Alajärven Sydänyhdistys juhlien viidenkympin ikään!

Juhlassa muistettiin ansioituneita jäseniä monin eri tavoin.

Alajärven Sydänyhdistys on saavuttanut 50 vuoden iän. Tapahtumaa juhlittiin eilen sunnuntaina ja mukana juhlassa oli vielä yksi perustajajäsen, Tuulikki Kjellbäck.

Vuonna 1972 perustettu yhdistys otti lentävän lähdön, sillä syyskuun ensimmäisenä päivänä rekisteröidyllä yhdistyksellä oli jo lokakuussa 838 jäsentä ja ensimmäisessä vuosikokouksessa jäsenmäärä lähenteli jo tuhatta.

MAINOS

Huippuvuodet ajoittuivat 80-luvun puoliväliin, jolloin jäsenmäärä kipusi lähelle 1200 ja se oli koko Etelä-Pohjanmaan suurin yhdistys.

– Tämä huikea kiinnostus Sydänyhdistyksen toimintaan kertoi siitä tarpeesta, johon se perustettiin, toteaa Alajärven Sydänyhdistyksen puheenjohtaja Anneli Murto. – Sydänsairauksiin kuoli 70 -luvulla noin 20000 suomalaista vuodessa, kun nyt luku on reilusti alle 10000.

Sydänyhdistysten tekemä työ onkin ollut todella vaikuttavaa ja aktiivista. – Sen lisäksi, että sydänsairauksiin kuolleisuus oli alkuvuosikymmeninä suurta, innostusta yhdistyksiä kohtaan lisäsi varmasti myös se, että toiminnassa oli mukana vaikutusvaltaisia henkilöitä. Ensimmäinen puheenjohtajamme oli rovasti Otto Tunturi, joka jatkoi tehtävässä aina vuoteen 1984 saakka.

Juhlapuheen piti ensimmäisen puheenjohtajan Otto Tunturin tytär, sisätautien erikoislääkäri Helena Tunturi-Hihnala.

Sydänyhdistyksen hallituksesta löytyi alkuvuosikymmeninä myös lukuisia sairaanhoidon ammattilaisia ja muitakin ”silmäätekeviä”, mikä kertoo omaa kieltään siitä, miten tärkeäksi Sydänyhdistyksen toiminta paikkakunnalla koettiin.

Alajärven Sydänyhdistyksellä oli suuri rooli myös Sydänpiirin perustamisessa vuonna 1973, sillä puheenjohtaja Tunturi oli asiassa aktiivinen toimija. Hänet valittiinkin heti myös piirihallitukseen, samoin kuin toinen alajärveläinen toimija, Tyyne Ojala.

Tällä hetkellä Alajärven Sydänyhdistyksessä on reilut 200 jäsentä. Toiminta on yllättävänkin samankaltaista kuin se on ollut alusta saakka, sillä edelleen järjestetään verenpaineen mittauksia, yleisötilaisuuksia ja erilaisia tempauksia.

– Aikoinaan toiminnassa mukana olleet sairaanhoitajat järjestivät verenpaineen mittauksia, jotka olivat todella suosittuja. Nyt verenpainemittarit on lähes kaikilla kotona, joten niihin osallistuminen on enää melko vähäistä, Murto kertoo.

Tänä päivänä Sydänyhdistyksen toiminnassa pääpaino on ennaltaehkäisyllä, tiedon välittäminen siitä, mikä merkitys on sillä mitä syömme ja miten liikumme. – Tämän päivän haaste on ylipaino, eli työmme ei todellakaan ole vielä tehty. Etenkin lasten ja nuorten ylipaino lisääntyy hälyttävästi ja siksi meidän pitää saada perheisiin tietoa oikeasta ravitsemuksesta ja liikunnan merkityksestä.

Sydänyhdistyksen 50 -vuotisjuhlassa juhlapuhujana kuultiin ensimmäisen puheenjohtajan Otto Tunturin tytärtä, sisätautien erikoislääkäri Helena Tunturi-Hihnalaa. Sydänalueen tervehdyksen toi Sydän-Suomen alueen toiminnanjohtaja Ulla Harala.

Kultaisin ansiomerkein muistettiin Eeva Koivistoa ja Irma Kangastietä. Molemmilla on takanaan pitkä ura luottamustehtävissä yhdistyksessä ja Eevan erityisansioihin voidaan lukea se, että hän kutoi kymmenen vuoden ajan villatossuja neuvolaan kaikille alajärveläisille vauvoille.

Juhlassa muistettiin ja kutsuttiin kunniajäseniksi myös aikaisemmin kultaisen ansiomerkin saaneita Liisa Murtomäkeä, Mauno Matilaa ja Irma Niemi-Pynttäriä sekä aikaisempia puheenjohtajia Inkeri Sandellia (1977-2002), Jaakko Siikalaa (2003-2009) ja Juhani Peltolaa (2010-2013).

Yhdistyksen puheenjohtajina ovat toimineet lisäksi edesmenneet Otto Tunturi 1972-1984, Vaito Aho 1985-1994 ja 1995-1996 Kerttu Luoma-aho.MAINOS
Exit mobile version