6.6 C
Alajärvi
maanantai 27.10.2025
MAINOS

Punaisen Tuvan Viinitila – 30 vuotta viiniä, työtä ja vieraanvaraisuutta

Kun Jorma ja Sisko Keijonen reilut 30 vuotta sitten viljelivät Koskenvarren tilallaan perunaa ja mansikkaa, tuli mansikan kanssa joka kesä eteen tilanne, että hinnat romahtivat yhdessä yössä. Usein olisi ollut järkevämpää pakastaa päivän sato myöhempään käyttöön, kuin myydä se eteenpäin.

Mielessä alkoi itää ajatus mansikkaviinin ja -liköörin valmistamisesta, ja Jorman mielessä häilyi ajatus upeasta viinitilasta, joka olisi kuin televisiossa tuolloin pyörineestä sarjasta. Kunpa sellainen olisi mahdollista Suomessakin!

MAINOS

Tuolloin se ei vielä ollut mahdollista, mutta kun Muuruvedellä alkoi vuonna 1993 ensimmäinen viininvalmistajan koulutus, päätti Jorma lopettaa rekkakuskin työt ja lähteä koulun penkille.

Sisko suhtautui ideaan positiivisesti. Hänellä oli hyvä työpaikka kodin ulkopuolella, joten jos asia Jormaa niin paljon kiinnosti, oli hänen mielestään oikea aika lähteä opiskelemaan.

Ensimmäisten joukossa

Opit haettiin, ja vuoden 1995 alussa laki muuttui. Ensimmäinen tilaviinilupa Suomeen myönnettiin helmikuussa, ja Punaisen Tuvan Viinitilalle Alajärven Koskenvarrelle lupa leimattiin 3.3.1995.

Kun lupa oli saatu, asiassa ei enää aikailtu. Ensimmäiset viinit myytiin saman vuoden syksyllä anniskelumyyntinä Kauhajoen ruokamessuilla – pulloittain viiniä ei vielä saanut myydä, sillä tuotantorakennus ei ollut valmis. Ensimmäiset viinit valmistettiin tilan tuvassa.

Matkailijoita ja kotiruokaa

Tuotantorakennus valmistui nopeasti ja tilamyynti käynnistyi. Väkeä alkoi tulla pihaan bussilasteittain. Pian Keijoset kuulivat niiden kuljettajilta, että pelkkä myymälä ei riittänyt – tarvittiin pysähdyspaikka, jossa oli tarjolla myös ruokaa.

Tässäkään asiassa ei jääty miettimään, vaan Sisko alkoi kokata ruokaa vierailijoille. Aluksi ruoka tehtiin omassa keittiössä, ja aivan muun alan töissä ollut emäntä oppi nopeasti, miten bussilasteittain ihmisiä ruokitaan herkullisella kotiruoalla.

Perheen poika Jussi oli tuolloin vielä armeijassa, mutta kotiuduttuaan sekä hän että Sisko suuntasivat opiskelemaan viininvalmistusta. Kädet olivat täynnä työtä nopeasti kehittyvässä yrityksessä aikana, jolloin viinitilojen uutuudenviehätys sai matkailijat liikkeelle.

Vakiintunutta toimintaa ja pitkäaikaista yhteistyötä

Kuluneet 30 vuotta eivät ole vähentäneet matkailijoiden kiinnostusta viinitilaa kohtaan – ei edes siitä huolimatta, että alkuvuosien haaveet liköörin tilamyynnistä ovat jo miltei unohtuneet ja liköörinvalmistus on tauolla. Se olisi mainio tuote tilamyyntiin, mutta lakimuutosta odotellessa aika käy pitkäksi.

Aikanaan, kun likööriä vielä valmistettiin, sitä meni lähinnä ravintolamyyntiin, ja Silja Linen laivat olivat tärkeä myyntikanava.

Myymälässä poikkeaa edelleen paljon yksittäisiä asiakkaita, mutta tärkein asiakasryhmä ovat ryhmämatkaajat ja erityisesti eläkeläisryhmät.

Taaksepäin katsoessaan Keijoset toteavat, että aika on ollut hyvää – kunhan koronavuodet unohdetaan. Monet asiakassuhteet ovat pitkiä, ja yhteistyö eri tahojen kanssa on kantanut hedelmää. Esimerkiksi Lappajärven kesäteatterin kanssa yhteistyö on jatkunut jo yli 25 vuotta.

Punaisen Tuvan Viinitilalla ei ole lähdetty pois alkuperäisestä ideasta, vaan on pyritty kehittymään jatkuvasti paremmaksi siinä, mitä tehdään – olipa kyse ravintola- ja pitopalveluasiakkaiden palvelemisesta tai viininvalmistuksesta.

Sukupolvenvaihdos ja uusi aika

Sukupolvenvaihdos tehtiin vuonna 2011, kun Jorma etunenässä lähti Salla-tyttären ja hänen miehensä kanssa perustamaan Hotelli-ravintola Alvariinia. Jorma huomasi pian, että nuoret pärjäsivät hyvin ilman häntä niin hotellilla kuin viinitilallakin, joten aika oli sopiva sukupolvenvaihdokselle.

Jorma siirtyi luopumiseläkkeelle ja jatkoi töitään viinitilan yleismiehenä, kun Jussi otti vastuun yrityksestä. Sisko on jatkanut keittiöpuolen vetäjänä näihin päiviin saakka, mutta nyt silläkin puolella on luvassa uusia tuulia.

Jussin vaimo Heidi ottaa yhdessä Jussin kanssa vastuun kaikista tilan toiminnoista. Sisko siirtyy pikkuhiljaa ansaituille vapaapäiville, mutta on edelleen tarvittaessa apuna.

Viininvalmistus on tarkkaa työtä

Viiniyrittäjän työ näyttäytyy vierailijoille idyllisenä Punaisena Tupana, tuoksuvine ruokineen ja pihapiirin pienine myymälöineen, jonka hyllyiltä löytyy kolme valkoviiniä, kolme punaviiniä, yksi rosé ja kaksi kuohuviiniä. Todellisuudessa työ on kuitenkin paljon muutakin.

Viininvalmistus on tarkkaa käsityötä, joka alkaa vuosittain marjojen ostolla, puristamisella ja pakastamisella. Jokainen marjaerä tarkastetaan esimerkiksi makeuden ja happamuuden osalta, ja viiniä valmistettaessa käytetään aina kahden vuoden satoa tasalaatuisuuden varmistamiseksi.

Valmistusprosessissa on monta yksityiskohtaa, joilla kaikilla on merkitystä lopputulokseen. Nopeimmin valmistuu rosé-viini, noin 6–7 kuukaudessa, valkoviini vaatii 7–8 kuukautta ja punaviini kahdeksasta kuukaudesta jopa vuoteen. Viini suositellaan nautittavaksi kahden vuoden sisällä valmistumisesta.

Punaisen Tuvan Viinitilan viineistä kahdessa veden korvaa koivunmahla. Uusin viineistä on Kupliva mansikkakuohuviini. Uusia tuotteita pohditaan jatkuvasti, mutta pääpaino on nykyisten viinien laadun hiomisessa huippuunsa.

Vuosien varrella lanseeratut viinit ovat olleet onnistuneita – vain yksi on poistunut tuotannosta, sekin raaka-ainepulan vuoksi.

Punaisen Tuvan Viinitila on ensimmäinen suomalainen alkoholituottaja, joka on saanut käyttöönsä Hyvää Suomesta Joutsenmerkin. Tilan viinejä on myös palkittu monissa yhteyksissä: vuonna 2023 Kohina ylsi Vuoden viini -kilpailussa kultamitalille, Valkkari hopealle ja Kupliva pronssille.

Lisäksi Helsingin Sanomat on valinnut Kohinan viikon viiniksi – ilmeisesti edelleen ainoana kotimaisena viininä – ja Iltalehden viiniasiantuntija Pekka Suorsa antoi Kuplivalle 91 pistettä sadasta.

Pitopalvelu kasvaa ja joulu lähestyy

Viiniä valmistetaan nykyisin noin 30000 pulloa vuodessa. Suurin osa myydään tilalta ja lähialueiden ravintoloista. Yhteistyö Alkon kanssa jäi lopulta vähäiseksi, ja sen kautta myydään enää noin tuhat pulloa aiemman 15000–20000 sijaan.

Joulun lähestyminen näkyy tilalla jo hyvissä ajoin: yrityksille pakataan viinipulloja omilla etiketeillä, ja pikkujoulukausi alkaa marraskuun alussa. Siitä jouluun mennessä keittiössä paistetaan noin 200 kinkkua, ja jouluruokien tuoksu täyttää tuvan lähes kahden kuukauden ajan.

Pitopalvelu on kasvanut vauhdilla. Tilalta järjestetään juhlia jopa sadan kilometrin säteellä Alajärveltä, ja astioita riittää 500 hengelle. Ravintolapuoli onkin kasvanut viime vuosina viinintuotantoa suuremmaksi osaksi toimintaa.

Paikallisten sydämissä jo kolme vuosikymmentä

Punaisen Tuvan Viinitilan 30-vuotista taivalta juhlitaan täytekakkukahvien merkeissä torstaina 30.10. kello 10–18, jolloin tilamyymälä on avoinna ja vierailijat voivat tutustua tilaan ja sen väkeen.

Keijoset ovat kiitollisia siitä, miten hyvin alueen ihmiset muistavat viinitilan, kun etsitään paikallista viemistä tai lahjaa ystävälle. Viinitilan kaupasta on mukava ostaa paitsi itselle myös lahjaksi – kuten on tehty jo kolmen vuosikymmenen ajan.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät