aikaa ja Soinin seurakunnan näkymiä.

– Seurakunnalla on ollut siunausta siinä, että seurakunta on saanut paimenia, jotka ovat noudattaneet Raamatun antamia ohjeita. Esimerkkinä mainittakoon avioliitto, mikä Raamatun ohjeiden mukaan on naisen ja miehen välinen liitto.

Timpurin Roudarit soitti gospelmusiikkia ja kehuivat tauolla Kallion ihmisläheisyyttä. Julius Kallio kertoi, minkälaista on elää papin poikana.

– Papin perhe-elämästä on sellaiset oletukset, että kotona eletään aina papin perheen elämää. Kyllä meillä ainakin Esko-pappi on kotona ollut hyvä isä, joka on lähtenyt puuhommiin tai marjaretkelle töitten välissä, kertoi Julius Kallio.

Alajärven kirkkoherra Ari Auranen muisteli entistä työkaveriaan luovana ja persoonallisena pappina.
– Työsi on ollut merkittävää laajalla alueella. Kirkko on avautunut, kun ihmisyytesi on tullut persoonassasi voimakkaasti esille. Moni on löytänyt persoonasi kautta oven seurakunnan toimintaan. Moniarvoisessa maailmassa klassiset arvot seurakuntatyössä ovat säilyneet persoonassasi. Varaa eläkepäiviesi kalenteriin tilaa niin Alajärven kuin Soininkin seurakuntavierailuihin, pyysi Auranen.

40 vuotta pappina

Esko Kallio muisteli loppupuheessaan työtään pappina ja kirkkoherrana.

Luottamushenkilöt ja seurakunnan henkilöstö lauloivat juhlassa.

– Olen toiminut pappina 40 vuoden ajan seitsemässä seurakunnassa. Piispoja urani aikana on ollut yhteensä neljä. Moni varmaan miettii, miksi olen vaihtanut seurakuntaa monta kertaa. Olen luonteeltani vaihtelunhaluinen.

– Soinissa toimin kirkkoherrana ensimmäistä kertaa. Otin ikäänkuin loppukirin täällä. Kun toimin ainoana pappina, ei tarvinnut riidellä kenenkään kanssa. Minulla on ollut täällä hyvä työyhteisö ja Hannu (Lehtonen) on ollut hyvä sijaiseni.

– Soinin vuosiin on mahtunut monia huippuhetkiä. Lähetysinto on säilynyt hienosti täällä. Rippileirit ovat olleet mukavia. Erään rippileiriläisen lausuma on jäänyt erityisesti mieleen: ”Miten sinä Esko voit olla noin mukava?” Nämä jäävät pysyvästi hienoina hetkinä mieleen.

– Soini Missio vuonna 2013 oli hieno kaikkia seurakuntia yhdistänyt tapahtuma. Rahoituskin saatiin kokoon niin hyvin, että siitä jäi yli jopa kolehtiin ulkopuolellekin. Myös muut konsertit, kirkkokuoron elpyminen ja lapsikuoron säilyminen ovat positiivisia asioita Soinissa. Haasteena näen nuoremman väen löytämisen seurakuntaelämään. Siinä en ole oikein hyvin onnistunut, joten haasteita riittää jatkossakin.

Seurakuntatalolle kokoontui paljon väkeä Kallion läksiäisjuhlaan.

Tästä eteenpäin Kallio aikoo opetella seurakuntalaisen elämään.

– On erilaista ja mielenkiintoista asettua toiseen rooliin ja unohtaa papin rooli. Seurakuntaelämää en varmastikaan unohda, totesi Kallio lopuksi.

Kalliota muistivat lukuisat yhteisöt vapaan sanan osuudessa. Monet värikkäät tarinat vuosien varrelta kevensivät lämminhenkistä lähtöjuhlaa.

Rami Puro

 

MAINOS
Exit mobile version