Alajärven seurakunnan Lehtimäen alueen diakoniatyöntekijä Ulla Anttila vaihtoi kolme vuotta sitten toisenlaisiin tehtäviin Moms For Kidsille. Nyt tuo aika on jäänyt taakse ja Ulla solahti takaisin Lehtimäelle, kuin ei olisi pois ollutkaan.
– Moni tekninen asia kaipasi toki uutta tutustumista, mutta kun pääsin takaisin ihmisten pariin, tilanne muuttui, Ulla toteaa ja kertoo palanneensa tuttuun työhön hyvillä mielin.
Poissaolon aikana Lehtimäen kappeliseurakunnasta on tullut osa laajaa Alajärven seurakuntaa ja Ulla kokee sen hyväksi asiaksi. Yksi seurakunta on tuonut asioihin selkeyttä, yhtenäisemmän työyhteisön ja luonut yhtenäisiä käytänteitä, jotka palvelevat myös Lehtimäkeä.
Vaikka paluu vanhaan työtehtävään oli helppoa, niin Ulla toivoo, että kuluneista kolmesta vuodesta mukaan on jäänyt myös jotain uutta, jonka voi tuoda myös diakonin työhönsä. – Momseissa opin rohkeaa ajattelua ja verkostoyhteistyötä, joka voi antaa uudenlaista tapaa tämänkin työn tekemiseen.
Asia, jonka Ulla haluaisi konkreettisesti tuoda mukanaan Alajärven seurakuntaan, on Momseissa kehitetty Sentistä kiinni -toiminta, jossa naiset puhuvat rahasta.
Aiheesta järjestetään toukokuussa koulutusta, johon on osallistumassa toimijoita ympäri Suomea. – Tämän tyyppistä toimintaa tarvitaan tässä ajassa, jossa meidän kaikkien on hyvä miettiä suhdettamme rahaan. Tavoite on hoitaa omaa taloutta etukäteen ja miettiä, miten ja miksi kulutamme.
Toiminta sopii hyvin myös seurakunnalle, sillä se on jo koetestattu Alavuden seurakunnan diakoniatyössä, jossa siitä saatiin hyvät kokemukset. – Diakoniatyön tarkoitus on parantaa ihmisten elämää ja tällä tavoin saamme autettua jo ennen kuin on ongelmia.
Usein diakoniatyön antama apu nähdään vain siinä toisessa päässä. Diakonian taloudellinen apu on pääsääntöisesti ruoka-apua. Ruoka-apu on laajentunut Lehtimäellä nyt myös pienimuotoiseen ruokajakoon. Sitä kehittämässä on työkokeilussa seurakunnalla oleva Jaana Kesäniemi.
Ruoka-apua on saatavilla aina torstaisin kello 10-12 diakoniatyön päivystyksestä ja se on tarkoitettu kaikille tarvitseville.
– Haluan rohkaista etenkin lapsiperheitä tarttumaan apuun, sillä se voi tuoda pientä helpotusta omaan talouteen, Ulla sanoo ja muistuttaa myös siitä, että Lehtimäen vaatepankillakin kannattaa poiketa.
Lehtimäellä tehdään yhdessä
Ulla Anttila kertoo, että paluu töihin on hänelle mieluisaa, koska Lehtimäellä toimintaa ei juurikaan suunnata rajatulle ihmisryhmälle, vaan moni toiminta tehdään yhdessä.
Ja toimintaa myös riittää. – Yhteisöllisyys kiteytyy paljon seurakuntakodille, jossa on monenlaisia toimintoja. Siellä kokoontuu Ikioma ja käsityöpiiri, jokaiselle päivälle on jotain! Kenenkään ei tarvitse olla itsekseen kotona, sillä seurakuntatalolla järjestetään aina jotain.
– Tämä on todella hienoa, koska koko seurakunta- ja diakoniatyön juttu on toisten kohtaaminen, luoda puitteita tälle kohtaamiselle.
Diakonin työnkuvaan kuuluvat myös erilaiset kotikäynnit ja muut kohtaamiset. Ulla haluaa painottaa keskustelevan kohtaamisen merkitystä, sillä puhuminen auttaa.
Ratkaisukeskeisen lyhytterapeuttikoulutuksen käynyt Ulla toivoo, että diakonian puoleen käännyttäisiin entistä useammin silloin, kun on tarve jutella. Aina ei tarvitse olla taloudellista huolta, vaan yhtä lailla diakoniatyön ammattilaiset auttavat niin henkisissä kuin hengellisissäkin asioissa kuunnellen ja keskustellen.
Yksinäisyyteen keskustelu- ja kahvitteluapua voivat tarjota myös vapaaehtoiset. Ennen koronaa Lehtimäellä oli todella vahvaa vapaaehtoista ystävätoimintaa, jota ollaan nyt uudelleen käynnistämässä. Eläkeliitto, SPR ja seurakunta ovat järjestämässä yhdessä ystäväkoulutusta, ja tavoitteena on löytää uudelleen mukaan toimintaan ihmisiä, jotka voisivat kyläillä yksinäisten luona.
Tuula Jokiaho