MAINOS

Sinilevätilanne rauhallinen

Viikolla 23 Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen vakiohavaintopaikoilla ei ole havaittu sinileväesiintymiä. Kuluneen viikon aikana pohjalaismaakunnissa ei ole tehty myöskään kansalaishavaintoja sinilevästä.

Valtakunnallisten vakiohavaintopaikkojen lisäksi kansalaisten havainnot tuovat tärkeää lisätietoa alueen sinilevätarkkailuun. Levähavainnoista voi ilmoittaa Järviwikiin (www.jarviwiki.fi) tai leväpuhelimeen numeroon 0295 027 990.

MAINOS

Alueen pintavedet ovat tällä hetkellä ajankohtaan nähden keskimääräistä viileämpiä. Ympäristöhallinnon havaintopaikoilla Närpiön Hinjärvellä pintaveden lämpötila on 13,3 astetta ja Lappajärven Halkosaaressa 11,4 astetta.

Olosuhteiden ollessa suotuisat sinilevät voivat aiheuttaa massaesiintymiä. Sinilevät tarvitsevat kasvuunsa valoa ja lämpö edistää niiden kasvunopeutta. Tyyni sää saa levämassan nousemaan veden pintaan helposti havaittavaksi vihertäväksi lautaksi.

Rantaan ajautunut sinilevämassa on usein maalimaista ja kosketettaessa se hajoaa eikä jää esimerkiksi tikkuun roikkumaan. Jos vesilasiin otetun näyteveden antaa seistä noin tunnin ja levä nousee veden pinnalle, on kyseessä todennäköisesti sinileväesiintymä.

Yleisimmillään sinilevää havaitaan vasta loppukesästä, alkukesäisin veden rantaan kerääntyneet siitepölykasaumat saattavat muistuttaa sinileväesiintymiä. Kesäkuiset sinilevähavainnot eivät kuitenkaan ole tavattomia.

MAINOS
Exit mobile version