MAINOS

Nyrkki antoi maakunnalle suositukset kiihtymisvaiheen taittamiseksi

Alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki totesi Etelä-Pohjanmaan siirtyneen koronaepidemian perustasolta uudelleen kiihtymisvaiheeseen.

Tartuntojen määrät ovat reilussa nousussa alueella. Viimeisen kahden viikon aikana on Etelä-Pohjanmaalla todettu 100 koronavirustapausta (ilmaantuvuus 52,8/100000 asukasta).

MAINOS

Viimeisen viikon aikana todettuja tapauksia on 68 (ilmaantuvuus 35,2/100000 asukasta). Myös positiivisten näytteiden osuus on kasvanut.

Viimeisen viikon ajalta positiivisten näytteiden osuus on 2,2 prosenttia kaikista otetuista näytteistä.

Nyrkin suositukset koronapandemian kiihtymisvaiheessa

Yli 20 hengen yksityistilaisuuksia ei toistaiseksi suositella järjestettäväksi ja pienemmissäkin tilaisuuksissa käytetään maskeja, elleivät turvavälit toteudu.

Yksityistilaisuuksissa ja harrastustoiminnassa on kiinnitettävä erityistä huomiota tilan kokoon, jotta turvavälit voidaan pitää.

Perheen ulkopuolisia lähikontakteja suositellaan välttämään oman harkinnan mukaan, ja enimmäismäärä kokoontumisille samalla kertaa on 20 henkilöä.

Esimerkiksi perheiden välisiä tapaamisia ja yleisötilaisuuksiin osallistumista on hyvä mahdollisuuksien mukaan vähentää tai välttää.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 50 henkilöä.

Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu yli 50 henkilöä, jos turvallisuus niissä voidaan varmistaa.

Tapahtuman turvallisuus varmistetaan noudattamalla THL:n ja opetus- ja kulttuuriministeriönohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. Määräys on voimassa ajalla 1.12.–31.12.

Yli 20-vuotiaiden harrastustoiminnassa suositellaan, että ajalla 27.11.-15.12. keskeytetään sisätiloissa tapahtuva joukkue- ja kontaktilajien harrastus-, ottelu- ja kilpailutoiminta.

Suositus ei koske sellaista aikuisten harrastustoimintaa, jossa osallistujien turvavälit säilyvät tosiasiallisesti koko harjoituksen ajan. Mahdollisuuksien mukaan harrastukset kannattaa siirtää ulos.

Lasten ja nuorten harrastustoiminta voi jatkua nykymuodossaan turvaetäisyydet ja hygieniakäytännöt huomioiden. Ottelut ja turnaustoiminta suositellaan järjestettäväksi ilman yleisöä.

Maskisuositus

Kasvomaskin käyttöä suositellaan seuraavissa tilanteissa (THL:n perussuosituksen mukaisesti):

Julkisessa liikenteessä ja takseissa sekä matkustajille että kuljettajille.

Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkatessaan näytteenottoon ja ennen negatiivisen testituloksen saamista, mikäli joutuvat välttämättömän syyn vuoksi liikkumaan kodin ulkopuolella-

Riskialueelta Suomeen saapuneet matkailijat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin, tai jos heillä on omaehtoisen karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Lisäksi EPSHP:n sairaanhoitopiiri suosittaa kasvomaskin käyttöä seuraavissa tilanteissa:

Toisen asteen oppilaitoksissa syyslukukauden loppuun asti.

Kaikilla julkisilla ja yksityisillä työpaikoilla kaikissa kohtaamisissa ja työpaikalla liikuttaessa-

Sisätiloissa tapahtuvissa kokoontumisissa, esimerkiksi konsertit ja muut musiikkitilaisuudet, teatteriesitykset, elokuvateatterit ja muut esittävän taiteen tilaisuudet.

Jääkiekko-ottelut ja muut yleisölle suunnatut sisätiloissa tapahtuvat urheilu-tapahtumat.

Kirkkotilaisuudet ja muut uskonnollisten yhteisöjen tilaisuudet.

Sisäliikuntatilat muulloin kuin liikuntasuorituksen ja peseytymisen aikana.

Museot, kirjastot, galleriat.

Kaupat, ostoskeskukset, virastot, ym. asioimistilat.

Sisätiloissa sijaitsevat huvi- ja teemapuistot.

Sisätiloissa järjestettävät kongressit, messut, näyttelyt, ja muut vastaavat tilaisuudet.

Rahapeli- ja vedonlyöntipalveluihin käytettävät tilat.

Rajatuissa ulkotiloissa järjestettävät tilaisuudet, joihin kertyy suuri määrä ihmisiä, kuten suuret ulkoilmakonsertit ja festarit.

Työpaikoilla tauoilla huolehditaan turvaväleistä ja käytetään maskia niissä tilanteissa, joissa turvavälejä ei voida noudattaa.

Etätyö

Suosittelemme, että työpaikoissa, joissa on mahdollisuus tehdä etätyötä, ainakin osa työntekijöistä on etätöissä.

Niissä työpaikoissa, joissa tällä hetkellä on etätyösuositus, etätyötä jatketaan toistaiseksi.

Työpaikoille suositellaan taukojen porrastusta ja suojaetäisyyksien pitämistä sekä kasvomaskien käyttöä mikäli turvavälejä ei kyetä säilyttämään. Tämä auttaa vähentämään mahdollisissa altistumistapauksissa altistuneiden määrää ja karanteeneja.

Matkustussuositus

Suosittelemme, että muuta kuin välttämätöntä matkustamista vältetään pääkaupunkiseudulle. Suositellaan välttämään tarpeetonta liikkumista myös sairaanhoitopiirin sisällä ja ulkopuolellakin.

MAINOS
Exit mobile version