Yli 50 uutta koronatartuntaa kahdessa päivässä

Koronatilanne Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella on heikentynyt hyvin nopeasti. Infektioylilääkäri Elina Kärnä tiedotti eilen, että tilannekuva on muuttunut merkittävästi viimeisen viikon aikana. Keskiviikkona 13.10. todettiin jopa 29 uutta tartuntaa ja eilen 24.10. jälleen 23 uutta tartuntaa.

Maakunnan 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku on nyt 116,1 per 100000 asukasta. Erikoissairaanhoidossa on viisi koronapotilasta ja terveyskeskuksen vuodeosastolla niin ikään useampia.

MAINOS

– Maanlaajuisesti on nähtävissä, että sairaalakuormitus kasvaa. Ei ole mitään syytä olettaa, että Etelä-Pohjanmaa olisi poikkeus – päinvastoin. Väestössämme on paljon rokottamattomia. On varauduttava siihen, että kun tartuntamäärät kasvavat, meilläkin aiempaa useampi tarvitsee myös sairaalahoitoa.

Erityisen huolissaan Kärnä on sellaisista rokottamattomista, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia riskitekijöitä, kuten diabetes, uniapnea tai merkittävää ylipainoa.

Rokottamattomien keskuudessa ilmaantuvuus on moninkertainen ja sairaalahoidon riski 19-kertainen täysin rokotettuihin verrattuna.

– Elämme nyt tietyllä tapaa veitsenterällä. Tuleva viikonloppu ja ensi viikko näyttävät, mihin suuntaan tilanne kehittyy.

Mikäli koronapotilaiden määrä keskussairaalassa nousee jyrkästi, sairaanhoitopiirin on harkittava kiireettömän toiminnan supistamista. Käytännössä se tarkoittaisi jo varattujen aikojen siirtämistä monilta potilasryhmiltä, kuten poliklinikoilla käyviltä, tai leikkausaikojen siirtämistä.

Kärnä ei poissulje mahdollisuutta, että Etelä-Pohjanmaa palaisi epidemian leviämisvaiheeseen. Asiasta päättää alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki, jonka seuraava kokous järjestetään kriittisestä tilanteesta johtuen maanantaina 18.10.

Leviämisvaiheeseen siirtyminen tarkoittaisi myös valtioneuvoston määräämiä rajoituksia muun muassa ravintoloiden aukioloaikoihin.

– Valitettava fakta on, että rokottamattomat pitävät tätä epidemiaa nyt yllä. Rokotukset ovat ainoa tie ulos. Rokotteita on alueemme kunnissa hyvin tarjolla, joten nyt jos koskaan olisi tärkeä hetki suojata paitsi itseään myös muita maakunnan asukkaita, Kärnä painottaa.

MAINOS
Exit mobile version