Lappajärven kotiseutumuseon kesänäyttelyn aiheena on Tulivuorirock. Näyttely kuvaa paikkakunnan lähihistoriaa ja tapahtumaa, johon niin monilla liittyy monenlaisia muistoja.
Tulivuorirock oli Suomen vanhimpia rockfestivaaleja. Se järjestettiin kesäisin Lappajärven Halkosaaressa vuodesta 1971 alkaen vuoteen 1988 saakka, uudelleen Halkosaaressa vuosina 2007–2009, Kivitipun ulkoalueella vuonna 2010 ja vuosina 2011–2016 Lappajärven Nississä.
Tapahtuma oli hyvin suosittu lähialueen ja maakunnan nuorten keskuudessa sekä laajemminkin. Sen yleisömäärä oli parhaimmillaan lähes 10000. Vuosien varrella tapahtumassa esiintyivät ulkomaalaisista yhtyeistä ja artisteista muun muassa Bay City Rollers, Dr. Feelgood, Manfred Mann’s Earth Band, Suzi Quatro, Stray Cats, Classix Nouveaux, Kajagoogoo sekä suomalaisista Dingo, Hurriganes, Wigwam, Hanoi Rocks, Mamba, J. Karjalainen ja Mustat Lasit, Yö, Popeda.
Vuoden 1986 Status Quon esiintymisestä tapahtuma velkaantui pahoin ja se järjestettiin viimeisen kerran vuonna 1988. Tapahtuman järjestäjänä toimi urheiluseura Lappajärven Veikot ja toiminnanjohtaja Matti Lampi. Veikot pyöritti Halkosaaressa kesäisin Tulivuorirockin lisäksi tanssitoimintaa 1940-luvulta alkaen aina vuoteen 2003 saakka.
Vuonna 2007 Stratovarius-yhtyeen laulaja Timo Kotipelto, Passionworks-yhtyeen basisti Kristian Pihlajaharju ja toimittaja Tomi Olli päättivät herättää legendaarisen tapahtuman henkiin. He kaikki olivat syntyneet Lappajärvellä.
Esiintyjinä olivat Ancara, Bambi Slaughter, Celesty, Klamydia, Kotipelto, Monday, Passionworks ja Ruslanas. Juontajana oli Lappajärvellä syntynyt näyttelijä Jussi Lampi. Tulivuorirock järjestettiin vuosittain aina vuoteen 2016 asti.
Kotiseutumuseon näyttelyn pohjana ovat Ville Syrjälän upeat valokuvat 1970- ja 1980-luvuilta. Syrjälä (1934–1992). Tulivuorirockin kuvia on niin esiintyjistä kuin yleisöstäkin. Kuvissa nähdään myös tausta- ja talkooväkeä.
Valokuvien lisäksi näyttelyssä on muun muassa leikekirjoja, julisteita, tarroja, lippuja, esitteitä, asusteita. Materiaalia näyttelyyn saatiin myös yksityishenkilöiltä. Kiitos teille: Tomi Olli, Jarkko Rannisto, Juhani Timonen, Riitta Hetemäki, Susanna Ahola, Tarja ja Seppo Mäkiniemi, Eija-Liisa ja Olli Kangas, Eija Laakso ja Santeri Viinamäki.
Tulivuorirock-näyttely on oiva paikka muistella omaa nuoruutta ja festivaalikokemuksia. Museo on avoinna heinäkuun ajan 1.7.–3.8. tiistaista lauantaihin 11–17 ja sunnuntaisin kello 12–16. Muulloin sopimuksesta. Lisäksi museo on mukana Etelä-Pohjanmaan paikallismuseopäivässä sunnuntaina 24.8., jolloin museo on myös avoinna. Näyttelyn tekemiseen Lappajärvi-seura on saanut Järviseutu-säätiön apurahan.
Tuija Ahola