Tasavallan presidentti on päättänyt antaa 36 äidille Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalin kultaristein. Arvokkaalla kunniamerkillä huomioidaan vuosittain äitejä, jotka ovat ansioituneet esimerkillisinä kasvattajina sekä perhe-elämän ja vanhemmuuden edistäjinä.
Merkit luovutetaan valtakunnallisessa äitienpäiväjuhlassa. Juhlan järjestää Mannerheimin Lastensuojeluliitto yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa Helsingissä sunnuntaina 11. toukokuuta.
Tasavallan presidentti kunnioittaa äitienpäiväjuhlaa läsnäolollaan. Valtioneuvoston tervehdyksen juhlaan tuo sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso. Juhlapuheen pitää Mannerheimin Lastensuojeluliiton pääsihteeri Milla Kalliomaa.
Palkittavien joukossa on myös äitejä, jotka ovat tehneet aktiivista turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien avustus- ja kotouttamistyötä. Äidit perheineen ovat ottaneet vastaan kotiinsa turvapaikkaa hakevia lapsia ja nuoria sekä tukeneet heidän kotoutumistaan.
Yksi tällainen kunniamerkin saaja on vimpeliläinen Lea Vasalampi.
Kodin ovet avoinna
Lea Vasalampi on kotoisin Oulujokivarresta Utajärveltä. Hänen ja puolisonsa Ilpon perheeseen kuuluu neljä jo aikuista tytärtä ja neljä lastenlasta.
Perheen koti on ollut aina avoin myös muille kuin omille lapsille. Sijoitettuja lapsia heillä on ollut neljä ja lisäksi kotiin ovat olleet tervetulleita lukuisat vaihto-opiskelijat kuin muutkin apua tarvinneet.
Lealla itsellään on yksi nuorempi sisko ja edesmennyt vanhempi velipuoli. Hänen vanhempansa ovat niin ikään jo edesmenneitä, äiti kuoli vain 59-vuotiaana. Äidin varhainen poismeno on ollut Lealle suuri suru, sillä vaikka hän oli äitinsä kuollessa aikuinen, olisi aikuinenkin tytär tarvinnut äitiään vielä monet kerrat, niin iloissa kuin suruissakin.
Lapsuudenkoti Lealla oli turvallinen ja kannustava, vanhemmat olivat tavallisia työssäkäyviä ihmisiä. –Meidät kasvatettiin huomioimaan kaikki ihmiset tasavertaisina, heidän ominaisuuksistaan, ihonväristään tai vaikkapa uskonnostaan riippumatta. Tätä samaa ohjetta olemme pyrkineet noudattamaan omien lapsiemmekin kanssa.
– Toinen tärkeä opetus kotoani oli se, että unelmiaan saa tavoitella ja niitä kohti pyrkiä, Lea kertoo.
Vimpeliin Lea ja Perhosta kotoisin oleva Ilpo päätyivät osin sattumalta, mutta ovat viihtyneet hyvin. Lea oli valittu Pietarsaareen opiskelemaan matkailualaa, kun Ilpo alkoi katsella töitä. Työnhakumatka toi hänet Vimpeliin, jossa ehdotettiin alihankintayrityksen perustamista.
Vimpelin Puutyö perustettiin vuonna 1982 elokuussa ja Lea ei lähtenyt opiskelemaan, vaan koko perhe muutti uuteen kotipaikkaan yhdessä. Vanhin tytär oli tuolloin jo matkassa mukana, kolme nuorimmaista syntyivät Vimpelissä.
Nykyisin kaksi lapsista asuu edelleen Vimpelissä, kaksi Seinäjoella.
Vasalampien perheessä kristilliset arvot ovat tärkeitä, mutta lapsien on annettu tehdä itse omat ratkaisunsa heitä painostamatta.
Myös kansainvälisyys on ollut tärkeässä asemassa ja siksi oli luontevaa avata kodin ovet muualta maailmasta tulleille vaihto-opiskelijoille, minkä Lea kokee kaikkein edullisimmaksi ja parhaaksi tavaksi omille lapsilleen tutustua eri kulttuureihin ja saada kiinnostusta kielten opiskeluun.
Ehkäpä juuri vaihto-opiskelijoiden kautta yksi Lean tyttäristä innostuikin espanjan kielestä, toinen japanin kielestä ja kulttuurista.
Vaihto-opiskelijan ottaminen kotiin ei kuitenkaan ole pelkkää ruusuista unelmaa, sillä nuoret ovat kaikkialla samanlaisia ja mukanaan he tuovat paitsi kaikki hyvät asiat, myös nuoruuteen kuuluvat haasteensa. Silti Vasalammilla ei ole epäröity ovien avaamista vieraillekaan nuorille, paitsi vaihto-opiskelijoille, myös muille apua tarvitseville.
Työtä maahanmuuttajien kanssa
Kun sota Ukrainassa syttyi, Lea Vasalampi toimi aktiivisesti vapaaehtoistyössä ukrainalaisten maahanmuuttajien parissa.
Tämä tiedettiin myös kunnassa, ja kun maahanmuuttokoordinaattorin vakanssin hoidossa tarvittiin tuuraajaa, sai Lea puhelun kunnanjohtajalta. Hän lupautui hetkeksi apuun ja sopimus solmittiin kolmeksi kuukaudeksi.
Näin päivät täyttyivät entistä tiiviimmin ukrainalaisten asioiden hoitamisen parissa ja pian työsopimuskin uusittiin. Kun työ ukrainalaisten kanssa alkoi vähentyä, heidän asetuttuaan kuntaan ja työllistyttyään täällä, tuli Vimpeliin ensimmäiset kaksi kansainvälistä opiskelijaa.
Ukrainalaisten kanssa tehtävä työ on vähentynyt edelleen, mutta pientä avun tarvetta heillä edelleenkin on. Vimpelissä on 15 ukrainalaista, jotka kaikki ovat ainakin jollakin tavoin töissä. Kunta on työllistänyt kaksi heistä oppisopimuksella.
Kansainvälisten opiskelijoiden määrä sen sijaan on jatkuvassa kasvussa.
– Nyt kansainvälisiä opiskelijoita on jo 11, kaikki alaikäisiä, joten he tarvitsevat apua aivan arjen asioissa, Lea kuvailee.
Vaikka näillä opiskelijoilla on omat tukihenkilönsä, Leasta on tullut heille niin tärkeä, että yhteydenottoja tulee taajaan. Lea vetää kansalaisopistossa suomen kielen kurssia, jota kautta nuoret ovat tulleet entistäkin tutummiksi.
Tämän lisäksi nuorten vanhemmat eri puolilta maailmaa ovat yhteydessä Leaan, sillä heillä on huoli kaukana olevista lapsistaan, ja Lealta he saavat tarvitsemaansa tietoa ja ymmärrystä.
Luottamus on jopa niin suurta, että koulujen päätyttyä Lea matkustaa työkaverinsa kanssa Vietnamiin tapaamaan Vimpelissä opiskelevien vietnamilaisten nuorten perheitä.
Lea kiittää puolisoaan Ilpoa siitä, hän on aina ollut rinnalla eri tilanteissa. Jopa silloin, kun Vimpeliin opiskelemaan tulevan 14-vuotiaan vanhemmat soittivat vain vuorokautta ennen tytön saapumista ja kertoivat, että he eivät haluaisikaan lapsensa asuvan yksin aivan alussa.
Vanhemmat pyysivät, että tyttö voisi tulla asumaan Vasalampien kotiin ensimmäisen kolmen kuukauden ajaksi oppiakseen kulttuuria ja kieltä. Lea jäi pohtimaan asiaa, mutta kun hän kertoi pyynnöstä miehelleen, tämä ei epäröinyt hetkeäkään. Ja niin tyttö tuli.
Juhlaa yhdessä ystävien kanssa
Äitienpäivänä luovutettava kunniamerkki tekee Lea Vasalammen hyvin onnelliseksi. Kun kirje Mannerheimin Lastensuojeluliitolta saapui, hän ei heti avannut sitä, koska oletti ohuen kirjekuoren sisältävän jäsenmaksulaskun tai jotain vastaavaa.
Hän kävi läpi muut postit ja vasta myöhemmin samana päivänä huomasi edelleen avaamattomana olleen kirjeen ja avattuaan sen, yllätys oli valtava.
– Soitin ensimmäiseksi miehelleni ja sen jälkeen kaikille tyttärilleni. Onneksi en heittänyt kirjettä roskiin!
Helsinkiin Lea lähtee Ilpon ja tyttäriensä, sekä vanhimman tyttärentyttärensä kanssa. He yöpyvät Helsingissä ja juhlistavat tapahtumaa näin yhdessä, mutta varsinaiset kakkukahvit asian kunniaksi juodaan lauantaina 17.5. Vimpelin helluntaiseurakunnalla.
Silloin kaikki ystävät ovat tervetulleita paikalle juomaan kahvit yhdessä. Mitään ohjelmaa ei ole luvassa, vaan vietetään vapaamuotoinen, mukava hetki yhdessä!
Tuula Jokiaho