Korsukuoro valmiina juhlaan

Alajärven Korsukuoro tarjoilee sota-ajan lauluja 25-vuotisjuhlakonsertissaan.Konsertin juontaa Sauli Ahopelto (toinen oik.). Äärimmäisenä oikealla Veteraanin iltahuutoa muiden kuorolaisten kanssa laulava Eero Korkia-aho on kuoron perustajajäsen.

Alajärven Korsukuoron neljännesvuosisataista taivalta juhlistetaan Luoma-ahon kylätalolla heinäkuun 17. päivänä. Sota-ajan laulut -konsertissa tarjoillaan musikaalisia muistoja sotavuosilta ja kuullaan tarinoita sota-ajasta.

Ismo Pitkäsen johtamassa Korsukuorossa on tällä hetkellä lähes 20 laulajaa. Kuoron perustajajäseniin kuuluva Eero Korkia-aho muistelee, että laulajia oli kymmenen, kun vuoden 1997 Rokulipäivillä esitettiin sota-ajan lauluja. 92-vuotias Korkia-aho on myös kuoron vanhin ja ainoa sota-ajan elänyt.

MAINOS

Laaja repertuaari

25-vuotisjuhlakonsertissaan Korsukuoro luo läpileikkauksen ohjelmistostaan. Kuoronjohtaja Ismo Pitkänen kertoo, että kuoron ohjelmistossa on ollut toistasataa laulua.

Marja Toivonen säestää Korsukuoroa sen 25-vuotisjuhlakonsertissa Luoma-ahon kylätalolla.

– Ohjelmisto sisältää sota-ajan iskelmää, rintamalauluja, kansanlaulutyyppisiä sävelmiä ja hengellistä ohjelmistoa.

Luoma-ahon kylätalolla pidettävään konserttiin myydään vain ennakkolippuja. Konsertissa Korsuorkesteria säestää Marja Toivonen. Juontotehtävissä toimii kuoron uusimpiin jäseniin kuuluva Sauli Ahopelto.

– Juonnoissa kerrotaan sota-ajan olosuhteista sekä rintamalla että kotirintamalla. Evakoistakin kerrotaan.

Pitkänen haluaa oikaista käsityksen, jonka mukaan sota-ajan laulut olisivat vain marssimusiikkia ja sotimista.

– Sota-ajan laulut ovat myös iskelmää ja huumorilaulujakin.

Juhlakonsertissa kuullaan muiden muassa Sillanpään marssilaulu, Evakon laulu, Iso Iita, Veteraanin iltahuuto ja Sininen ja valkoinen.

– Nuoremmilta on tullut toiveita, että esittäisimme muutakin kuin sota-ajan lauluja, valottaa Eero Korkia-aho.

Yhteishenki ja laulamisen ilo

Pandemia-aika on tehnyt sen, ettei Korsukuoro ole päässyt pariin vuoteen pitämään konsertteja. Harjoituksissakin oli kokoontumisrajoitusten takia puolentoista vuoden tauko, ja kukin lauloi yksin tahollaan – joku suihkussa ja toinen vaikkapa autoa ajaessaan.

Heinäkuista juhlaansa varten Korsukuoro on harjoitellut pari kuukautta. Laulut ovat kuorolaisille entuudestaan tuttuja. Pitkään toimineen kuoron matkan varrelle on sattunut monta mieleen jäänyttä tapahtumaa. Eero Korkia-aho muistelee Kyyjärvellä pidettyä joulukonserttia, jota varten Ismo Pitkänen oli saatu pikakomennuksella ensi kertaa kuoroa johtamaan.

– Linja-autossa pidettiin ensimmäiset kuoroharjoitukset. Jälkeenpäin Kyyjärveltä tuli puhelu, että heillä ei ole ikään ollut yhtä hienoa itsenäisyyspäiväjuhlaa, muistelee Korkia-aho.

Kuorolaisten kesken vallitsee tiivis yhteishenki. Ismo Pitkänen kuvailee kuorolaisten kesken kipinöivää huumorintajua omanlaatuiseksi. Yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen on laulun ohella tärkeä asia kuorolaisille.

Virpi Poikelin

MAINOS
Exit mobile version