Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu JPYP tuottaa yritys- ja aluekehityspalveluja Alajärven, Evijärven, Lappajärven, Soinin ja Vimpelin alueella. Se tukee alueen yritysten kasvua ja uuden yritystoiminnan syntymistä alueelle.
Yksi tärkeä rooli JPYP:llä onkin juuri aloittavien yrittäjien palveluissa. Yrityspalvelupäällikkö Maria Ahvenniemi kertoo, että maksuttomat palvelut on tarkoitettu ihan jokaiselle, joka pohtii yrityksen perustamista, kuin myös heille, joilla päätös yrittäjäksi ryhtymisestä on jo tehtynä.
Mitä alkaville yrittäjille sitten on tarjolla? – Ihan aluksi käymme luottamuksellisia keskusteluja tilannekuvan muodostamiseksi, olipa ajatus vasta alkuvaiheessa tai jo pitkälle valmiina.
– Mikäli yritysidea on vielä alkuvaiheessa, autamme sen kirkastamisessa ja bisneksen ytimen löytämisessä. Etenemme askel askeleelta siihen vaiheeseen, että yrityksen perustaminen on mahdollista.
Nämä keskustelut voivat pitää sisällään monenlaisia eri asioita, riippuen toimialasta ja yrittäjän osaamisesta.
– Mietimme, kuka on asiakas, miten heidät tavoitetaan? Pohdimme, onko yrittäjällä riittävää osaamista liiketoiminnan eri osa-alueilta ja miten hänen toimialallaan asiakkaat tavoitetaan. Tilanne on hyvin erilainen silloin, jos kyseessä on vaikkapa metallialan yritys tai verkkokauppa.
Aloittavan yrittäjän palveluissa katsotaan läpi myös toimialan normit ja sääntelyt, lupa- ja lainsäädäntöasiat. Oma osansa on yritystoiminnan hinnoittelu ja kannattavuus.
– Alkuvaiheen yritysneuvonta voi toisissa tapauksissa olla pitkä ja moninainen prosessi, kun taas toiset etenevät yrityksen perustamisvaiheeseen nopeasti.
Ahvenniemi muistuttaa, että kun yrittäjyys alkaa pyöriä mielessä, voi ajan varata jo hyvin varhaisessakin vaiheessa. Lisäksi JPYP:n nettisivuilta löytyy monia työkaluja ja tietoa alkaville yrittäjille, joihin kannattaa tutustua.
– Jokainen yritys on omanlaisensa ja kynnystä tulla palvelujemme pariin ei ole. Jokainen yhteyttä ottava tavataan ja mietitään asioita yhdessä eteenpäin.
– Joskus jo parin tapaamisen jälkeen yritysideaa kehitellyt toteaa, että ajatus ei kanna sen pidemmälle tai että tarvitaan lisää osaamista, tai taustalle vankempaa taloutta. Joskus taas edetään yrityksen perustamiseen saakka.
JPYP:lta alkava yrittäjä saa apua myös investointitukien hakemiseen ja tietoa muista julkisista rahoituslähteistä. Myös starttirahan mahdollisuutta arvioidaan.
Keskusteluissa käydään läpi monia sellaisia asioita, joita vaikkapa palkkatyössä aikaisemmin olleet eivät heti tule ajatelleeksi ja pohditaan myös sitä, että yrittäjyyteen kuuluu aina riski ja toiset ovat valmiimpia hyväksymään tulotason vaihtelun kuin toiset.
– Joskus me vain kuuntelemme ja tuuppaamme vähän eteenpäin, sillä yrittäjäksi ryhtyminen on aina iso päätös.
Tasaista aaltoliikettä
JPYP:n toiminta-alueelle perustetaan vuosittain noin 70-85 uutta yritystä ja suunnilleen saman verran lopettaa toimintansa. Uusista yrittäjistä noin kolmannes hyödyntää yritysneuvonnan palveluita ennen yrityksen perustamista, mutta määrä voisi olla suurempikin.
– JPYP:n maksuttomassa neuvonnassa käyminen on kannattavaa, sillä yritystoiminnan alkuun liittyy paljon selvitettäviä asioita, ja mikäli yksikin sudenkuoppa voidaan välttää ennakoinnilla, niin neuvontakäynti on ollut aikansa arvoinen. Liian usein yritys kaatuu jo alkutaipaleellaan ennakoimattomaan kulupuoleen, jota on enemmän kuin tuloja. Mikäli asioita ei ole läpikäyty kunnolla etukäteen, voivat esimerkiksi liiketoiminnan kannattavuus, veroasiat ja monet muut asiat tulla yllätyksenä. Kaikkea ei huomata neuvonnan avullakaan.
Vaikka vuotuiset perustettavien uusien yritysten määrät pysyvät varsin tasaisina, niin silti se on jatkuvassa aaltoliikkeessä. – Joskus yhteydenottoja tulee useampi viikossa, joskus on pitkä aika, ettei niitä tule yhtään.
Siihen, miksi joku päättää perustaa yrityksen, vaikuttavat monet asiat. Niitä ovat henkilökohtaiset intressit, pitkään kypsytellyt suunnitelmat ja yhtenä mahdollinen irtisanomisuhka palkkatyöstä, joka toimii kiihdyttimenä yritysidean toteuttamiselle.
– Esimerkiksi rakennusalan epävarmuuden alkaessa syntyi useita uusia alan yrityksiä. Mutta vastaavasti jos suhdanteet ovat pitkään huonot, se hillitsee kiinnostusta perustaa sen alan yrityksiä.
Yksi vaihtoehto yrittäjyydestä haaveilevalle on ostaa jo toiminnassa oleva alan yritys. JPYP:ltä löytyy omat asiantuntijapalvelut omistajanvaihdoksiin ja tämä on varsin erilainen polku yrittäjäksi, kuin uuden yrityksen perustaminen. – Kun ostaa valmiin yrityksen, hyppää ikään kuin liikkuvaan junaan.
Ahvenniemen mukaan yritysoston kautta tapahtuvaan yrittäjyyteen valmistautumisessa kiinnitetään huomiota erilaisiin asioihin. Ostettavan yrityksen myyntikunto, mahdollinen henkilökunta, kasvupotentiaali ja asiakkaat ovat arvioinnin kohteena. Lisäksi yrityskaupan rahoituksen pohdintaan kiinnitetään huomiota.
Olipa yrittäjäksi päädytty mitä reittiä tahansa, niin myös yrittäjille on tarjolla monia maksuttomia palveluja, joita kannattaa hyödyntää. – Ihmiset, ja etenkin yrittäjät ovat kokemukseni mukaan todella sinnikkäitä ja taitavia luovimaan arjessaan myös silloin, kun kaikki ei mene suunnitelmien mukaan.
– Jos tilanne alkaa sakata, niin monesti auttaa se, kun tulee juttelemaan, sillä asioista keskustellessa voimme pohtia vaihtoehtoja ja etsiä ratkaisuita.
Ajan palveluihin voi varata sähköisten asiointikanavien kautta tai puhelimitse. – Valmiita ratkaisuja me emme anna kenenkään puolesta, sillä päätökset tekee aina yrittäjä itse. Roolimme on kuitenkin kulkea rinnalla ja kertoa mahdollisuuksista, Ahvenniemi toteaa.
Tuula Jokiaho